Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

Kyriaki AsotouВ настъпващата неделя Църквата ни припомня притчата на Господ Иисус Христос за блудния син, записана в Евангелие според Лука (15:11-32). Богослужебните текстове в неделния ден и в следващите седмични дни развиват тази тема в поетични форма и език, за да можем да се замислим за своето собствено състояние и за нуждата от опомняне и завръщане в покаяние към обятията на милосърдния Баща – Бога.

Предлагаме ви в превод от гръцкия оригинал някои от най-добрите текстове за Неделя на блудния син.

На „Господи, воззвах“, Слава..., гл. 2

О, от колко много блага лиших себе си аз, клетият! О, от какво царско достойнство изпаднах аз, нещастният! Прахосах богатството, което получих, престъпих заповедта. Горко ти, нещастна душо, защото вече се осъждаш на вечен огън! Затова преди края извикай към Христос Бог: приеми ме, Боже, като блудния син и ме помилвай!

На стиховните стихири, Слава..., гл. 6

Пропилях богатството на Отеческия дар, пасох заедно с безсловесните скотове аз, окаяният, и макар да жадувах за тяхната храна, не се насищах и гладувах, но се върнах при добросърдечния Отец и със сълзи викам: падам пред Твоето човеколюбие, приеми ме като надничар и ме спаси!

Кондак, гл. 3, Подобен: Дева днесь

Безумно се отдалечих от Твоята Отеческа слава, в лоши дела пропилях богатството, което си ми предал, затова викам към Тебе с думите на блудния син: съгреших пред Тебе, милостиви Отче, приеми мене, каящия се, и ме направи като един от Твоите надничари.

На „Всякое дихание“, Слава..., гл. 6

Добри Отче, отдалечих се от Тебе, не ме изоставяй, нито ме показвай като непотребен за Твоято царство; вселукавият враг ме разголи и грабна богатството ми, аз разгулно разпилях дарбите на душата си, но сега станах, обърнах се към Тебе и викам: направи ме като един от своите надничари Ти, Който заради мене на кръста простря пречистите Си ръце, за да ме изтръгнеш от страшния звяр и да ме облечеш в предишното одеяние, защото единствен си многомилостив.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6wqpx 

Разпространяване на статията: