Мобилно меню

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)
КомуникацияКато деца постепенно се учим да говорим, тоест да водим обикновен разговор на равнището на нашите възрастови умствени възможности. Чрез слушане на по-възрастните от нас натрупваме наистина доста голям набор от думи и изречения, които все не можем да изречем - било поради невнимание към нас от страна на големите, било поради нашето притеснение. Затова често се наблюдава, как малките деца сами си говорят или по-скоро разговарят с въображаем събеседник - при това показват разговорни способности съвсем не за подценяване.

Това е нормално за децата. При големите се предполага, че колкото повече са учили, толкова повече и по-умно могат да говорят. А и колкото по-отговорен пост заемат хората, толкова за по-умни ги смятаме. Отделен въпрос е, че тези преценки са твърде относителни.

Ако погледнем към духовниците - те минават за хора доброречиви. На приказки го докарват до такава степен, че хората са създали анекдота: "Не ме гледай, какво върша, а слушай, както ти говоря!"

Мнозина сънародници в миналото и днес възприемат като допустимо това "отклонение от нормата" на поведение при клира. Но - колкото и странно да изглежда - трудно могат да възприемат отклонение от нормата при говоренето. За съжаление тъкмо това установи нашият медиен мониторинг тези дни.

На 3 януари от 8 до 11 ч. БНР - Програма "Хоризонт" проведе предаването си от астрономическата обсерватория под връх Рожен в Родопите. Бяха поканили деца от православния младежки център при храм "Свети Висарион Смолянски" в град Смолян начело с Константийския епископ Антоний. С голямо уважение водещата Зора Нейкова задава въпроси на епископа и той отговаря. Отговорите не са на някакво високо равнище, но стават. Проблемът при този човек е, че за общо 15-ината минути говорене (на части между 8.10 и 8.50 ч.) повтори поне 50 (петдесет!) пъти израза "разбира се". Паразитен израз, безспорно, каквито има в речта на много хора. Но от устата на един владика повтарянето на израза във всяко изречение, понякога и по 2-3 пъти в едно изречение, е направо недопустимо. Няма да казваме, какво свидетелства това. Някои от слушалите го се шегуваха вчера, че той така бил свикнал да отговаря на началството си. Дори и така да е, дефектът си е дефект.

Днес, 4 януари, в сутрешния информационен бюлетин в 7 ч. пак на  "Хоризонт" свещеник от столичната катедрала даде информация за предстоящия молебен за освобождението на София от турско. Говори кратко - не повече от минута. И в тези 40-50 секунди два пъти повтори, че ще служи "Знеполският епископ Николай". Дали и това не е някакъв дефект?

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqu49 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий