Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

125В изявление от 3 юли Белгородският митр. Йоан стана първият руски йерарх, който каза, че в Украйна се води война и призова кръвопролитието там да спре, а „мечовете да се превърнат в плугове“. Той направи това, след като отломки от украинска ракета, прихваната от руските сили, паднаха върху жилищен блок в Белгород и убиха трима души.

И по-конкретно митр. Йоан заяви:

„Тази нощ ракети на украинските въоръжени сили са поразили спящи жители на Белгород в жилищни райони. Сред загиналите са жители на Харковска област, дошли да се укрият от войната в мирния Белгород. Никой обаче не знае деня или часа, в който земният ни живот ще приключи, никой не знае как ще стане това (Мат. 24:36-39). Призоваваме към засилена молитва за упокоение на загиналите и за излекуване на ранените, както и за прекратяване на кръвопролитията, които се случват на украинска земя, но които днес достигнаха и до нашите домове. Време е, по думите на Свещеното Писание, „да превърнем мечовете в плугове“ (Ис. 2:4). Нека Господ спаси всички живи и дари мир на земята“.

До този момент, вече пет месеца след началото на войната, това е най-смелото изказване на руски йерарх, което придоби силна популярност и предизвика различни коментари. Ето и някои от тях:

Вадим Якунин, професор по история в Самарския държавен университет и член на Академията на военните науки на РФ:

„Белгородският митрополит Йоан (Попов) призова „мечовете да се превърнат в плугове“. Това е много важен сигнал – както за вярващите и невярващите, така и за политиците. Защото днес РПЦ е неразделна от политиката и държавата, за съжаление. Запознах се лично с митр. Йоан в края на 90-те години, когато той дойде в Толиати. Това беше друго време, друг патриарх управляваше църквата и тя беше наистина отделена от държавата, а нейните йерарси бяха служители единствено на църквата, но не и на държавата - по никакъв начин. Човек лесно можеше да разговаря с митрополита (тогава все още епископ) на чаша чай, в истинския смисъл на думата. Митр. Йоан е любител на рок музиката и дори е записвал свои рок песни, без да ги рекламира. От 1994 г. до края на 2021 г. е ръководител на мисионерския отдел на Руската православна църква.

Днес въпреки зависимостта на РПЦ от държавата, митрополитът заяви: „… Призоваваме към усилена молитва за упокоение на загиналите и за излекуване на ранените, за прекратяване на кръвопролитията, които се случват на украинска земя, но вече достигнаха и до нашите домове. Време е, по думите на Свещеното Писание, „да превърнем мечовете в плугове“ (Ис. 2:4). Нека Господ спаси всички живи и дари мир на земята“.

Това са много важни, знакови думи на един от висшите йерарси на Руската православна църква. Засега обаче те звучат „като глас на викащия в пустиня“ на фона на официалните изявления на представителите на Московска патриаршия. Например предстоятелят на Руската православна църква почти във всяка проповед повтаря, че „Русия никога не е нападала никого“, че „всички войни в нашата история са били отбранителни“ и че „тя никога не е нахлувала на чужда територия“ (но какво тогава се случи в Унгария през 1956 г. и в Чехословакия през 1968 г.?)…

Именно в това, което направи митр. Йоан, неговият призив за мир, се състои работата и задължението на духовенството. И той не може да бъде игнориран от властите и обществото“.

Сергей Чапнин, богослов и публицист, бивш главен редактор на Журнал Московской патриархии:

„Мнозина наричат изявлението на митр. Йоан, публикувано завчера на уебсайта на епархията, забележителен пример за антивоенна реч. Уви, не мога да споделя общия ентусиазъм. Краткото изявление – само пет изречения – е направено през петия месец на войната (преди това имаше мълчание) и само във връзка със смъртта на цивилни в Белгородска област. Нима митрополитът не се интересува от смъртта на цивилни граждани в съседната Харковска област? Или до 3 юли не беше забелязал, че на няколко десетки километра от жилището му се води война? Или пък мисли по следния начин: това е съседна епархия, няма да се меся в нейните дела?

Да, в изявлението си митр. Йоан говори пряко за войната и не използва евфемизма „специална военна операция (СВО)“, който е задължителен за официалните лица. Това умишлено ли е направено, или поради недоглеждане? Смелост ли е или пропуск? Трудно е да се каже. Нека видим дали на митрополита няма да бъде внушено да го промени и дали пресслужбата ще коригира текста след това.

Но обърнете внимание: митрополитът съвсем не призовава за прекратяване на кръвопролитията. Той призовава за „усилена молитва… за прекратяване на кръвопролитията на украинска земя“, т. е. това е най-общ, всеобхватен и благочестив призив към Бога. Няма и намек за ходатайство за народите пред руските власти, които са разпалили тази война и могат да я прекратят. Не е и призив към руските войници, които отидоха да се бият и убиват в съседна страна. Настоящата жалба не назовава никого по име. Аз не виждам много смелост в това да осъждаш „кръвопролитието по принцип“ и да казваш, че войната е зло. Не мога да ви посъветвам какво точно трябва да каже митрополитът, но това, което е казал, очевидно не е достатъчно. Ще има ли второ и трето изявление? Ще има ли реални стъпки? Ще видим. Уви, не вярвам силно в това“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yxdu 

Разпространяване на статията: