Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (180 Votes)

ТомосКонстантинополският патриарх Вартоломей подписа днес, на 5 януари, Томоса за автокефалията на Православната църква на Украйна (ПЦУ), като украински и гръцки канали излъчваха директно церемонията. Преди това в патриаршеската църква „Св. Георги“ във Фенер се състоя молебен, възглавен от предстоятеля на новата автокефална църква митр. Епифаний (Думенко). В църковната делегация от Украйна присъстваха и двамата бивши митрополити на УПЦ-МП, Виницки Симеон и Переяслав-Хмелницки Александър (Драбинко), които взеха участие в обединителния събор в Киев.

На подписването на томоса присъстваха украинският президент П. Порошенко, председателят на народното събрание А. Парубий, бившият президент на Украйна Виктор Юшченко и други официални лица. Тържественото предаване на томоса на Киевския митр. Епифаний ще стане утре, 6 януари, когато той ще съслужи с патр. Вартоломей. На следващия ден, когато в Украйна се празнува Рождество Христово, митр. Епифаний ще възглави празничната литургия в историческата църква „Св. Софѝя“ в Киев, по време на която вътре ще бъде томосът.

„Този Патриаршески и синоден томос се издава за вечно съхранение, написан и подписан в Кодекса на нашата Велика Константинополска Христова църква, връчен в точно и идентично копие на Блажения предстоятел на светата Църква на Украйна, кир Епифаний и на Негово Превъзходителство президента на страната г-н Петро Порошенко, за вечно доказателство и постоянно представяне“, се казва в текста на документа. Подчертава се също съществуващата връзка между автокефалията на Църквата в Украйна и образуването и утвърждаването на държавната независимост на Украйна.

Президентът на Украйна П. Порошенко заяви, че украинската държава гарантира спазването на религиозната свобода на всички изповедания, а Православната църква на Украйна ще демонстрира любов и ще гарантира единството на държавата. Малко преди подписването на Томоса, той имаше среща с турския президент Реджеб Ердоган.

Киевският митр. Епафаний обясни, че за обикновените вярващи преодоляването на разкола чрез издаването на Томоса е много важно, защото „вече никой няма да тревожи хората с проповеди като: вие сте кръстени в неправилна църква, вие сте кръстени в Киевската патриаршия или в автокефалната църква, вие трябва да се кръстите отново или да се венчаете отново, или отново да направите опело. Това е нарушение на църковното учение и традиции“.

Москва реагира остро на подписването на Томоса и заяви, че той няма каноническа сила, а е само „хартия“. Прот. Николай Балашов, зам. председател на Отдела за външно-църковни връзки в Московска патриаршия, нарече днешният ден във Фенер „черен“. Според него това е „трагична грешка“ на патр. Вартоломей и че „молещият се с отлъчен сам става отлъчен“, според апостолските правила. Той изрази убеждението си, че „вечността“ на Томоса няма да надмине „вечността“ на президентството на Петро Порошенко.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8yx9 

Разпространяване на статията: