Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Още 100 литературни произведения на световната класика, включени в турската учебна програма, бяха преиначени в полза на мюсюлманската вяра.

Пинокио, Том Сойер и други герои от 100 литературни произведения на световната класика, включени в училищната учебна програма в Турция, приеха исляма. "В името на Аллах, дай ми малко хлебец", моли Пинокио своя създател в книгата, одобрена от образователното министерство. "Слава на Аллах", благодари дървеното човече.
В "Тримата мускетари" пък на Д'Артанян казват, че не може да посети Арамис, като причината за отказа силно би изненадала дори самия автор на романа - Александър Дюма, пише британският в. "Дейли телеграф".

"Той се е заобиколил от правоверни. Приел е исляма след тежка болест", обяснява възрастна жена на мускетаря.

Въпреки че Том Сойер винаги бяга от домашна работа, при заучаването на ислямски молитви пакостникът проявява голямо старание в преработеното издание, а като възнаграждение за труда си получава "особена награда".

Полиана, героиня от едноименния роман на Елинор Портър от 1913 г., която мнозина считат за въплъщение на християнското опрощение, казва, че вярва в края на света, предсказан в Корана.

Преиначени в полза на официалната религия

в Турция са още няколко книги, сред които басните на Лафонтен и "Клетниците" на Виктор Юго.

Според автора на статията в "Дейли телеграф" Малкълм Мур вмъкнатите крайно неуместно от ислямските издателства пасажи са породили скандал в страната - но съвсем не заради религиозната окраска на книжките, а по други причини.

Някои книги съдържали оскърбления, жаргон и грубовати стихчета по адрес на президента и премиера на Турция, която е светска държава от 1920 г.

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган призова за незабавни мерки от страна на издателите, а министерството на образованието заплаши със съдебни действия всяко издателство, което продължи да печата подобни произведения.

Образователният министър Хюсейн Селик обаче обяви, че мярката ще бъде приложена, ако в изданията бъдат открити сленг и обидни квалификации по адрес на правителствени лица.

Миналото лято профсъюзът на образователните работници в Турция обяви знаменитата творба за малки и големи "Малкият принц" за "вредна за децата". Причината бе цитат от произведението, в който се казва, че "един турски диктатор със сила заставил народа си да се облича като европейците, а онези, които отказвали - убивал".

Източник: www.netinfo.bg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a68c 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]