Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

529Псковският митр. Тихон (Шевкунов) отмени за своята епархия обичая да се подарява „пликче с пари“ на архиерея по различни поводи, съобщи епархийската прес-служба. Решението си митрополитът обяви по време на годишното епархийско събрание в Псков:

„Скъпи отци и братя, ние изцяло отменяме всички видове „пликчета“, поднасяни по случай годишнина от хиротонията, именни дни и др. под. В такива случаи аз с благодарност приемам добрите пожелания и се надявам на вашите молитви, предпочитайки да посрещам важните за мене дати в тесен и молитвен кръг. Това е всичко, забравете за пликчетата“, заяви митр. Тихон.

В Руската православна църква широко е разпространена практиката да се събират „пликчета“ с пари от енории, посещавани от архиерей, или като подаръци за негов личен празник. Това скандализира християните, но въпреки това тази практика негласно и устойчиво се прилага. Периодично духовници от различни епархии подават жалби до Патриаршията, без обаче да последва санкциониране на тази практика. Според добилия публичност скандал от 2015 г. в Новокузнецка епархия, за всяко посещение на архиерея за празниците на по-големите храмове те трябва да дадат „плик“ със 100 000 рубли (близо 3000 лв.), които се разпределят между епископа, секретаря на епархията и още две приближени на владиката лица. Освен това всяка енория трябва да отдели за „трапеза“ на архиерея 10-15 хиляди рубли (около 300 лв.).

На годишното отчетно събрание в Псков митр. Тихон настоя също и за прозрачност във финансовата отчетност на църквата. Според него хората ще имат доверие на църквата, само ако видят, че тук се води строг и честен отчет на постъпилите и изразходвани средства. Освен това централните храмове в Псков са в състояние да помагат на селските свещеници, както и на пенсионираните клирици, а също и на попадиите, останали вдовици.

„Настоявам всеки храм да изготви списък на нуждаещите се от помощ – богатите енории могат да оказват такава. Това е наше християнско задължение“, заяви митрополитът.

Митр. Тихон (Шевкунов) беше издигнат на Псковска епархия някак внезапно, в средата на месец май м. г., а управляващият архиерей Евсевий научи за „оттеглянето си на покой в манастир“ от медиите. Митр. Тихон е известен като „духовникът на Путин“. Неотдавна Руският президент осъществи частна визита при него в Псков, която беше лаконично обявена на сайта на Кремъл, без да се посочва целта. Масово в руските медии се коментира вероятността Псковският митрополит да смени на патриаршеския престол патр. Кирил.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8fyc 

Разпространяване на статията: