Мобилно меню

2.0526315789474 1 1 1 1 1 Rating 2.05 (57 Votes)
1_163.jpgВеликотърновският митрополит Григорий отрече пред "24 часа" вчера да е работил като агент на Държавна сигурност.

"Който ги е правил тези досиета, нека той да отговаря, защо питате мен. Аз сега научавам. Откъде да знам какво са писали. Пък и нали казват, че не съм свален от отчет. Тогава нищо не трябва да говоря, значи съм действащ", каза по телефона дядо Григорий.

Владиката щял да търси начин да види запазеното за него в архивите.

През 1975 г., когато според данните е вербуван, Григорий бил монах в Преображенския манастир. Тогава в обителта имало 228 легла и той отговарял за настаняването на миряните.

"Бяха ме сложили да попълвам адресните карти. Носех ги в полицията, тогава такъв беше редът. Около тази работа непрекъснато съм се срещал с всякакви хора. Идваха и много проверки, знам ли, но нищо не съм писал, защо да пиша?", каза Григорий.

Владиката допусна, че може досието му да е свързано с факта, че той в Светия синод отговаря за армията и полицията, но всичко било нагласено и съшито с бели конци. Категоричен бе, че не е получавал пари като сътрудник на ДС и не знаел, че има агентурен псевдоним Ваньо.

"Защо не ги оповестиха по-рано тези досиета, а го правят сега. Атеисти, които сега се пишат най-големи демократи, имат друга цел. Целта е паството да се обезвери, хората да се разочароват и така да отвлекат вниманието от истинските проблеми. Не искат силна църква, страх ги е", каза Григорий. Според него с изваждането на досиетата на църковния клир се нарушавал народностният дух.

"Ами като сме такива престъпници, да пратят прокурори да ни разследват, аз от това по-малко калугер и по-малко православен няма да стана, но обезверяват хората. Отново се насъскваме едни срещу други", отсече Търновският владика.

Митрополит Григорий е един от тримата оповестени като сътрудници на ДС митрополити, чиито досиета са били унищожени през 1990 г. Другите двама са Старозагорският митр. Галактион и Сливенският митр. Йоаникий.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a98p 

Разпространяване на статията: