Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
След почти четири десетилетия извън диоцеза на БПЦ македоно-българският храм „Св. Георги” в Торонто, Канада, се завърна у дома. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф отслужи там тържествена св. Литургия на Неделя сиропустна. В началото на службата архиереят положи, подписан от Негово Светейшество св. антиминс върху престола на храма като знак на приемане на тази енория в обятията на майката-Църква. Скъп гост беше протопрезвитер професор Благой Чифлянов, който заедно с протоиерей Борис Дрангов влезе в радостта на домакина протоиерей Николай Георгиев.

За да е радостта още по-голяма, преди утренята митрополит Йосиф започна пълния чин на приемане в светото Православие на Барбара, която идва от Англиканската общност, но вече познава нашата вяра много добре. След надлежна изповед предишния ден и усърдна подготовка с пост и молитва в притвора на храма пред събраното множество в безупречна вероизповед тя изрече догматите и истините на Православната вяра, обеща се на послушание към Българския патриарх Максим и митрополит Йосиф, след което беше въведена от архиерея в центъра на храма за тайнството Миропомазание. След молитвите и помазването със свето миро той я облече в дълга бяла одежда и така тя стоя до края на св. Литургия, когато със страх и трепет за първи път прие истинските Тяло и Кръв Христови. Заедно с нея от ръката на митрополита приеха св. Причастие и други енориаши, между които всички членове на църковното настоятелство. След напътствени слова от митрополит Йосиф настоятелите тържествено се заклеха да изпълняват предано църковния си и патриотичен дълг, като служат искрено и вярно на Бога, Българската православна църква и македоно-българската енория при храма „Св. Георги”.

Както в почти всички задгранични енории, така и тук веднага след отпуста на св. Литургия започна вечернята, в края на която след прочувствената и духовно съдържателна проповед на митрополита всички се опростиха взаимно, за да встъпят в дните на Великия пост достойно и по евангелски очистени. Сякаш символиката на пътуването към Възкресението, обрисувана в приемането на блудния син в отеческите, изпълнени с любов обятия, и в смирено наведената глава на митаря в храма, изпълваше всеки миг от този исторически ден. Завръщането и приемането у дома с прошка и обич беше почувствано и споделено от всички – и от миряните, и от архиерея. Божията благодат беше осезаема в това съобщество от вярващи, които търсеха Бога и Неговата правда в това, което вършеха.

След светата богослужба цялото множество се отправи към салона на храма, където Негово Високопреосвещенство беше приветстван от председателя на църковното настоятелство д-р Симеон Симеонов. По българска традиция архиереят беше посрещнат  от  специално приготвената от госпожа Евда Марангос погача и сол.

Всеобщата радост на енориашите на храма, че намериха духовен наставник и пастир в лицето на митрополит Йосиф, се съедини с неговата радост, че приема под омофора си тези благочестиви люде, които искрено и предано съхраняват вярата и обичаите си през всичките тези години, макар и далеч от родината.

Дано Бог е милостив към нас и за в бъдеще, а историята да помни това знаменателно събитие.

Митрополит Йосиф показва новия антиминс:Митрополит Йосиф с Барбара и о. Николай:
0


Митрополит Йосиф и настоятелството на храма:


Митрополит Йосиф благославя трапезата:


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/auwrk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]