Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)
Българската църква в РегенсбургБългарите в германския град Регенсбург на р. Дунав имат нова ценна придобивка - църква, в която да извършват своите богослужения. Църковната сграда се намира в центъра на града,  в градинката срещу централната гара. Полаганите от години усилия на нашия свещеник там, отец Виктор Иванов Цимер, се увенчаха с успех.

На 3 ноември 2007 г., Задушница, българите в Регенсбург се събраха в новата църковна сграда на Българската православна църковна община да отправят взаимно своите молитви към Бога. След отслужената заупокойна литургия беше направена панахида и се предложи поменна трапеза за починалите  сродници, близки и познати.

На тържеството присъстваха множество българи, живеещи в Регенсбург и околностите, както и студенти, учещи в Регенсбургският университет.

о. Виктор и енориашиЦърквата "Св. Петър" или както в Регенсбург я наричат „St. Petersкirchlein“ ("църквичката на св. Петър") е построена върху така наречената Божия нива на св. Петър, представляваща едно многовековно гробище. Тя е построена от епископ Георг Михаил Витман, както разказва едина възпоменателна плоча на западната стена на камбанарията на църквата: „Епископ Георг Михаил Витман е роден на 23.1.1760 г. Предстоятел на катедралния храм в Регенсбург е от 1804 до 1829 г., пострил е църквичката на св. Петър („St. Peterskirchlein“) през 1806-1822 г. Посветен е за епископ в Регенсбург от 1829 г., починал на 8.3.1833г. Неговото сърце е погребано тук на 12.3.1833 г.“

интериорът на храмаСегашният предстоятел на Дома (катедралния храм) в Регенсбург свещ. Херман Хиролд разказа за едно предание, според което Наполеон Бонапарт, когато бил с войските си в Регенсбург, точно на мястото, където сега е построена църквата, е станала хаотична престрелка, при която той бил улучен по случайност от неприятелски куршум. Преданието разказва, че това е единственият случай на сериозно нараняване на Наполеон Бонапарт през цялата му военна кариера.

По стените на църквата има други възпоменателни плочи. Една от тях разказва: „Тук на бившата Божия нива на св. Петър почива до своята съпруга  Сузана Йоханес Кеплер (1571-1630 г.), астроном...“. Плочата е дарена от университета  „Йоханес Кеплер“ в гр. Линц, Австрия, през 1994 г.

Редакцията на Двери честити новата църковна сграда на  БПЦО "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в Регенсбур, като благодари на о. Виктор за неговите усилия и труд за утвърждаване на българите зад граница в православната ни вяра. Благодарности и за д-р Мадлен Кънчева, г-н Веселин Рубчев, г-жа Марияна Илиева и всички български студенти, допринасящи с труда си за запазването на вярата, традициите и христянските ценности на българите извън пределите на Родината ни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aupa9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.