Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (148 Votes)

KyriakiOrthodoxiaПърва неделя на Великия пост – на тържеството на Православието

Глас 8

В събота на вечерната служба

Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), на 10, глас 8:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

Възкресни стихири, глас 8.

Стих: Изведи от тъмница душата ми, за да славя Твоето име! (Пс. 141:7А)

На Тебе, Христе, принасяме вечерна песен и словесна служба, защото си благоволил да ни помилваш чрез Твоето възкресение. 

Стих: Около мене ще се съберат праведните, кога ми сториш благодеяние. (Пс. 141:7Б)

Господи, Господи, не ни отхвърляй от Твоето лице, но благоволи да бъдем помилвани чрез Твоето възкресение.

Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс. 129:1-2А)

Радвай се, свети Сионе, майко на църквата и Божие жилище, защото ти първи прие прощение на греховете чрез възкресението. 

Източни, от св. патр. Анатолий, същия глас

Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс. 129:2Б)

Роденият преди вековете от Бог Отец, Словото, Който в последни времена се въплъти от Безмъжна, доброволно претърпя смърт на кръста, и чрез Своето възкресение спаси осъдения на смърт човек. 

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс. 129:3-4А)

Славим Твоето възкресение от мъртви, Христе, чрез което си освободил рода Адамов от мъченията на ада, и като Бог си дарил на света живот вечен и велика милост.

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс. 129:5)

Слава на Тебе, Христе Спасителю, Единороден Син Божи, Който бе прикован на кръста и възкръсна на третия ден от гроба!

От Триода, гл. 6, подобен: Всю отложивше

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс. 129:6)

По вдъхновение на Твоя Свети Дух, пророците пророкуваха, че Ти, Който си непостижимия, безначален Господ, Който преди денница сияеше от Невеществения, от безплътната  утроба на Отца, ще станеш дете, вземайки плът от небрачната, и ще се присъединиш към човечеството, и за тези на земята ще станеш видим. Чрез тях ни направи достойни за Твоето просветление, като милостив, докато възпяваме Твоето неизказано и почитано възкресение от мъртвите.

Стих: Защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс. 129:7Б-8)

Пророците, вдъхновени от Бог, с думи Те проповядваха, Владико, на дело Те почетоха и затова сега се радват на вечен живот. Упорито отказваха да се покланят на творението вместо на Тебе, Създателя, евангелски се отрекоха от целия свят, и като Тебе пострадаха с Твоето страдание, за което пророкуваха. По техните молитви сподоби ни непорочно да преминем попрището на въздържанието, единствени Многомилостиви.

Стих: Хвалете Господа, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Владико неописаем по божествената Ти природа, в последните дни се въплъти и позволи да бъдеш описан, защото като прие плът, Ти също прие всички нейни свойства. Затова, като изобразяваме образа, наподобяващ Твоята форма, и любезно целуваме, ние се издигаме към Твоята любов, като от него черпим благодатта на изцелението, и така следваме свещените предания на апостолите.

Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс. 116:2)

Най-скъпото украшение е приела Църквата Христова, чрез светлото възстановяване на божествените свети икони на Спасителя Христос, Богомайката и на всички светии; така Църквата се озарява, и се украсява с благодатта, отхвърля еретиците и ги прогонва от себе си, и с ликуване слави човеколюбеца Бог, Който заради нея претърпя доброволни страдания.

Слава, глас 2: Засия благодатта на истината, неясно предизобразяваното в древност сега се случва съвсем явно, защото, ето, Църквата се облича с въплътения образ на Христос като с прекрасно украшение и държейки православната вяра, предначертава образа на скинията на свидетелството, та да не се заблуждаваме, когато държим и иконата на Този, Когото почитаме; нека онези, които не вярват по този начин, да се покрият със срам, защото за нас слава е образът на Въплътилия се, на който благочестиво се покланяме без да го обожествяваме; него като целуваме, вярващи, нека извикаме: Боже, спаси народа Си и благослови наследството Си.

И сега, първи Богоpодичен (догматик), гл. 8: Царят небесен, поради човеколюбие се яви на земята и живя между човеците, прие плът от Чистата Дева и премина през нея с цел. Той е единствен Син, двоен по природа, но не по ипостас. Затова изповядваме Христа Бога наш, наистина проповядвайки, че Той е един и същ, съвършен Бог и съвършен Човек. Моли Го, Майко безмъжна, да помилва нашите души!

Вход с кадилница. Свете тихий: 

Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.

Прокимен, Пс. 92

Дяконът: В премъдростта да внимаваме. Вечерен прокимен на гл. 6.

Господ царува; облечен е с величие. 

Стих: Облечен е Господ с могъщество и препасан.

Стих: Затова вселената е утвърдена и няма да се поклати. 

Стих: Твоят престол е утвърден открай време. Ти си вечен. (стихове 1-2)

Сугуба ектения.

Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!

Просителна ектения 

Стиховни стихири, възкресни, глас 8:

Издигнал си се на кръста, Иисусе; слезе от небето, дойде да умреш, Животе безсмъртни, истинска светлина, за тези в тъмнината; възкресение и просвещение на всички паднали, Спасителю наш, слава на Тебе.

Стих: Господ царува; Той е облечен с величие. (Пс. 92:1А)

Да славословим Христос, Който възкръсна от мъртвите, защото Той прие душа и тяло, чрез страданието Си ги отдели една от друга, когато с пречистата Си душа слезе в ада, когото и плени, а пък святото тяло на Избавителя на нашите души не видя тление в гроба.

Стих: Затова вселената е утвърдена и няма да се поклати. (Пс. 92:1В)

Прославяме с псалми и песни Твоето възкресение от мъртвите, Христе, защото чрез него ни освободи от мъченията на ада и, тъй като си Бог, ни дарува вечен живот и велика милост.

Стих: На Твоя дом, Господи, подобава светост през дълги дни. (Пс. 92:5)

Владико на всички, непостижими Творче на небето и земята, като пострада на кръста, ме освободи от страстта, а като прие погребение, и възкръсна в слава, съвъзкреси Адам с всесилната Си ръка. Слава на Твоето тридневно възкресение, с което си ни дарил с вечен живот и си ни простил греховете, защото единствен си състрадателен.

От Триода

Слава, И сега, глас 2:

Ние, които сме преминали от нечестие към благочестие и сме били озарени със светлината на знанието, да запляскаме с ръце като в псалма, като принесем благодарствена хвала на Бога. И нека почитаме свещените образи на Христос и Пречистата и всички светии, изобразени на стени, дъски и свещени съдове, с чест да им се поклоним, отхвърляйки нечестивата, злославна вяра. Защото, както каза Василий, почитта, която се показва на образа, преминава към първообраза. Молим Те, Христе Боже наш, по молитвите на пречистата Твоя майка и на всички светии, да ни даруваш велика милост.

Песен на Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля.

Трисвятое

Възкресен тропар, глас 8:

От висините слезе, Добросърдечни, прие тридневно погребение, за да ни освободиш от страдания. Живот и възкресение наше, Господи, слава на Тебе!

Тропар на Неръкотворния образ на Спасителя

Слава, гл. 2: На пречистия Твой образ се покланяме, Благий, просещи прошка за нашите прегрешения, Христе Боже, защото доброволно си приел с плът да се издигнеш на кръста, за да избавиш нас, които си създал, от робството на врага. Затова благодарствено Ти викаме: с радост си изпълнил всичко, Спасителю наш, Който си дошъл да спасиш света.

И сега, Богородичен, гл. 2: Вся паче смисла

Твоите тайнства, Богородице, превъзхождат всяка мисъл и всичко славно. Защото запечана в чистота и пазена в девство, те познаваме като нелъжлива Майка, родила истинския Бог. Него моли да спаси нашите души!

В неделя на утринната 

След Шестопсалмието: Бог Господ, глас 8.

Възкресен тропар, глас 8:

От висините слезе, Добросърдечни, прие тридневно погребение, за да ни освободиш от страдания. Живот и възкресение наше, Господи, слава на Тебе!

Тропар на Неръкотворния образ на Спасителя

Слава, гл. 2: На пречистия Твой образ се покланяме, Благий, просещи прошка за нашите прегрешения, Христе Боже, защото доброволно си приел с плът да се издигнеш на кръста, за да избавиш нас, които си създал, от робството на врага. Затова благодарствено Ти викаме: с радост си изпълнил всичко, Спасителю наш, Който си дошъл да спасиш света.

И сега, Богородичен, гл. 2: Вся паче смисла

Твоите тайнства, Богородице, превъзхождат всяка мисъл и всичко славно. Защото запечана в чистота и пазена в девство, те познаваме като нелъжлива Майка, родила истинския Бог. Него моли да спаси нашите души!

Първи седален, гл. 8:

Ти си възкръснал от мъртвите, Животе на всички, и светъл ангел на жените заяви: „Спрете да плачете, а благовестете на апостолите! Възкликнете с песни, защото Господ възкреси Христос, който благосклонно като Бог спаси човешкия род.“

Стих: Стани, Господи Боже мой, дигни ръката Си, не забравяй Твоите до край потиснати. (Пс. 9:33)

След като наистина възкръсна от гроба, Ти заповяда на благочестивите жени да разкажат на апостолите за възкресението, както е писано. И Петър, бързайки, се появи пред гробницата и като видя светлината в гробницата, се учуди; затова той огледа повивките сам без божественото Тяло да лежи в тях и, като повярва, възкликна: „Слава на Тебе, Христе Боже, защото Ти спасяваш всички, Спасителю наш; защото си сияние на Отца!“

Слава, и сега, Богородичен: Да възпеем небесната врата и кивотът, всесвятата планина, светозарният облак, небесната стълбица, словестният рай избавлението на Ева, на цяла вселена голямото съкровище; защото чрез Нея се осъществи спасението на света и опрощаването на древните съгрешения. Затова ние те умоляваме: „Моли твоя Син и Бог да ни дари опрощение на греховете, на нас, които благоговейно се покланяме на твоето всесвято рождество!“

Малка ектения: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе възнасяме слава…

Втори седален, гл. 8

Хората, запечатали гроба ти, Спасителю, но ангелът, обаче, отвали камъка от входа му. Жените видяха Възкръсналия от мъртвите и сами благовестиха на учениците Ти в Сион, че Ти си възкръснал, Животе на всички и оковите на смъртта бяха разбити. Господи, слава на Тебе!     

Стих: Ще Те славя, Господи, от все сърце, ще възвестявам всички Твои чудеса! (Пс. 9:2)

Жените донесоха погребално миро, а гласът на Ангела се чу от гробницата: „Спрете да плачете и приемете радост вместо скръб; възкликвайте в песни, защото Господ възкреси Христос, Който благоволи да спаси човешкият род, като Бог!“

Слава, и нине, Богородичен (О тебе радуется): Радва се за Тебе, Благодатна, цялото творение: съборът на ангелите и човешкия род. Ти си осветен храм и словесен рай похвала на девствеността, от която Бог се въплъти и стана Младенец въпреки, че нашият Бог съществуваше преди всички векове. Защото Той сътвори от вътрешността ти престол и направи утробата ти по-обширна от небето. За теб се радва, Благодатна, цялото творение слава на тебе!

„Благословен си, Господи“, глас 5

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби! (Пс. 118:12)

Съборът на ангелите се удиви като Те видя между мъртвите, а като разруши крепостта на смъртта, Спасителю, издигна със Себе Си Адам и освободи всички от ада.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

„Защо разтваряте мирото с милостиви сълзи, ученички?“ Блестящият в гроба ангел на мироносиците благовестеше: „Вижте гроба и разберете, че Спасителят възкръсна от гроба.“

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Много рано мироносиците изтичаха при Твоя гроб ридаейки, но застана пред тях ангела и рече: „Свърши времето за ридания, не плачете, а разкажете на апостолите за възкресението.“

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Жените мироносици ридаеха, когато дойдоха при Твоя гроб с миро, Спасителю. Ангелът се обърна към тях казвайки: „Защо смятате Живия за мъртъв? Той като Бог възкръсна от гроба.“

Слава

Да се поклоним на Отца и Неговия Син, и Светия Дух, Троицата в едно същество, и със серафимите да кажем: свят, свят, свят си, Господи!

И сега

Раждайки Животодателя, Дево, ти си избавила Адам от греха, а на Ева си дала радост в мястото на печал. Вдигна отпадналите от този живот, въплътеният от тебе Бог и Човек. 

Алилуйя, алилуйя, алилуйя, слава на Тебе, Боже! (3 пъти)

Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име и величествено е царството Ти, на Отец и Син, и Свети Дух сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Ипакои, глас 8:

Жените мироносици, застанали пред гробницата търсеха Подателя на живота, Безсмъртния Господ сред мъртвите и, след като приеха радостта от вестта на Ангела, на апостолите обявиха, че е възкръснал Христос, Богът, давайки на света голяма милост.

Стъпални, глас 8: Повтаряме стиховете

Антифон 1:

От младостта ми врагът ме изкушава възбужда ме с удоволствия; но като се уповавам на Тебе, Господи, аз го побеждавам.

Ненавиждащите Сион, да станат като трева, преди изкореняване; защото Христос ще им отсече вратовете с болезнени удари.

Слава, И сега: От Святия Дух всичко живее; Той е Светлина от Светлината и велик Бог. Да Го възпеем заедно с Отец и Словото.

Антифон 2:

Сърцето ми смирено да се покрие с Твоя страх, така че да не се превъзнася и да не отпадне от Тебе, Всемилостивия.

Като имам в Господ надежда, няма да се изплаша тогава, когато всичко ще бъде съдено с огън и мъка.

Слава, И сега: Чрез Светия Дух всеки, който е станал богоподобен съзерцава, предсказва, върши най-големи чудеса, на Триединия Бог пее като на една личност; защото, въпреки че Божеството свети с тройна светлина, единовластно управлява.

Антифон 3:

Призовах Те, Господи, чуй ме, приклони ухото Си към мен, който Ти вика, и ме очистѝ, преди да ме вземеш оттук.

Всеки, който заминава при майка си – земята, ще се върне отново, за да получи мъки или почести в съответствие с живота си.

Слава, И сега: Чрез Светия Дух се изразява богословието на Трисветата Единица: защото от безначалния Отец, се роди Синът извън времето, и Духът съпрестолен, съо̀бразен, просиял от Отца.

Антифон 4:

Ето това е толкова добро и толкова прекрасно: да живеят братя на̀едно. По този начин Господ обещава вечен живот.

Този, Който украсява полските лилии им заповядва да не се грижат за дрехите си.

Слава, И сега: Чрез Светия Дух, Единствения виновник, всичко се държи в света; защото Той е Бог, действително Единосъщен с Отец и Син.

Прокимен, глас 8: Пс. 145

Господ ще царува вечно; твоят Бог, Сионе, е в род и род. Стих: Хвалѝ душо моя Господ, ще възхвалям Господ, дорде съм жив.

Канони (непреведени)

Кондак, глас 8. Подобен: Яко начатки:

Като възкръсна от гроба, Ти вдигна умрелите и възкреси Адам; и сега Ева празнува Твоето Възкресение, а и краищата на света тържествуват заради Твоето възкресение от мъртвите, Многомилостиви.

Икос: След като плени царствата на ада и възкреси мъртвите, Дълготърпеливи, срещна жените-мироносици и им донесе радост вместо скръб. И на Твоите апостоли си възвестил занаменията на победата, Спасителю мой, Животодателю, и озари творението, Човеколюбче. Затова светът също се радва, заради Твоето възкресение от мъртвите, Многомилостиви.

От Триода, кондак, глас 2. Самогласен:

Неописуемото Слово на Отца беше описано въплъщавайки се от тебе, Богородице, и осквернения образ от древността Той възстанови и го смеси с божествената красота. А изповядвайки нашето спасение, ние го изобразяваме с думи и дела.

Икос: Това тайнство на просветлението, с божествено вдъхновение пророците са предсказали от древни времена за нас, които сме стигнали до края на вековете, получавайки от него светлина. Като черпим божествено знание от него, познаваме един Господ Бог, покланяем в три ипостаси. И като служим само на Него, бидейки едно във вярата и кръщението, се обличаме в Христос и изповядвайки нашето спасение, ние го изобразяваме с думи и дела.

Синаксар

На този ден, първата неделя на Великия пост – Православна, отбелязваме възстановяването на почитта към светите икони, въведено от приснопаметния Цариградски император Михаил и майка му Теодора по време на патриаршеството на свети Методий Изповедник.

Стихове: Радвам се, като виждам сега почитани правилно иконите, които някога са били забранени неправилно.

О, неизмѐнен Образ на Отца, по молитвите на Твоите свети изповедници, помилвай ни. Амин.

Катавасии (Моря чермную пучину), гл. 4

*Същите ирмоси са от Октоиха на канона за неделя на глас 4.

Песен 1

По дъното на Червено море в древност премина със сухи стъпала Израил и чрез кръстообразно извисените ръце на Мойсей победи в пустинята войнството на Амалик.

Песен 3

Твоята Църква се весели за Тебе, Христе, като казва: Ти си моята сила, Господи, прибежище и опора.

Песен 4

Виждайки Те издигнат на Кръста, Слънце на правдата, Църквата застана в благолепие и подобаващо запя: слава на Твоята сила, Господи!

Песен 5

Ти, Господи, моя Светлина, дойде в света, о свята Светлина, извеждайки от тъмнината на незнанието тия, които с вяра Те възпяват.

Песен 6

„Ще Ти принеса жертва с глас на възхвала“ – Църквата вика към Тебе, Господи, очистена от бесовската нечистота чрез кръвта, която милостиво изтече от Твоите ребра.

Песен 7

В персийската пещ Авраамовите отроци, разпалвани повече от любовта към благочестието, отколкото от пламъка, обгаряни викаха: „Благословен си в храма на Твоята слава, Господи!“

Песен 8

Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Простирайки ръце, Даниил затвори челюстите на лъвовете в рова; а препасани с добродетели отроците – подвижниците на благочестието, угасиха огнената сила и викаха: всички творения Господни благославяйте Господ.

Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим! 

Народът: Господи, помилуй.

Свещеникът: Защото си свят Боже наш и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отца, и Сина, и Светия Дух подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Дяконът: И да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господа Бога да помолим!

Народът: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост. Да застанем прави за да изслушаме светото Евангелие.

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие според Йоан.

Дяконът: Да внимаваме.

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!

Възкресно 8-мо евангелие (Йоан 20:11-18)

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!

Възкресна песен

Четец: Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на святото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши.

Псалом 50 (пее се)

Слава, гл. 8Покаяния отверзи ми двери 

Отвори ми дверите на покаянието, Животодателю, защото рано сутринта духът ми бърза към Твоя свят храм и носи храма на тялото ми, целия осквернен, но като състрадателен очисти ме с Твоята добросърдечна милост.

И сега: Насочи ме по пътеките на спасението, Богородице, защото окалях душата си със срамни грехове и в леност пропилях целия си живот, но с твоите молитви ме избави от всяка нечистота.

Стих, гл. 6: Помилвай ме, Боже, по голямата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми.

Стихира, гл. 6: Когато размислям за множеството ужасни постъпки, които съм направил, аз окаяният треперя за страшния ден на съда, но като се надявам на милостта на Твоето състрадание, като Давид Ти викам: помилвай ме, Боже, по голямата Си милост.

Дяконът: Литийна молитва. И възглас: По милостта и щедростите и човеколюбието:

Честнейшую.

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

Песен 9 от катавасиите, гл. 4

Крайъгълен камък се отсече от тебе – девствената планина, не с човешка ръка, Дево; Той бе Христос, Който събра разделените естества; затова с радост, Богородице, те величаем.

Малка ектенияВъзглас: Защото всички небесни сили Те хвалят…

Свят Господь Бог наш (3). Ексапостиларии

Гл. 2, по осмо Евангелие:

Като видя Мария Магдалина в гроба двата ангела, тя се удиви, не знаейки, че това е Иисус, мислеше, че е градинарят, и го попита: „Господине, къде си положил тялото на моя Иисус?“ Тогава Той я повика и тя Го позна, че е самият Спасител, но тя чу: „Не ме докосвай, а кажи на Моите братя, че отивам при Отца.“

Слава:

От Триода, подобен: Со ученики взыдем

Радвайте се, ръкопляскайте, възпявайте с веселие, и викайте: „колко чудни и странни са Твоите дела, Христе!“ И кой може да изкаже могъщите дела, които вършиш, Спасителю, защото Ти съедини нашите мисли и съгласие в една Църква.

И сега: Богородичен: Оръжията на враждебната ерес намаляха, и нейният спомен вече изчезна със шум. Всечиста, като виждаме твоят храм украсен величествено с благодатта на почитаните икони, с радост се изпълват душите ни.

На хвалитните стихири, възкресни, глас 8:

Стих 8: Ще извърши над тях писания съд, тази чест е за всичките му светии. (Пс. 149:9)

Господи, макар че Ти се яви в съда да бъдеш съден от Пилат, не напусна престола, където седиш с Отца. И след като възкръсна от мъртвите, светът се освободи от робството на врага, защото Си Щедър и Човеколюбец.

Стих 7: Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. (Пс. 150:1) 

Господи, като оръжие против дявола Ти ни даде своя Кръст: защото врагът се страхува и трепери, не смеещ да гледа силата му; защото той възкресява мъртвите и унищожава смъртта. Затова почитаме Твоето погребение и възкресение.

Стих 6: Хвалете Го на силите Му, хвалете Го по множеството Му величия.

Господи, въпреки че като мъртъв Те положиха юдеите, но като спящ Цар войниците Те пазеха и като съкровище на живота те запечатваха с печат. Но Ти възкръсна и даде безсмъртие на нашите души. 

Стих 5: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. 

Твоят ангел, Господи, обяви възкресението, пазачите изпла̀ши, възкликна към жените, казвайки: „Защо търсите Живият сред мъртвите? Той възкръсна, като истински Бог, и даде живот на вселената.“

От Триода, гл. 4

Стих 4: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Подобен: Дал еси знамение

В Тебе сега се радва Църквата, Човеколюбче, като на свой Жених и Творец, която си избавил по Твоя воля от измамите на идолите, и с Твоята скъпоценна кръв я сгоди за Себе Си. Тя светло приема възстановяването на иконите, и с радост Ти пее и вярно слави.

Стих 3: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни.  Всичко, що диша, да хвали Господа! Алилуия. (Пс. 150:5-6) 

Повтаряме стихирата.

Стих 2: Стани, Господи Боже мой, дигни ръката Си, не забравяй Твоите до край потиснати. (Пс. 9:33)

Възстановяваме Твоето изображение в плът, Господи, и го целуваме с любов и чрез него изясняваме великото тайнство на Твоя промисъл, защото Ти, Човеколюбче, ни се яви в истината и в естеството на плътта, не само на външен вид, както казват богоборните синове на Манент, но и водени от Тебе към Твоята любов и желание.

Стих 1: Ще Те славя, Господи, от все сърце, ще възвестявам всички Твои чудеса. (Пс. 9:1) 

Днес се яви като ден на радостта и изпълнен с веселие. Ярката светлина на догмите на истината блестят и огрява Христовата църква, защото тя отново е украсена с възстановените свети икони и сияйни изображения, и единомислие  сред верните е дал Бог.

Глас 6, самогласен:

Стих: Стани, Господи Боже мой, дигни ръката Си, не забравяй Твоите до край потиснати. (Пс. 9:33)

Във време на въздържание Мойсей получи закона и привлече хората. Илия, като пости, заключи небесата; и тримата младежи, потомци на Авраам, чрез пост победиха беззакония тиранин. Чрез поста ни сподоби също, Спасителю, да стигнем до Твоето Възкресение, пеейки така: „Свети Боже, Свети Крепки, Свети Безсмъртни, помилвай ни!“.

Слава, пак същата стихира.

И сега, глас 2: Преблагословена си, Богородице Дево, защото чрез Въплътения от тебе адът беше пленен, Адам беше извикан отново, клетвата – премахната, Ева – освободена, смъртта – умъртвена, а ние оживяхме; затова възкликваме и пеем: благословен си Христе, Боже наш, Който така си благоволил, слава на Тебе!

Велико славословие.

Възкресен тропар

Днес стана спасението на света – нека възпеем Възкръсналия от гроба и Началника на нашия живот, защото Той, като унищожи смъртта чрез смъртта Си, даде ни победа и велика милост.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6yh6a 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]