Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
roger.jpgКакто "Двери на Православието" вече съобщи, на 16 август, по време на вечерното богослужение, е бил убит 90-годишният основател на световноизвестната икуменическа община в Тезе, Франция - брат Роже Луис Шутц. ... 

Любопитно и несъобщено в "Двери"  допълнение към новината може да бъде открито в Религия БГ:

"Румънката, която уби брат Роже Шутц – основател на икуменическата община Тезе, искала да го "предупреди  за масонски заговор сред братята". Т.е. двата удара с ножа са дошли "случайно" - според лекарите жената страда от  разстройство от параноиден тип.

Разтройство от параноиден тип? Вероятно това наистина е мнението на лекарите, но... в подобни случаи психическите отклонения са само почва върху която израства нещо друго, нещо страшничко. Тук говорим за състояние на духа! Състояние, в което смяташ, че вършиш добро, а си способен да убиваш хора. Църквата познава това състояние на духа (виж тук).

В новината на Религия БГ не се посочва източника на информация на жената,  но имаме чувството, че можем да се досетим. Въпреки, че жената е католичка, а ние сме православни...  Тези книги вече сме ги чели. С тези хора вече сме разговаряли.

Въпреки суровите думи от Исаия (55:8) "Моите мисли не са ваши мисли, нито вашите пътища са Мои пътища, казва Господ",  тези хора ЗНАЯТ Божиите пътища. И в името на Божиите пътища и на мисията, поверена им от Бога, те надигат ножа.

А ножът тежи по един и същи начин в ръката ни, независимо дали сме католици или православни. И омразата удря еднакво, независимо дали е от стомана или е изплетена от думи.
 
Непосредствено под същата (цитирана от нас) статия, можем да открием  анонимен коментар от читател на Религия БГ, подписал се с простото и смирено название  "Православен". Думите са следните:

"Въпреки, че актът е жесток е добре, че този човек умря"!

Явно единството на между част от православната и католическата църква вече е постигнато. Диалогът между източните и западните църкви може да е замрял от десетилетия, богословските различия между нас може и да са изключително трудни за преодоляване, но за сметка на това в едно сме единни и в едно си приличаме... бесноватите и от двете страни смятат убийството на един деветдесетгодишен човек за оправдан акт.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqu9x 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен