Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
Велик водосветНашите сънародници в Регенсбург посрещнаха Богоявление, като извършиха Велик водосвет на кораб в река Дунав, която минава през града. На водосвета бяха поканени генералният консул на на България в Мюнхен г-н Кръстин, както и ръководителите на Източно-църковния институт на РКЦ в Ругунсбург прелат д-р Раух и прелат д-р Вирвол, представители на руската, сръбската и румънската църкви. 

Нашият свещеник в Регенсбург о. Виктор Иванов-Цимер извърши Великия водосвет на акостиралия в Регенсбург български кораб Donaustar 7. Той приветства присъстващите на празника, като им пожела благословена, здрава, мирна  и успешна нова 2008 година.

След водосвета кръстът беше хвърлен и изваден от водите на Дунав за здраве и успехи на вярващите и техните семейства.


хвърляне ня кръстаБогомолците бяха поръсени за здраве и взеха в съдове от светената вода за вкъщи. Поверието разказва, че светената вода от Великия водосвет на Йордановден пази дома на вярващите християни през цялата година от всяко зло и болест.

Като естествен завършек на празненството беше направена малка трапеза и за затопляне на вярващите беше поднесено по немски обичай греяно вино.

на греяно вино Отец Виктор исказа благодарност на г-н Веселин Рубчев, един от основателите и църковен настоятел на БПЦО «Св. Николай Мирликийски Чудотворец» в Регенсбург, за неговата помощ и подкрепа по осъществяване на проекта за направа на иконостас за църквата  в центъра на града, предоставена за ползване от българите.

Благодарност беше изказана и на църковните настоятели на църквата ни д-р Мадлен Кънчева, г-н Иван Илиев и г-жа Маряна Илиева за тяхната помощ и съдействие, които оказват на свещеника ни в неговата трудна мисионерска дейност.

С благословението на о. Виктор на 25 декември 2007 г. българският майстор-иконописец Владимир Матов се зае с рисуването на иконите и пое задължението за направата на иконостаса. Вече е представен и проект. Всички са в очакване да видят оргинала в църквата, което вероятно ще стане на Коледа през 2008 г.

новите свещници в храма Изказана беше и благодарност на богослова Петър Живанов Първанов, живеещ в Сан Франциско САЩ, за дарените от него два свещника за църквата ни – Бог да му възвърне стократно и да го дари със здраве и благополучие - и него, и съпугата му Наталия, и трите му дечица Жан, Кристина и Лука. На многая лета за дарителя !

Гост на тържеството беше и нашият народен лечител, терапевт по остеопатия г-н Митко Ламбов от гр. Линц в Австрия, който дари на църквата ни и вярващите икони, донесени от Света Гора. Той сподели свои впечатления от последното си пътуване до християнските светини в Сирия.

Църковното настоятелство на БПЦО в Регенсбург и о. Виктор благодарят на родолюбивите дарители и на всички, които не жалят труд и средства за запазване на православната вяра и традициите ни извън пределите на родината. Поздравяват всички българи в България и чужбина с празника Богоявление, като пожелават здраве, мир и благоденствие на народа ни.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awp88 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.