Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (40 Votes)

cropВчера горя една от сградите в комплекса на Киево-Печорската лавра. 11 пожарни машини участваха в потушаването на пламъците, обхванали около 400 кв. м. застроена площ. Запалената сграда няма богослужебни функции и огънят беше потушен за три часа. Комплексът на Киево-Печорската лавра е разделен на две, като едната част се стопанисва от държавния музей, а другата – от църквата в лицето на УПЦ (МП). Пожарът възобнови спора между двете институции кой носи отговорността за инцидента и как се стопанисва лаврата. Прес-секретарят на УПЦ (МП) архим. Климент заяви, че пожарът не е в църковната част, а в тази на музея. Оттам обаче опровергаха информацията: „Горящата сграда е зад нашата ограда“, заяви музеен работник.

Междувременно полицията задържа мъж на 24 години, без постоянен адрес, заподозрян в запалването на сградата, като огънят е тръгнал от втория етаж на постройката. Причината за действията му не е ясна.

Игуменът на лаврата, митр. Павел, обясни, че обвиняемият е бил бездомен и заедно с други бездомници е търсил място за нощуване в сградата. Той обясни, че мъжът е разбил прозореца на втория етаж и оттам се е промъкнал. Впоследствие в състояние на наркотично опиянение е подпалил матраците, на които е спял. „Арестуваха го помощник-директорът на музея и архим. Зинон, иконом на манастира. Когато дойде на себе си, той си призна“, заяви игуменът.

Пожарът възобнови бурните дискусии за стопанисването на лаврата, които в контекста на църковната криза в Украйна станаха още по-остри. В социалните мрежи се обсъжда подозрението, че пожарът е умишлен и е свързан с ревизията, която държавните органи провеждат в лаврата. От друга страна кадрите с горящата сграда се разпространяват масово с внушението, че става дума за агресия на националисти срещу обителта. Най-силен обществен отзвук обаче неочаквано получи разказът в ефир на игумена митр. Павел, който разказа как преди години е проклел музейните работници да умрат, ако не освободят реставраторските работилници в църковната част на комплекса. „Трима умряха, а аз се помолих на Бога да умрат всички“, заяви игуменът. Въпреки че митр. Павел (Лебед) постоянно скандализира обществото с неадекватни изказвания, влизащи в противоречие с християнския морал, той е несменяем игумен на обителта от 1994 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8chx 

Разпространяване на статията: