Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

AmpelosОт тази съботна вечер започна седмицата, през която владее седми глас от осмогласието на източноцърковното пеене. Предлагаме ви в превод осемте тропара, предвидени да се пеят на третия антифон на неделната св. Литургия, въвеждани със стихове от Блаженствата. Темата им е неизменно възкресна: за кръстната смърт на Иисус Христос и осъщественото чрез нея изкупление на човечеството, възпява се естествено и величавото Христово възкресение.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 7

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Хубав беше и добър за ядене плодът, който ме умъртви, а Христос е дървото на живота, от което ям и не умирам, а казвам заедно с разбойника: спомни си за мене, Господи, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

Издигнал се на кръста, милостиви Господи, Ти изтри записа на древния Адамов грях и спаси от заблудата целия човешки род; затова Те възпяваме, Благодетелю.

Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.

Ти прикова на кръста, милостиви Христе, нашите грехове и с Твоята смърт умъртви смъртта, като възкреси умрелите, затова се покланяме на почитаемото Твое Възкресение.

Блажени са гонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.

Някога змията изля отровата си в слуха на Ева, а Христос чрез кръстното дърво изля за света сладостта на живота; спомни си за мене, Господи, в царството Си.

Блажени сте, когато ви похулят и изгонят, и кажат лъжовно против вас каква и да е лоша дума заради Мене.

Като смъртен се положи в гроба, Христе, Който си живот за всички, и разби ключалките на ада, а като възкръсна в слава на третия ден като силен, всички просвети; слава на Твоето Възкресение.

Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата.

Господ възкръсна на третия ден от мъртвите и дари Своя мир на учениците Си, а като ги благослови, изпрати ги с думите: доведете всички в царството Ми.

Слава...

Светлина е Отец, светлина е Синът и Словото, светлина е Светият Дух, но и тримата са една светлина, защото Бог е един, но в три лица, в едно естество и начало, неразделен, несливан, съществуващ предвечно.

И сега...

Заченала си по плът на земята Сина и Словото на Отец, както Сам Той знае, Богородице, затова обòжените чрез тебе, Богомайко, ти казваме: радвай се, надеждо на християните.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6wqpw 

Разпространяване на статията: