Мобилно меню

4.5368421052632 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (95 Votes)

22016 oНа 4 декември в Брюксел се проведе семинар на тема „Насилието срещу жените 2018“ под егидата на Вера Юрова, еврокомисар по проблемите на правосъдието и равенството на половете. По покана на Европейската комисия в семинара се включиха представители на CROCEU – организацията на представителите на православните църкви към Европейския съюз. CROCEU беше представена на срещата от доц. Мария Кьосева, юридически съветник на Св. Синод на БПЦ. В делегацията на CROCEU влизаха също Видинският митр. Даниил, архим. Емилиан (Бояну, Вселенска патриаршия), архим. Нектарий (Йоану, Кипърска архиепископия) и о. Добромир Димитров (БПЦ), член на CROCEU.

В своето изказване доц. Кьосева запозна присъстващите със становището на Св. Синод на Българската патриаршия за употребата на понятието „полова идентичност“ (“gender”) в Истанбулската конвенция, според което то противоречи на социалната и правна реалност, както и на утвърдените нравствени норми. Тя подчерта, че „обединителен фактор за европейското общество, т. е. за всички народи, обитаващи европейския континент, е християнската традиция. Според нас, според мнението на православните християни, висшата цел на европейското общество трябва да бъде защитата на християнските принципи. Християнската традиция е обединяващ фактор, който предшества опитите за икономическото и политическо обединяване на континента“.

От своя страна, Вера Юрова подчерта необходимостта да се предприемат конкретни мерки, за да се намали насилието срещу жените, а след това коментира и Истанбулската конвенция. В обсъждането са се включили много участници от различни политически партии и граждански инициативи.

Особено внимание беше отделено на програмата „Дафни“, която стартира през 1997 г. като отговор на предизвикателството, отправено от случая Dutroux, както и редица други по-малки програми, насочени към преодоляване на насилието срещу жените като програмата “WeGo!”, “Mujeres”, “Actionaid” и др.

От органнизацията на православните представители към Европейския съюз изразяват отново желанието си да се сложи край на всяка форма на насилие не само срещу жените, но и срещу всеки човек, тъй като ние всички сме създадени по образ и подобие Божии.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6dkk 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.