Мобилно меню

4.953216374269 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (171 Votes)

vsi bg svetii karlovoВтора неделя след Петдесетница – на всички български светии

Глас 1

В събота на вечерната

Господи, воззвах (Пс. 140)глас 1:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва; чуй ме Господи!

Стих: Изведи от тъмница душата ми, за да славя Твоето име! (Пс. 141:7А)

Приеми нашите вечерни молитви, свети Господи, и ни дарувай  прошка на греховете, защото Ти единствен в света показа възкресението. 

Стих: Около мене ще се съберат праведните, кога ми сториш благодеяние. (Пс. 141:7Б)

Обиколете Сион, хора, и го обградете, отдайте в него слава на Възкръсналия от мъртвите, защото Той е нашият Бог, Който ни изкупи от нашите беззакония. 

Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс. 129:1-2А)

Дойдете, хора, да възпеем и да се поклоним на Христос, като славим Неговото възкресение от мъртвите, защото Той е нашият Бог, Който изкупи света от заблудата на врага.

Други стихири от св. патр. Анатолий, глас същия:

Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс. 129:2Б)

Веселете се, небеса! Затръбете, земни основи! Викайте от радост, планини! Ето, Емануил прикова нашите грехове на кръста и Той, Който дава живот, умъртви смъртта, като възкреси Адам, защото е човеколюбив. 

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс. 129:3-4А)

Да възхвалим Този, Който доброволно беше разпнат за нас по плът, пострада и беше погребан, и възкръснал от мъртвите, като кажем: утвърди Църквата Си в православната вяра и умири живота ни, Христе, защото си добър и човеколюбив.

Стих: Надявам се на Господ, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс. 129:5)

Застанали при Твоя животворен гроб, ние, недостойните, Ти принасяме славословие за Твоето неизразимо милосърдие, Христе Боже наш, защото Ти прие кръст и смърт, Безгрешни, за да дариш на света възкресението като човеколюбив.

Стихири на всички български светци, глас 2. Подобен: Киими похвальными

Стих: Душата ми ожида Господ повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господ! (Пс. 129:6)

С какви похвални венци да увенчаем светците, които просияха сред българите и имената им са записани в книгата на живота? Защото те израснаха от корена на дива маслина, но чрез светото кръщение се присадиха на благородното дърво на Божията Църква и последваха предобрия подвиг на Христовата любов, обогатиха се с елея на благодатта, с който обилно помазаха душите на нас, които с любов празнуваме почитаемата им памет.

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс. 129:7)

С какви прекрасни песни да възпеем светците, просияли сред българите: Кирил и Методий, Наум и Климент, Сава, Горазд и Ангеларий? Защото те извършиха трудове, равни на апостолските, проповядваха евангелието на царството Божие и претърпяха люти гонения от противниците, просветиха славянските народи, просвещават и нас, които с любов възпяваме почитаемата им памет.

Стих: Хвалете Господ, всички народи, прославяйте Го, всички племена! (Пс. 116:1)

С какви вдъхновени песни да възхвалим просиялите от български род светци? Защото първият сред мъчениците княз Боян и Йоан Владимир, Николай, славата на град София, и двамата Георгиевци, и Злата Мъгленска, Игнатий, Дамаскин, Онуфрий и останалите с кръвта на мъченичеството измиха съзнанието си и образа Божи като огледало, и като пострадаха за Христос, Който пострада за всички, получиха дръзновение да се молят за нас, които с любов възхваляваме почитаемата им памет.

Стих: Защото Неговата милост към нас е велика и истината Господня (пребъдва) вечно. (Пс. 116:2)

С какви сладкодучни слова да възвеличим просиялите от български род светци? Защото Йоан Рилски и Гавриил, Йоаким и Прохор, Теодосий и Ромил, Козма и Пимен Зографски, сладкогласният Йоан Кукузел и останалите с пустинническия си живот просияха като небесни звезди, а с пост и молитва усъвършенстваха Божия образ в себе си, като станаха подобни на небесния Отец и получиха благодат да се молят за нас, които с любов величаем почитаемата им памет.

Слава на българските светци, глас 8.

Вседържителю Господи, Създателю на духовното лозе, ето, Ти прие като първоберки от българския род сладките плодове на преподобния живот и на правдата, затова не проклинай смокинята заради безплодието й, нито заповядвай на Твоите раби да я отсекат, но я украси с добро благословение, за да дава повече плод, като по техните молитви я утвърждаваш навеки в Православната църква и даваш на Твоя народ милост и щедрости.

И сега, Богородичен (догматик) на 1 глас: Всемирную славу

Да възпеем девицата Мария, славата на целия свят и вратата към небето; родена от човек, тя роди Владиката, нея възхваляват безплътните и с нея се украсяват вярващите, защото тя се показа като небе и храм на Божеството; тя разруши преградата на враждата, вместо нея въведе мир и отвори царството; като я имаме за основа на нашата вяра, наш защитник е родилият се от нея Господ. Затова дерзайте, дерзайте, хора Божии, защото Той като всесилен ще победи враговете. 

Вход с кадилница. Свете тихий: Творение на св. Софроний, патр. Йерусалимски

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божи, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.

Прокимен, Пс. 92

Дяконът: В премъдростта да внимаваме. Вечерен прокимен, гл. 6.

Господ царува; облечен е с величие. 

Стих: Облечен е Господ с могъщество и препасан.

Стих: Затова вселената е утвърдена и няма да се поклати. 

Стих: Твоят престол е утвърден открай време. Ти си вечен. (ст. 1-2)

Паримии

Свещеникът: Премъдрост!

Четецът: Ще се чете из пророчеството на Исайя (43:9-14а).

Свещеникът: Да внимаваме!

Четецът: Тъй казва Господ: Нека всички народи се съберат наедно, и се съединят племената. Кой измежду тях е предсказал това? Нека обадят, какво е било отначало; нека представят свидетели от себе си и да се оправдаят, за да може да се чуе и каже: наистина! А мои свидетели, казва Господ, сте вие и Моят раб, когото избрах, за да знаете и да Ми вярвате, и да разберете, че това съм Аз: преди Мене нямаше бог, и подир Мене не ще има. Аз, Аз съм Господ, и няма спасител освен Мене. Аз предрекох и спасих, и възвестих; а другиго нямате, и вие сте Мои свидетели, че Аз съм Бог, казва Господ; от начало на дните Аз съм същият, и никой не ще избави от ръката Ми; Аз ще направя, и кой ще отмени това? Тъй казва Господ, вашият Изкупител, Светият Израилев.

Свещеникът: Премъдрост!

Четецът: Ще се чете из Премъдрост Соломонова (3:1-9).

Свещеникът: Да внимаваме!

Четецът: Душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел, и заминаването им от нас - унищожение; но те си пребъдват в мир. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие. И бидейки малко наказани, те ще бъдат много облагодетелствувани, защото Господ ги е изпитал и ги е намерил достойни за Него. Той ги е изпитал като злато в горнило и ги е приел като най-съвършена жертва. Когато им се въздава, те ще блеснат като искри, които лазят по стърнище. Ще съдят племена и ще владеят над народи, а над тях ще царува Господ вовеки. Които се Нему надяват, ще познаят истината, и верните в любовта ще пребъдат у Него; защото благодат и милост има за светиите Му и промисъл за избраниците Му.

Свещеникът: Премъдрост!

Четецът: Ще се чете из Премъдрост Соломонова (5:15-6:3а).

Свещеникът: Да внимаваме!

Четецът: Праведниците живеят довека; наградата им е у Господ и грижата за тях – у Вишния. Затова те ще получат царство на славата и венец на красотата от ръката на Господ, защото Той ще ги закрили с десницата и ще ги защити с мишцата. Той ще вземе за всеоръжие Своята ревност и ще въоръжи тварите за отмъщение на враговете; ще облече за броня правдата и ще си наложи за шлем нелицеприятния съд; ще вземе за непобедим щит светостта; строгия Си гняв ще изостри като меч и светът ще се опълчи с Него против безумците. Ще захвъркат праволучни светкавични стрели и от облаците, като от силно опнат лък, ще полетят в лучата, и като от каменометно оръдие с ярост ще се изсипе град; ще възнегодува против тях морската вода и реките свирепо ще ги издавят; ще въстане против тях духът на силата и ще ги разнесе като вихър. Тъй беззаконието ще опустоши цялата земя и злодеянието ще катурне престолите на силните. Затова слушайте, царе, и разберете, научете се, съдии от земните краища! Внимавайте, вие, които владеете множествата и които се гордеете пред народите! От Господ ви е дадена властта и силата - от Вишния.

Сугуба ектения.

Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!

Просителна ектения 

На стиховните стихири, възкресни, глас 1.

Чрез Твоето страдание, Христе, се освободихме от страданията, а чрез Твоето възкресение, се избавихме от тлението. Господи, слава на Тебе!

Стих: Господ царува; Той е облечен с величие. (Пс. 92:1А)

Да се радва създанието, да се веселят небесата, народите от радост да запляскатс ръце, защото Христос, нашият Спасител, прикова греховете ни на кръста и като умъртви смъртта, възкреси падналия Адам заедно с целия му род и ни дарува живот, защото е човеколюбив.

Стих: Затова вселената е утвърдена и няма да се поклати. (Пс. 92:1Б) 

Като Цар на небето и земята, Непостижими, Ти доброволно беше разпънат на кръст заради човеколюбието Си; адът се огорчи, когато Те срещна долу, а душите на праведните Те приеха с радост и Адам възкръсна, като видя в преизподнята Тебе, Твореца. О, чудо! Как Животът на всичко вкуси смърт? Но това стана, както Той пожела, за да просвети света, който вика и казва: слава на Тебе, Господи, Който възкръсна от мъртвите!

Стих: На Твоя дом, Господи, подобава светост през дълги дни. (Пс. 92:5)

Жените мироносици, носейки миро, бързо и с ридания стигнаха до Твоя гроб, а като не намериха пречистото Ти тяло, научиха от ангелите за новото и странно чудо и казаха на апостолите: Господ възкръсна, като дарява на света велика милост. 

Слава на българските светци, глас 6.

Верни и мъдри раби на нашия Господ, Който ви е поставил над имота Си и като е погледнал в нощната стража на този живот и ви е намерил да бдите без да заспивате, Той ви въведе в двореца на радостта от Него; затова ви молим: не преставайте да давате на своите сродници храната на Божията благодат в подходящото време с вашето застъпничество, като се молите на Господ да помилва душите ни.

И сега, Богородичен, глас 6.

Христос Господ, моят Творец и Изкупител, Пречиста, произлезе от твоята утроба и като се облече в мене, освободи Адам от някогашната клетва; затова, Всечиста, като на истинска Божия майка и Дева непрестанно ти пеем ангелското „Радвай се!” Радвай се, Владичице, закрила и покров, и спасение за душите ни.

Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израил.

Трисвятое

Възкресен тропар, глас 1:

Когато гробът беше запечатан от юдеите и войниците пазеха Твоето пречисто тяло, Ти възкръсна на третия ден, Спасителю, като дари живот на света, затова, Животодателю, небесните сили Ти пееха: слава на Твоето възкресение, Христе! Слава на Твоето царство! Слава на Твоя промисъл, единствен Човеколюбче!

Славатропар на българските светци, глас 1:

Чествайки вашия почитан събор и празнувайки светата ви памет, светци, просияли сред българите, ние усърдно ви молим: молете Господ за всички и най-вече за вашите родственици да се запази българската земя от всякакви беди и народът да се утвърди навеки в православната вяра, та като поживеем мирен живот, заедно с вас да получим вечното отечество в блаженото царство на Христос Бог.

И сега, богородичен: Гавриилу вещавшу

Когато Гавриил ти каза „Радвай се!“, Дево, тогава едновременно с думите му в тебе, светия Кивот, се въплъти Владиката на всичко, както предсказа праведният Давид – ти се оказа по-просторна от небесата, носейки своя Творец; слава на Вселилия се в тебе, слава на Произлезлия от тебе, слава на Освободилия ни чрез твоето раждане.

——————————————————————-

Утринна

Бог Господь, Пс. 117, гл. 1:

Стих 1: Славете Господ, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни осия, благословен е Идещият в името Господне!

Стих 2: Всички народи ме бяха окръжили, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3: Няма да умра, а ще живея, за да разказвам за делата Господни.

Стих 4: Камъкът, Който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла, това стана от Господа и е дивно в нашите очи.

Тропари

Възкресен тропар, глас 1: Кaмени запечaтану

Когато гробът беше запечатан от юдеите и войниците пазеха Твоето пречисто тяло, Ти възкръсна на третия ден, Спасителю, като дари живот на света, затова, Животодателю, небесните сили Ти пееха: слава на Твоето възкресение, Христе! Слава на Твоето царство! Слава на Твоя промисъл, единствен Човеколюбче! ()

Слава, тропар на българските светии, глас 1:

Чествайки вашия почитан събор и празнувайки светата ви памет, светци, просияли изсред българите, ние усърдно ви молим: молете Господ за всички и най-вече за вашите родственици да се запази българската земя от всякакви беди и народът да се утвърди навеки в православната вяра, та като поживеем мирен живот, заедно с вас да получим вечното отечество в блаженото царство на Христос Бог.

И сега, богородичен: Гавриилу вещавшу

Когато Гавриил ти каза „Радвай се!“, Дево, тогава едновременно с думите му в тебе, светия Кивот, се въплъти Владиката на всичко, както предсказа праведният Давид – ти се оказа по-просторна от небесата, носейки своя Творец; слава на Вселилия се в тебе, слава на Произлезлия от тебе, слава на Освободилия ни чрез твоето раждане.

Малка ектения: Защото Твоя е властта и Твое е царството…

След 1-во стихословие седални възкресни, глас 1:

Войниците пазеха Твоя гроб, Спасителю,и станаха като мъртви от мълнията, когато ангелът се яви да извести на жените възкресението; Тебе славим, Унищожителя на тлението, пред Тебе падаме, Възкръсналия от гроба и единствен Бог наш.

Стих: Стани, Господи Боже (мой), дигни ръката Си, не забравяй (Твоите до край) потиснати. (Пс. 9:33)

На кръста доброволно си прикован, Милостиви, положен си в гробакато смъртен, Животодавче, но си съкрушил властта му със Своята смърт, Силни; от Тебе затрепериха адовите врата, Ти възкреси отвека умрелите като единствен Човеколюбец.

Слава, и сега, Богородичен: Ние, които с любов прибягваме към твоята доброта, знаеме, че си Майка Божия и наистина Дева си останала след раждането. Ние, грешните, те имаме за единствена защита, чрез тебе придобихме спасение при изкушенията, единствена Непорочна. 

Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…

След 2-ро стихословие, седален, глас 1. Подобен: Камени запечатану

Жените дойдоха подранили на гроба и като видяха ангела, се изплашиха: гробът излъчваше живот, чудото ги удиви; затова отидоха и проповядваха на учениците възкресението; единствено могъщият и силен Христос плени ада и възкреси със Себе Си всички тленни, като със силата на кръста премахна страха от осъждането.

Стих: Ще (Те) славя, Господи, от все сърце, ще възвестявам всички Твои чудеса! (Пс. 9:2)

На кръста беше прикован, Животе на всички, и си станал като мъртвите, Безсмъртни Господи, възкръснал си тридневен, Спасителю, като въздигна Адам от тлението, затова и небесните сили Те възпяват, Животодателю Христе: слава на Твоето възкресение, слава на Твоето снизхождение, единствен Човеколюбив!

Слава, и сега, Богородичен: Марийо, осветен съд на Владиката, издигни ни, които паднахме в пропастта на лютото отчаяние, прегрешения и скърби; за грешните ти си спасение, помощ и крепка защита, и спасяваш твоите раби.

„Благословен си, Господи“, глас 5.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби! (Пс. 118:12)

Съборът на ангелите се удиви, като Те видя между мъртвите, а като разруши крепостта на смъртта, Спасителю, със Себе Си възкреси Адам и освободи всички от ада.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Защо размесвате мирото с милостиви сълзи, ученички? Блестящият в гроба ангел благовестеше на мироносиците: вижте гроба и разберете, че Спасителят възкръсна от гроба.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Много рано мироносиците изтичаха при Твоя гроб, ридаейки, но застана пред тях ангелът и рече: свърши времето за ридания, не плачете, а разкажете на апостолите за възкресението.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Жените мироносици ридаеха, когато дойдоха при Твоя гроб с миро, Спасителю; ангелът се обърна към тях и рече: защо смятате Живия за мъртъв? Той като Бог възкръсна от гроба.

Слава...

Да се поклоним на Отца и Неговия Син, и Светия Дух, Троицата в едно същество, и със серафимите да кажем: свят, свят, свят си, Господи!

И сега...

Раждайки Животодателя, Дево, ти избави Адам от греха, а на Ева даде радост вместо печал; въплътеният от тебе Бог и Човек насочи към живота отпадналите от него. 

Алилуйя, алилуйя, алилуйя, слава на Тебе Боже! (3 пъти)

Малка ектения

Възглас: Защото е благословено Твоето име и величествено е царството Ти, на Отец и Син, и Свети Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Ипакои, глас 1:

Покаянието на разбойника окраде рая, а плачът на мироносиците възвести радостта, защото Ти възкръсна, Христе Боже, като дари на света велика милост.

(Степенни) Стъпални, гл. 1:

Антифон 1, Пс. 119

Чуй моята болка, когато скърбя Тебе призовавам, Господи.

Непрестанно божествено желание е присъщо на пустинниците, защото са извън суетния свят.

Слава, И сега: На Светия Дух чест и слава подобава, както на Отца заедно със Сина, затова да възпеем единовластната Троицата.

Антифон 2, Пс. 120

Като ме издигна във висините на Твоите закони, просвети ме, Боже, с добродетели, за да Те възпявам.

Вземайки ме с десницата Си, Слове, съхрани ме и ме пази, да не ме изгори греховният огън.

Слава, И сега: Чрез Светия Дух се обновява цялото творение и се връща в първоначалното състояние, защото Той е равномощен с Отец и Словото.

Антифон 3, Пс. 123

Когато ми казаха: да отидем в Господния двор, – развесели се духът ми, зарадва се сърцето ми.

Голям страх има в дома Давидов, защото там са поставени престоли, за да бъдат съдени всички земни племена и народи.

Слава, И сега: На Светия Дух е достойно и трябва да се принася чест, поклонение, слава и власт, както на Отца и Сина, защото Троицата е Единица по естество, а не по лица.

Прокимен, глас 1:

Ще се вдигна сега, казва Господ, ще туря в безопасност оногова, когото искат да уловят. (Пс. 11:6) Стих: Думите на Господа са думи чисти, сребро, очистено от пръст в горнило, седем пъти претопено. (Пс. 11:7) (и пак прокимена).

Канон на българските светци, гл. 4

Песен 1

Ирмос: Ще отворя устата си и ще се изпълни с Дух и ще изрека слово за царицата майка! Ще се явя светло тържествуващ и ще възпея с радост нейните чудеса.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Боже, Светий над светиите, дай ми свише благодат, за да възпея достойно светиите, които благоволи да приемеш от българите с обещание на бъдещите блага и които Те възпяват: „Дивен си, Боже, Творец на славни чудеса!“.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Бог въздигна цар Борис като втори Моисей за българския род, за да го изведе от Египет – мрака на идолослужението и през морето на кръщението да го посели в обетованата земя на благочестието, където да възпява: „Дивен си, Боже, Творец на славни чудеса!“.

Слава: Уловени в мрежата на Промисъла Божи, Методий и Кирил с учениците им, подобно на Аарон, чрез свещенодействието на словото и тайнствата на благочестието, проповядваха на славяните Синайския закон и най-вече Закона от Сион, възпявайки Господа: „Дивен си, Боже, Творец на славни чудеса!“.

И сега: Кой ще разкаже за всички Твои милости, Пречиста? Чрез Своето застъпничество Ти като от морска бездна извеждаш от дълбините на греха мнозина, а те възпяват: „Дивен си, Боже, Творец на славни чудеса!“.

Песен 3

Ирмос: Богородице, жив и изобилен Изворе, Твоите певци, събрани в хор, духовно укрепи в божествената Твоя слава и ги удостой с венците на славата.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Първият от българите, който изповяда Бога и духом предрече, че земята българска ще процъфти с благочестие, беше Боян, княз Енравота, който след братовия съд проля кръвта си за Христа и така пръв се сподоби с венеца на славата.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Христовото лозе на българска земя принесе на Бога узрелия грозд – преподобния Йоан Рилски, който чрез уединен живот в пустинята достигна в пълната възраст на Христовото съвършенство и се сподоби с най-светлия венец на славата.

Слава: Редом с него, нека споменем и Йоаким Осоговски, Гавриил Лесновски и Прохор Пшински, които от същия огън на божествената благодат запалиха своите светилници и се сподобиха с венците на славата.

И сега: Чрез Твоето безсеменно раждане, Майко и Дево, Ти ни избави от всеобщите беди на грехопадението Адамово, и чрез застъпничеството Си въздигаш достойните и ги удостояваш с венците на славата.

От Октоиха. Кондак, глас 1. Подобен: Егда приидеши

Ти възкръсна от гроба в слава като Бог, и съвъзкреси света. Естеството човешко Те възпява като Бог, и изчезна смъртта. Адам ликува, Владико, Ева, която сега се избавя от оковите, радвайки се казва: Ти си, Христе, Който даряваш възкресние на всички!

Икос: Да възпеем, като Бог всесилен, Възкръсналия на третия ден и Счупилия вратата на ада, Въздигналия на тези, които от векове са в гробовете, Явилия се на мироносиците, на които реши да каже преди всички „Радвайте се“, и Възвестилия радостта на апостолите, като единствен Животодател. Затова и с вяра жените благовестиха на учениците знаменията на победата, ада стене, и смъртта ридае, а света се весели, и всички хора се радват. Защото Ти, Христе, си Подателят на възкресение за всички.

Седален на светиите, глас 2: С милосърдие и благост Ти погледна към нашата Църква и народа ни, поръсвайки нас грешните с благодат и осиявайки ни със Слънцето на Твоята правда; Ти възведе светиите до състояние на мъже съвършени и прие принасянето на духовния плод от нашия род в небесните житници; по техните молитви, Боже, и ние молим да се смилиш над нас.

Слава, и сега: Бидейки извор на милосърдието, не ни лишавай от Твоята милост, Богородице, но молейки се непрестанно на Господа заедно с всички светии, просияли сред българите, освободи ни от воюващите против нас врагове, утвърди ни в православното благочестие и ни въведи в тихото пристанище на спасението на нашите души.

Песен 4

Ирмос: Седящ в славата на божествения престол, на Облак лек дойде Пребожественият Иисус, носен на нетленната длан – Богородица, и спаси ония, които викат: „Слава на Твоята сила, Христе!”.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

В древност, бягайки от Никея и от Христопротивната злоба на отстъпника Юлиан, епископите Теодор и Тимотей, заедно с Комасий и Евсевий достигнаха в Тивериопол (сега Струмица), където намериха ученици в благочестието и всичките петнадесет за Христа мъченически победиха враговете, пеейки: „Слава на Твоята сила, Христе!”.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Андрей, юродствайки в Константинопол, се възнесе до трето небе чрез добродетелите си и видя покрова на Божията Майка над християнския род; и побеждавайки докрай лукавия, зовеше: „Слава на Твоята сила, Христе!“.

Слава: Като трънлив шипков храст израсна някога в нашата земя света Варвара, но нейният безбожен баща, узнавайки, че е приела Христовата вяра, със собствените си ръце я предаде на заколение, превръщайки я в богоприятна жертва, която зове към Господа: „Слава на Твоята сила, Христе!“.

И сега: Богородице Марийо, ти си облак лек, чрез който при нас дойде Пребожественият Иисус за нашето спасение; не преставай да се молиш за нас да бъдем помилвани ние, които зовем: „Слава на Твоята сила, Христе!“.

Песен 5.

Ирмос: Изуми се всичко от Твоята божествена слава, защото Ти, непознала брак Дево, носи в Твоята утроба Всевишния Бог и роди надвременния Син, Който дарява с мир всички, които Те възпяват.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Разпалвани от Божията любов в монашеския подвиг, небесна слава получиха Козма Зографски, чието тяло не бе открито в гроба, и Димитър Басарбовски, чиито мощи почиват нетленни и извършват чудеса.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Украсявайки църквите чрез музиката, Пимен Зографски в душата си извая образа на Господа, а Йоан Кукузел, възпявайки ангелски Господа и Пречистата Богородица, постигна ангелско достойнство.

Слава: Макар и жени по естество, Петка Епиватска и Филотея Търновска чрез подвижничеството удържаха победа над врага, а Злата Мъгленска и света Неделя с мъченичество прославиха Жениха си Христа и влязоха в Чертога на радостта.

И сега: Изворе на радост, Богородице, зарадвай окаяната ми душа, като ме научиш на Божията правда и сред бурята на страстите ми ме дари с мир; направи ме син и наследник на Божието царство.

Песен 6.

Ирмос: Като честваме този божествен и всепочитан празник на Богомайката елате, богомъдри, да запляскаме с ръце, славейки Родения от Нея Бог.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Подвизите на светителството, на подвижническия живот и на безкръвното мъченичество понесе патриарх Евтимий и се сподоби с множество венци, а Иларион Мъгленски, надвивайки над еретиците, от нетленните си мощи източва чудеса.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Като научи от преподобни Григорий Синаит монашеското правило и благочестие, Теодосий Търновски сам научи мнозина други и ги утвърди в Православието, а по време на молитва стана като огнен стълб и преминавайки в горното Отечество, бе възпят от небесните ангели.

Слава: Ангелите се удивиха на дръзновението на преподобните мъченици Игнатий Старозагорски, Дамаскин Габровски, Лука Одрински, Сергий Къпински и Никита Сярски, които бидейки обесени заради Христа, скоро се удостоиха с възшествие към небесата.

И сега: Духовни граде, в който се всели Синът Божи, за да живее сред човеците, бидейки на върха на съвършенството, не се укривай от моите недостойни очи, но ме напътствай към горния Йерусалим.

Кондак на светиите, глас 2: В непрестанни молитви и застъпничества, омилостивявайте Господа към нас, о светии, сред българите просияли, та да празнуваме с радост вашата памет до Второто пришествие на Съдията и всеобщото възкресение.

Икос: Благ си Ти, Господи, но страшни са Твоите съдби, защото срещу грешниците е Твоята заплаха. И кой ще изтърпи гнева Ти или кой ще устои, ако забелязваш беззаконията? Но милостиво приеми и застъпничеството на Твоите раби, които си приел сред българите, в насладата от Твоите блага. Затова Те молим: смили се над нас по техните молитви и запази рода ни невредим от нападенията на враговете, дори до Второто Твое пришествие и всеобщото възкресение.

Синаксар: В тоя ден – Неделя втора след Петдесетница, празнуваме паметта на всички преподобни и богоносни отци просияли в българските земи. По техните молитви, Христе Боже, помилуй ни и ни спаси. Амин.

Песен 7.

Ирмос: Богомъдрите отроци не почетоха творението повече от Твореца, но като потъпкаха мъжествено застрашаващия ги огън, радостно възпяха: „Благословен си Ти, преславният Господ и Бог на нашите отци!“.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Изгорени с огън от римокатолиците за твърдото си православие, двадесет и шестте Зографски мъченици горяха повече в огъня на любовта към благочестието и тъй получиха отплата за своето мъченичество и подвижничество, зовейки: „Превъзнасян Господи и Боже, благословен си!“.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

С дара на чудотворството преподобният Яков от Костур хвърли в смут мохамеданите, които люто се разбесняха против него, а той предрече смъртта на царя-мъчител, мъки претърпя, причасти се със светите дарове и предавайки духа си беше обесен заедно с другия Яков и с Дионисий, пеейки: „Превъзнасян Господи и Боже, благословен си!“.

Слава: Както огънят не се докосна до тялото на Георги Нови, който стана прослава на град София, тъй и тлението не се допря до обесения от три дни Георги Най-нови и до Николай, убит с камъни и изгорен, станал богоугодно всесъжение; и тримата възпяват Троицата, зовейки: „Превъзнасян Господи и Боже, благословен си!“.

И сега: Възхвалявайки Богородица, която пророк Даниил предвидя като неразломима Планина, нека се поклоним на отсечения от Нея без човешка ръка Камък – Христос и да пеем: „Превъзнасян Господи и Боже, благословен си!“.

Песен 8.

Ирмос: Благочестивите отроци в пещта бяха спасени от Отрока на Богородица: тогава – предизобразяван, а сега – действителен; Той свиква цялата вселена да Ти пее: „Всички твари, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове!“.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Правда стори цар Управда – Юстиниан Велики, като възлюби благочестието и въздигна храмове на Бога; благоверният пък Петър умря за земното царство и заживя в монашество, а княз Йоан Владимир невинен претърпя посичане поради роднинска злост; но сега всички заедно зоват: „Възпявайте Господа, твари, и Го превъзнасяйте во веки!“.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Мохамедански меч посече заради благочестието в различни времена преподобните мъченици: Георги Софийски, Онуфрий Габровски, Акакий Сярски, Райко Шуменски, Йоан Търновски, Константин Софийски, Прокопий Варненски, а към тях и Христо мъченик и Йоан Българин, които пеят: „Възпявайте Господа, твари, и Го превъзнасяйте во веки!“.

Припев: Благославяме Отца и Сина, и Светия Дух, Господа.

Ромил Бдински и Роман Търновски усвоиха подвижничеството при Григорий Синаит, и обдарени с благодат извършиха велики чудеса и влязоха в небесната радост, пеейки: „Възпявайте Господа, твари, и Го превъзнасяйте во веки!“.

И сега: Твоите молитви възнеси като тамян благоуханен към Твоя Син, Богородице, та спасявани от робството под врага и възвеждани в небесното Отечество, заедно с Теб и всички светии от нашия род да пеем: „Възпявайте Господа, твари, и Го превъзнасяйте во веки!“

Песен 9.

Ирмос: Нека всеки, роден на земята, да ликува, просвещаван от Духа; да тържествува и естеството на безплътните умове, почитайки свещеното тържество на Богомайката и да зове: „Радвай се, всеблажена Богородице, чиста Приснодево!“.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Нека още споменем свещеномъчениците Висарион Смолянски и Симеон Самоковски, преподобните Нектарий Битолски, Софроний Софийски, Дионисий Костурски, Теофил Мироточиви и към тях праведния Михаил воин и мъчениците: Анастасий Струмишки, Лазар Български, Ангел Лерински, Димитър Сливенски, които заедно се молят за нас.

Припев: Светии от българския род, молете Бога за нас.

Нека споменем и Филипополските, Доростолските и Адрианополските  (Одринските) мъченици, пострадали в древност по тия земи още преди населването им от българите; и най-вече да си спомним синовете и дъщерите на българския род, чиито множества бяха избити от мохамеданите за Христа в планините Пирин и Родопа, за да се помолят за нас.

Слава: О, светии, които просияхте от българския род и чиято обща памет сега празнуваме, като имате голямо дръзновение пред Господа, не забравяйте сродниците ви по плът, но молейки се непрестанно, избавяйте ни от вражеските мрежи на лукавия и от всякакви падения.

И сега: Ти си извор на спасението, Богородице, защото чрез тебе се роди нашият Спасител, Христос Господ. Затова към тебе обръщаме очи с молитва: моли се заедно с всички светии от нашия род, да получим вечните блага, като живеем в мир и всяко благочестие.

Катавасии: Отвèрзу устà моя.

Песен 1

Ще отворя устата си и ще се изпълнят с Дух Свети, и ще произнеса дума за царицата майка, и ще се явя светло тържествуващ, и с радост ще възпея нейните чудеса.

Песен 3

Богородице, жив и изобилен изворе, духовно укрепи в твоята божествена слава събралите се в хор твои певци и ги удостой с венци на славата.

Песен 4

Пребожественият Иисус, Който стои в славата на божествения престол, дойде на лек облак чрез нетленната длан – Божията майка, и спаси тия, които викат: слава, Христе, на Твоята сила.

Песен 5

Всичко дойде в ужас от твоята божествена слава, защото ти, Дево, която не си изпитала брак, си носила в утробата си Бога, Превъзнесения над всичко, и си родила Безначалния Син, като даваш мир на всички, които те възпяват.

Песен 6

Богомъдри, като чествуваме тоя божествен всепочитан празник на Божията майка, елате да пляскаме с ръце и славим Бога, Който се роди от нея.

Песен 7

Богомъдрите отроци не почетоха тварта наместо Твореца, но като потъпкаха мъжествено огнената заплаха, радваха се и пееха: „Благословен си Ти, Препрославени Господи и Боже на нашите отци!“

Песен 8

Стих:Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благочестивите отроци бяха запазени в пещта от Богородичното раждане, което тогава беше предобразувано, а сега е действително. То подбужда цялата вселена да ти пее: Всички твари, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове. 

Евангелски чин. Утринно евангелие 2-ро. 

Възкресна песен

Четец: Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на святото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши. 

Псалом 50

Слава, гл. 6: По молитвите на апостолите, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

Стих: Помилвай ме, Боже, по голямата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми.

Стихира: Възкръсна Иисус от гроба както предрече, дарува ни живот вечен и велика милост.

ДяконътЛитийна молитва. И свещеникът казва възглас: По милостта и щедростите и човеколюбието...

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Честнейшую 

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господ и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израил, Своя отрок, като си спомни милостта, както говори на нашите отци, към Авраам и семето му довека. 

9-та песен от катавасиите 

Нека се радва всеки земнороден, просвещаван духовно, а естеството на безплътните умове, което почита свещеното тържество на Божията майка, нека тържествува и вика: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Приснодево.

Малка ектения 

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков.

Свят е Господ, нашия Бог. (2)

Превъзнасяйте Господа, Бога нашего, и се покланяйте на подножието Му: защото то е свято! (Пс. 98:5)

Ексапостиларии (Светилни)

Втори възкресен

Виждайки отвален камъка, мироносиците се зарадваха, а като видяха седящия в гроба юноша, той им рече: Ето, Христос възкръсна. Кажете на Петър и апостолите, да идат в Галилея на планината, че там ще се яви пред вас, Неговите приятели, както ви предсказа.

Слава: Събрани днес, братя, да възхвалим светците от нашия род, защото те, като имат дръзновение да се молят непрестанно за нас на Бога, победиха нападенията на враговете, за да се веселим заедно с тях в небесното отечество.

И сега, глас 2: Ангел донесе „радвай се“ на Девата преди Твоето зачатие, Христе, и ангел отвали камъка от Твоя гроб. Първият, вместо печал, предсказа неизказани радости; вторият, вместо смърт, Те проповядва и величае като Подател на живота и каза за възкресението на жените и посветените в Божията тайна. 

Хвалитни стихири на 8: 

4 възкресни стихири, глас 1, и 4 стихири на светците, глас 8.

Всичко що диша да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата; Хвалете го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Стих: Да извършат над тях писания съд, тая чест е за всички Негови светии. (Пс. 149:9)

Възпяваме Твоето спасително страдание, Христе, и славим Твоето възкресение.

Стих: Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. (Пс. 150:1)

Като си претърпял кръст, обезсилил си смъртта и си възкръснал от мъртвите. Умири живота ни, Господи, като единствен Всесилен.

Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Пленил си ада и възкресил си човека чрез Твоето възкресение, Христе. Сподоби ни с чисти сърца да Те възпяваме и славим!

Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс. 150:3) 

Славим Твоето божествено слизане и Те възпяваме, Христе. Роден си от Девата, без да се разлъчваш от Отца. Пострада като човек и доброволно претърпя кръста. Възкръсна от гроба, сякаш излезе от брачна стая, за да спасиш света. Господи, слава на Тебе!

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

О, преславно чудо! От камъка на идолослужението Бог издига чеда на Авраама и ги посажда в Неговото лоно; от българите приема светии и ги заселва в Царството Небесно. О, Божествени дарования, чрез които, Христе, спаси нашите души, като единствен Благ и Човеколюбец! (първата стихира се повтаря)

Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6) 

О, преславно чудо! От камъка на идолослужението Бог издига чеда на Авраама и ги посажда в Неговото лоно; от българите приема светии и ги заселва в царството небесно. О, Божествени дарования, чрез които, Христе, спаси нашите души, като единствен Благ и Човеколюбец!

Стих: Към светиите, които са на земята, и към Твоите избраници – към тях е всичкото ми желание. (Пс. 15:3)

О, преславно чудо! От неплодната планинска пустиня се родиха множество чеда на Господ, които избягаха от суетата на света и се вселиха в нея, спасявайки се така от малодушието и бурята на страстите. О, неизказано Божие добросърдечие, чрез което, Христе, спаси нашите души, като единствен Благ и Човеколюбец!

Стих: Да тържествуват светиите в слава, да се радват върху леглата си. (Пс. 149:5)

О, преславно чудо! Малкото стадо на българския род не се бои от нападенията и злобата на враговете, защото в Царството влязоха светиите Божи и стоящи пред Небесния Цар, непрестанно се молят за нас! О, неизказано Божие милосърдие, чрез което, Христе, спаси нашите души, като единствен Благ и Човеколюбец!

Слава (утринна евангелска стихира), глас 2: Жените с Мария дойдоха с миро при гроба, и докато се чудеха как ще им се изпълни желанието, се оказа камъка отвален, а Божественият юноша, като утоли метежа на душите им, каза: “Господ Иисус възкръсна. Затова проповядвайте на Неговите ученици и проповедници, да бързат към Галилея, за да Го видите възкръснал от мъртвите, като Животодател и Господ“.

И сега: глас 2. Преблагословена си, Богородице Дево, защото Въплътеният от тебе плени ада, извика Адам, потъпка клетвата, освободи Ева, умъртви смъртта, а ние оживяхме. Затова пеейки възкликваме: благословен е Христос Бог, който така е благоволил, слава на Тебе!

Велико славословие

Възкресен тропар

Днес стана спасението на света, нека възпеем Възкръсналия от мъртвите, Твореца на нашия живот: защото, като унищожи смъртта чрез смърт, даде ни победа и голяма милост.

Преводът на стихирите на българските светци от вечерната е на И. Ж. Димитров. Останалите текстове са на свещ. Иван Латковски и свещ. Траян Горанов.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8aq34 

Разпространяване на статията: