Мобилно меню

4.8446601941748 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (103 Votes)

09На заседанията на Св. Синод през идната седмица предстои да бъде прието решение за легализиране на раздаването от БПЦ на псевдо-благороднически титли на хора със „заслуги” към Църквата. Приносът на отличените и отличаваните в бъдеще хора се измерва с размера на финансовите средства, които те предоставят на църковните власти, независимо от техните морални качества и църковност. По този начин в средите на миряните в Църквата ще бъде обособена прослойка от „специални” хора, които стават близки на митрополитите само заради своите финансови възможности. Така в Църквата, в която „няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса (Гал. 3:28), ще бъде внесено едно ново разслоение – на обикновени хора и заслужили „благородници” и това разделение ще бъде направено не от външни врагове на Църквата, а от нейните пастири, призвани да обединяват християните, да ги приобщават към Христос и Църквата.

За БПЦ това е време на голямо изпитание, когато епископите и митрополитите, водачите на Църквата, се оказват повод за съблазън за „тия малките” (срв. Мат.18:10), когато „малките” трябва да понесат товара да отстоят истината до край. Но гласът на миряните може и трябва да бъде чут преди архиереите да вземат това съдбовно решение. Съдбовно заради своята знаковост: това е изборът на кого да се служи  на Бога или на мамона (Лука 16:13) (пък макар и маскиран като зидар на храмове и дарител).

„Двери” предоставя на своите читатели трибуна да изразят своето мнение и отношение към признаването от Св. Синод на института на архонтите. Ние се ангажираме да направим тези мнения достояние на митрополитите, които предстои да вземат това решение.

Отправяме молба към всички, решили да споделят своето мнение, да правят това по един достоен начин, без лични обиди и квалификации. Нека всеки, който реши да напише личното си мнение, направи това, без да се крие зад никнеймове, както подобава за хора, които осъзнават своята роля в една толкова отговорна ситуация за нашата Църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pcrq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин