Мобилно меню

4.8703703703704 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (54 Votes)

74432 nГрузинският митрополит на Шемокмеди Йосиф (Киквадзе) стана първият йерарх на Грузинската църква, който поздрави официално Православната църква в Украйна с получаването на томос за автокефалия. В своето официално съобщение той написа: „Поздравявам Православната църква в Украйна с получаването на томоса и мисля, че Украйна е достойна да има независима църква, защото тя се бори векове за своята независимост и автокефалия“.

Ръководителят на прес-центъра на Грузинската патриаршия Андрия Ягмайидзе заяви, че това е лична позиция на митр. Йосиф, а Грузинската църква ще се произнесе на редовно заседание на Св. Синод.

Официално Грузинската църква обяви, че ще изрази позиция след излизането на Томоса. Всъщност това решение отразява желанието на грузинските митрополити да отложат заемането на позиция, поради липса на единомислие помежду си и най-вече поради опасение това да не доведе до въвличането на Грузинската църква в разкол. Митрополитът на Ахалкалаки Николай, например, е на мнение, че признаването на автокефалия е много дълъг процес и „няма нужда да се бърза“. „Ние възстановихме своята автокефалия през 1917 г., а Руската църква призна това едва през 1947, Константинополската пък – през 1990 г.“ Според него Грузинската църква трябва да изчака „останалите църкви, които са по-напред в йерархията на диптисите, да се произнесат първи“.

По-голямата част от грузинските архиереи подкрепят създаването на независима Православна църква в Украйна именно въз основа на историческия път на своята собствена църква, която минава през разкол заради желанието за независимо църковно управелние. Според тях издаването на томоса е реалистично решение на продължилата вече три десетилетия схизма в Украйна, която като независима държава има право на автокефална църква. Представител на тези кръгове е митрополитът на Поти и Коби Григорий, според когото грузинските архиереи трябва да последват евангелската истина, а не политическата конюнктура. „На изпитание сега е поставена нашата църковна и национална независимост. В условията, когато се формира нов, т. е. втори религиозен център паралелно с исторически съществуващия и утвърден от каноните, за Грузинската църква ще бъде съдбовно, ако се окаже в орбитата на този „втори“ център", заяви по време на неделната си проповед в катедралния храм в Коби митр. Григорий, визирайки желанието на Московска патриаршия да раздели православните църкви въз основа на отношението им към украинската автокефалия.

В патриаршията на Грузия има и силно проруско крило от архиереи, които смятат, че Грузинската църква не трябва да признае новата автокефална църква, а да подкрепи Москва. Сред тях няма такива, които да оспорват правото на независимите държави да имат своя самостоятелна в управлението си Православна църква. Официално тази група митрополити мотивират позицията си със защитата на грузинските църковни интереси в Абхазия, които ще бъдат нарушени на реципрочен принцип, тъй като Московска патриаршия ще признае църковната независимост на схизматичните групи там. 

Въпреки настойчивите писма от страна на Московска патриаршия за изразяване на официална и писмена позиция в тяхна подкрепа, поместните църкви досега се въздържат от официално становище и отлагат изразяване на своята позиция. Единственото изключение е Сръбската православна църква, както и становище на предстоятеля на Полската църква Варшавски митр. Сава. В Москва отчитат това като провал на църковната дипломация, водена от Волоколамския митр. Иларион (Алфеев). След издаването на Томоса на 6 януари дипломатическият натиск върху ръководствата на поместните православни църкви да подкрепят РПЦ се засили неимоверно, но резултатите засега са слаби.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8c6h 

Разпространяване на статията: