Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

135934Бившият Йерусалимски патриарх Ириней почина на 83-годишна възраст тази сутрин в болница в Атина, където се лекуваше през последните години.

Ириней I (с рождено име Емануил Скопелитис) е роден на о-в Самос през 1939 г. Той е патриарх на Йерусалим в периода от 2001 г. до 2005 г., когато е свален от катедрата с решение на Събор на предстоятелите на Православната църква, който го върна в монашески чин заради скандал, свързан с покупката и продажбата на патриаршески имоти.

Той никога не прие обвиненията, като твърдеше, че това е заговор срещу него, за да загуби трона си.

През 2019 г. Йерусалимският Св. Синод отмени низвержението му и той беше възстановен в епископски сан, като получи титлата „бивш патриарх на Йерусалим“. По свое желание и с ходатайството на Атинския архиеп. Йероним той напусна Йерусалим, където живееше в принудителна изолация, и се премести в Атина, за да получава по-добри здравни грижи. Бившият Йерусалимски патриарх беше настанен на издръжка на Гръцката църква в църковния старчески дом в Беотия, но здравето му беше вече сериозно разклатено.

Тялото на починалия патриарх ще бъде изложено за поклонение в параклиса „Св. Елевтерий“ до митрополитската катедрала в центъра на гръцката столица. Тази вечер там ще бъде отслужена нощна св. Литургия, а опелото и погребението ще бъдат утре в родното му място на о-в Самос. Заупокойната служба ще отслужи Самоският митрополит Евсевий. Бившият Йерусалимски патриарх ще бъде погребан в гробището на манастира „Честнѝя Кръст“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3ah3 

Разпространяване на статията: