Мобилно меню

4.04 1 1 1 1 1 Rating 4.04 (25 Votes)
1_24.jpgПо време на св. литургия в Оптина пустиня бил изгонен африкански поклонник от Александрийската патриаршия. "Преди св. Причастие от църквата беше изгонен тъмнокожият африканец, като му беше казано, че е "еретик-новостилник" и поради тази причина не може да се причастява в този манастир, а ако се причасти - ще оскверни св. Тайни", съобщи Екатерина Орлова, член на Междусъборното присъствие на Руската православна църква (това е комисия, създадена от поместния събор на РПЦ през 2009 г., с цел да следи за осъществяването на решенията на събора в диоцеза на Московската патриаршия; глава на комисията е Московският и на цяла Русия патриарх Кирил). Поклонникът е бил атакуван от група жени, духовни чеда на живеещия в манастира йеромонах Василий Мозгов. 

"Преди време същата група изгони с ругатни и ритници от манастира група гръцки поклонници, ръководени от гръцки архимандрит, поради същата причина, че Гръцката православна църква е "еретическа". Процесът на изгонването беше съпроводен с обиди по адрес на гърците, а техният ръководител духовник беше съборен на земята". 

При друг случай същата "група зилоти" изгонили от манастира група сръбски свещеници, които взели за чехи, а "чехите са новостилници".

Членовете на тази група се наричат "братство на св. Василий Велики", а сред народа са получили прозвището "василки". Василките проповядват, че Руската църква не трябва да има евхаристийно общение с новостилните православни църкви.

В ръководената от патриарха комисия са постъпили още много сигнали за дейността на "василките" и "васильовците" в тази православна светиня. Ето какво пише поклонничката Вера Старцева:

"В неделя на празничната литургия много поклонници се готвеха за св. Причастие. Имаше и гости от православни страни, които искаха да се причастят от едната Чаша. Сред тях имаше и гръцка монахиня, която беше сама. Изведнъж видях, че към нея се приближи дребен рижав мъж и започна енергично да й говори нещо. По лицето на монахинята се изписа тревога. Тогава аз се приближих, знаейки, че в Оптина действат така наречените "василки", и исках да защитя сестрата от всевъзможни нападки. Рижият мъж с тих глас казваше на монахинята: "Ходете си и се причастявайте при вас си. Не осквернявайте нашите храмове..." Монахинята слушаше с наведена глава. Аз помолих рижия да не разговаря в храма, а той ме попита дали знам, че гърците са новостилци. Аз му отговорих утвърдително, а тогава той започна да шепти и на мене: "Вие сте служители на сатаната, вие осквернявате нашите храмове.." Аз му отговорих, че ние имаме общение с Гръцката православна църква и че ще отговаря пред Бога за тези думи. С видимо неудоволствие мъжът си тръгна... По-късно обаче дойде друга жена, която имаше вид на дълбоко вярващ човек. Тя обаче започна да ми обяснява, че ако монахинята се причасти, "ще оскверни с това всички богомолци, храма и св. Чаша". Въпреки това с помощта на една руска монахиня и някои други хора ние успяхме да заведем поклонничката до св. Чаша и свещеникът я причасти..."

На всеправославното заседание от 1948 г. в Москва е приета възможността да се използва новоюлианският календар от църквите, които желаят това. Всички поместни православни църкви, независимо по кой календар служат, образуват едната Вселенска православна църква.

Александрийската патриаршия, Гръцката православна църква и Чешката и Словашка православна църква, както и още осем от православните автокефални църкви служат по Новоюлианския календар.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9cu6 

Разпространяване на статията: