Мобилно меню

4.875 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (8 Votes)
1_56.jpgВ събота вечерта на сръбския ГКПП Рибарци е била “арестувана” 207-килограмовата камбана, която на 1 май Пловдивският митрополит Николай дари на сънародниците ни в Западните покрайнини. Според сръбските гранични власти “нарушителката” е с непълен набор документи.

Владиката е издал тапия, че камбаната е дарение. Но никой от местните власти в с. Паралово, нито представител на църквата “Св. Иван Рилски”, за която е дарът, не дошъл на границата да я получи и да декларира готовност, че я приема, обясни шефът на кюстендилската митница Георги Илинов.

Камбаната пътувала на борда на босилеградски автобус, с който 35 ученици и 13 възрастни се връщали от тридневна екскурзия в България. Групата била съставена от ученици от 1 до 3 клас, родители и активисти на Матицата на българите в бивша Югославия, каза поетът Радко Стоенчов от Културноинформационния център в Босилеград. Камбаната била натоварена на автобуса, за да се използва превозът.

Към 16,30 ч вчера камбаната още стоеше на границата, установи проверка на “Труд”. Тя била поставена до будката за подпечатване на документи и чакала стопаните си. Била на подслон - да не я вали дъжд, разказаха очевидци.

Камбаната струва 8000 лв., платени от Пловдивска митрополия с решение на епархийския съвет, обясни дядо Николай. Сънародниците ни отвъд границата помолили с писмо кмета на Пловдив, а той го препратил на митрополията. Ръководството на епархията откликнало на молбата и купило един от символите за всяка църква. Митрополията посрещна гостите от Западните покрайнини, поканих ги лятото да ни гостуват в някой от манастирите, разказа владиката.

“Митничарите на Рибарци не са дали никакво обяснение, защо не пускат камбаната. Просто се заяждат, безпричинно”, уверен е Радко Стоенчов, който е и главен счетоводител на центъра ни в Босилеград.

Митничарите от българската страна на ГКПП-то вчера прескочиха до сръбския пункт. “Колегите държат да се оформят всички документации за нормален и регламентиран внос на дарението”, каза шефът на кюстендилската митница. Трябвало да се впише произходът на камбаната, кой я изпраща, кой е получателя и т. н. Иначе сърбите щели да я броят за стока, за която трябва да се начислят митнически сборове, обясни законите Георги Илинов.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ay89y 

Разпространяване на статията: