Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
P9170209.JPGСветовна дигитална богословска библиотека! Звучи твърде помпозно, но по всичко изглежда, че не е непостижимо, поне в разумни рамки. Идеята e на един швейцарски професор – богослова Кристоф Стюкелбергер. Занимавал се дълги години с християнска етика, той се замислил за липсата на всякакви християнски етични принципи в работата на държавни органи, на бизнеса, на различните организации и на отделните хора. След поредица от различни инициативи накрая роденият през 1951 г. проф. Стюкелбергер основава фондацията „Световна етика”. Междувременно е написал поредица трудове върху етиката в икономиката, околната среда, международните отношения, глобализацията. Протестантски богослов и пастор, той с голямо усърдие се е заел да помогне за промяната на модела на отношения между хората. И последвалата инициатива за световна богословска библиотека, която да включи в дигитализиран вариант милиони заглавия богословска книжнина на различни езици, идва някак естествено. Той е поканил за целта и началника на отдела за богословско образование на Световния съвет на църквите д-р Дитрих Вернер. Проектът е готов, вече започват да търсят финансиране. И за по-авторитетна подкрепа на впечатляващото дело той свика от 16 до 18 септември в Женева, Швейцария, петнайсетина специалисти от различни краища на света, които се занимават с богословска книжнина, библиотечно дело, дигитализация. От българска страна в семинара участва проф. Иван Желев Димитров, директор на Библейска библиотека при БФ на СУ „Св. Климент Охридски” и член на Изпълнителния комитет на Световната конференция на асоциациите на богословските школи.

P9170211.JPG
Дигитализацията през последните години все повече навлиза и в богословските библиотеки. Напълно дигитализирана е библиотеката на богословския факултет на университета в гр. Стеленбош, Южноафриканска република, откъдето, както научаваме, предоставят достъп и на наши млади богослови посредством ръководството на Библейската библиотека в София. Най-голямата богословска библиотека в света (според някои – след Ватиканската!), тази на богословския институт в Принстън, САЩ (Princeton Theological Seminary, където е преподавал навремето и о. Георги Флоровски) с  около 1 милион заглавия от няколко години постепенно се дигитализира. Това се прави и на други места по света. Идеята на проф. Стюкелбергер е да се обединят усилията и да се осигури свободен достъп до това богатство. Той смята, че по този начин ще се даде тласък и за развитието на християнското богословие във време, когато вече не само се говори за „постхристиянска Европа”, но и на практика много малко християнско е останало в живота на днешните европейци.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xpxxy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]