Мобилно меню

1.5 1 1 1 1 1 Rating 1.50 (54 Votes)

80В продължение на два дни – 6 и 7 януари - в Рождественските богослужения, извършвани в близо 500-те храма в Москва, са участвали около един милион души, съобщиха руските медии. Този рекорден брой е получен по новата методика за изчисляване, която властите въведоха в руската столица по настояване на Московска патриаршия.

Преди руското МВР изчисляваше тези данни по броя на участниците в нощната Рождественска служба, който варираше от 60 до 150 хиляди души или е равен на 1% от жителите на Москва. Новата методика предвижда преброяване на всички влезли в храм в рамките на двете денонощия.

В останалите региони градските власти извършват преброяването по стария метод, като официалната информация на МВР е за участие в Рождественската служба на 2.6 милиона души в 5 800 населени места в цялата страна, като за тяхната безопасност са се грижили 44 300 полицаи и частни охранители.

Според изследване на Финансовия университет към Правителството на Руската федерация, градовете с най-висок процент религиозни хора са Белгород, Воронеж, Курск, Москва и Липецк. Изследването е проведено в 78 града с население над 250 хиляди души. Хората е трябвало да отговорят на въпроса: „Имате ли познати, които активно участват в православния живот – редовно посещават богослужения и участват в енорийския живот“. На този въпрос 34% от запитаните са отговорили положително.

В своето традиционно Рождественско интервю, давано за държавния канал „Россия 1“, Московският патр. Кирил призова руснаците „да останат на страната на светлината въпреки целия информационен поток, който разрушава човека“. Московският патриарх постави в този контекст и украинския въпрос, като изрази убеждението си, че Украинската православна църква (МП) я очаква светло бъдеще, защото тя е на страната на светлината, „а всичко, което днес ѝ противостои, е на страната на мрака“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8yhh 

Разпространяване на статията: