Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
1_36.jpg“Всичко Господ ни дава за спасението на душата,
не роптай ако бъде ти трудно,
но смирявай се тогава
и винаги казвай: значи Господу всичко тъй е угодно.

Слава Богу за всичко! Слава Богу за всичко!
Слава Богу за скръбта и за радостта! …”


Неотдавна нашият град беше посетен от Боянската чудотворната икона на Божията майка. Освен благословението на светата икона, делегацията , която я съпровождаше донесе и песента на един руски монах, която започва с цитираните по-горе слова. В духа на Православието, тази песен напомня да благодарим винаги на Бога, защото Бог ни дава всичко за спасението на нашите души – и радост и скръб и изпитания. Разбира се Бог не е създал човека за страдания, а за радост, за това при Сътворението го поставил в рая, където в присъствието на своя Творец, човекът бил неизказано щастлив, но след грехопадението се скрил от Бог, както четем в св. Библия, и вследствие действието на греха в човешката природа и отдалечеността на човека от Бога дошли страданията и дори смъртта. Колкото повече се отдалечавал човек от Бога и умножавал беззаконията си, толкова повече се увеличавали страданията и скъсявали дните на човешкия живот. Всъщност страданията играят важна роля в живота на човека. Може да се каже, че те са като лекарство за човешката душа, което лекува човек от собствената му гордост и го кара да преосмисля  живота си и да открие истинските ценности в него.

Както знаем на 15 септември – първият учебен ден на нашите деца и само един ден след големият християнски празник Кръстовден - нашият град бе сполетян от беда – единственият ни храм, граден с вяра и много труд от нашите деди беше ударен от мълния и кубето на централния купол изгоря (тук). Суеверен страх обхвана много сърца, някои виждаха лоша поличба в това, други го свързваха с трагедията на удавените младежи, а имаше и такива, които прагматично казваха: нямала черквата гръмоотвод и за това.
      
Истината е, че това кубе близо трийсетина години се извисяваше над нашия град и привличаше погледите към себе си, за да призове към Божия дом и към Православната вяра всички, които погледнат на там. Но уви … от ден на ден хората забързваха своя делничен ход и увлечени в своите злободневни проблеми сякаш забравяха дори да хвърлят поглед на там. А в неделните и празнични служби – броят на  черкуващите се християни все по-вече намаляваше. Черквата се изпълваше с голямо множество само по Великденските празници и то от хора, дошли да се бутат в навалицата за върбови клонки или пък просто ей така.

Съвременните троянци решиха, че е по-добре техните деца да изучават само това, което ще е полезно за бъдещата им професионална реализация, но не и да бъдат учени и възпитавани в истините на светата ни Православна вяра. Тъй безпаметно се нижеха дните в Троян до този знаменателен 15 септември, когато мълния озари небето над града и изключително мощен гръм го разтресе. А това, което последва  всички го знаем – след мълнията, кубето отново привлече погледите на троянци към себе си, но този път в буйни пламъци, искрящо като ярка звезда в троянското небе. Може би  да озари много помрачени души? Може би да спаси децата на Троян? … Не знам, но лично аз се надявам това да е така. Надявам тази светлина  да не е светила напразно, а да е трогнала всяко троянско сърце. Надявам се Троян да се е събудил от духовния си сън за духовен живот. Надявам се всички ние троянци, да осъзнаем, че троянския храм не е паметник, а нашият дом за молитва, че това е всъщност спасителен кораб за нашите души. Кораб – чието последно пристанище е Небесното царство на нашия Спасител и Господ Иисус Христос! Надявам се, а в сърцето ми напират словата от песента: “Слава Богу за всичко! Слава Богу за всичко!
Слава Богу за скръбта и за радостта! …”


Архиерейски наместник и председател на църковното настоятелство при храма: ставрофорен свещеноиконом Марин Войнов Божков


Църковното настоятелство при храм “св. Параскева”- Троян призовава всички православни християни да помогнат за възстановяване кубето на храма !

Сметка на църковното настоятелство в лева:
банка ДСК-ТРОЯН BG14STSA93000007526650 банков код: STSABGSF
Сметка на църковното настоятелство в евро:
“БАНКА ПИРЕОС БЪЛГАРИЯ” АД, Клон “ТРОЯН”
сметка BG95 PIRB 8056 2699 5980 91

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqudr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит