Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (149 Votes)

7641През започналата (от богослужението в събота вечер) църковна седмица владее трети глас от византийското осмогласие. Макар и да сме в дните след Рождество Христово (така нареченото „попразненство на Рождество Христово“), когато към неделните (възкресни) богослужебни текстове се добавят и празнични песнопения, „възкресното“ все пак е водещото, защото Пасха, Възкресението Христово, е и си остава празник на празниците.

Предлагаме за богослужебно ползване или за личното молитвено правило български превод на тропарите от третия антифон на неделната литургия.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на св. Литургия – гл. 3

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Праотеца Адам, който наруши Твоята заповед, Христе, Ти изгони от рая, а засели в него разбойника, който Те призна на кръста, Милостиви, и ти казва: спомни си за мене, Спасителю, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

Когато ние съгрешихме, Животодателю и Господи, Ти ни осъди със смъртно проклятие, а когато Ти, Господи, без грях пострада с тялото Си, оживотвори смъртните, които казват: спомни си и за нас в Твоето царство.

Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.

Възкръснал от мъртвите, Господи, чрез възкресението Си Ти съвъзкреси и нас от страстите, като погуби цялата власт на смъртта, Спасителю, затова с вяра Ти казваме: спомни си и за нас в Твоето царство.

Блажени са гонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.

Чрез тридневното Си погребение Ти като Бог оживотвори мъртвите, които бяха в ада, възкреси ги със Себе Си и като благ дари нетление на всички нас, които с вяра винаги Ти казваме: спомни си и за нас в Твоето царство.

Блажени сте, когато ви похулят и изгонят, и кажат лъжовно против вас каква и да е лоша дума заради Мене.

Първо на жените-мироносици се яви, Спасителю, когато възкръсна от мъртвите, като им каза: Радвайте се! И чрез тях извести на приятелите Си Твоето възкресение, Христе, затова с вяра Ти казваме: спомни си и за нас в Твоето царство.

Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата.

На планината Моисей, разпрострял ръце, предизобрази кръста и порази Амалик, а ние с вяра го взимаме като мощно оръжие срещу бесовете и всички казваме: спомни си и за нас в Твоето царство.

Слава...

Вярващи, да възхвалим Отец и Син, и Свети Дух – един Бог, един Господ като от едното Слънце, защото Троицата е трисиятелна и просвещава всички, които казват: спомни си и за нас в Твоето царство.

И сега...

Радвай се, врата Божия, през която мина въплътилият се Създател и те запази запечатана; радвай се, леки облаче, донесъл божествения дъжд – Христос; радвай се, стълба и престол небесен; радвай се, планина почитана, тучна и недокосната.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/69chk 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий