Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

article 19907 81822Днес завърши тридевното посещение на Римския папа Франциск I в Турция, което той осъществи по покана на турското правителство и Вселенския патриарх Вартоломей І. Папа Франциск посети Анкара и Истанбул, като кулминация на визитата му бе днешният ден, когато Вселенска патриаршия чества своя патронен празник: св. апостол Андрей Първозвани. Тържествената св. Литургия в Патриаршеския храм „Св. Георги” в квартала Фенер бе отслужена от патриарх Вартоломей и членове на Св. Синод на Константинополската патриаршия, а Римският папа Франциск и придружаващите го висши духовници присъстваха на богослужението. Присъстваха също и външният министър на Гърция Евангелос Венизелос, гръцки депутати и бизнесмени. Веднага след това двамата предстоятели подписаха обща декларация.

Патриарх Вартоломей се обърна към Римския папа с думите: „С дълбока любов и уважение Ви прегръщаме сърдечно с прегръдката на мира и любовта”. В словото си патриарх Вартоломей подчерта общата отговорност и на двамата за единството между християните.

„Докато ние се занимаваме с нашите преговори, светът преживява ужаса на оцеляването, страха от утрешния ден. Мнозина възлагат надеждите си днес на науката. Други на политиката. Други на технологията. Но никое от тези неща не може да гарантира бъдещето, ако човекът не се вслуша в проповедта на помирението, на любовта и справедливостта, проповедта за приемането на другия, на различния, дори на врага. Църквата на Христос, която първа проповядва и осъществи в живота тази проповед, е длъжна да я приложи първо върху себе си. Ето защо е по-наложително от всякога движението към единството на тези, които призовават името на великия Миротворец. Защото отговорността ни като християни е огромна пред Бога, пред човека и пред историята”, каза патриарх Вартоломей.

Той се спря също и на Всеправославния велик събор, който трябва да се проведе през 2016 г. и в който поради схизмата няма да участват римокатолиците.

article 19907„В духа на тази отговорност работим усърдно за подготовката на Светия и Велик събор на Православната църква, който бе решено да се проведе през 2016 г. Комисиите работят най-активно за подготовката на това голямо събитие в историята на Православната църква, за успеха на което искаме и Вашите молитви. За съжаление, вече 1000 години прекъснатото евхаристийно общение между църквите ни не позвоява да се свика общ Велик и вселенски събор. Нека си пожелаем, обаче, да бъде възстановено пълното общение между тях, да не се забави и този голям ден”.

Другият акцент, който постави в словото си Вселенският патриарх, бяха гоненията срещу християните по целия свят. Той подчерта необходимостта двете църкви да действат заедно за защитата на гонените християни.

„Проблемите, които историческият момент поставя пред нашите църкви налага да преодолеем своята интровертност и да се изправим пред тях във възможно най-тясно сътрудничество. Вече нямаме лукса да действаме поотделно. Съвременните гонители на християните не питат към коя църква принадлежат техните жертви. Единството, което ние толкова дълго обсъждаме, вече се осъществява в онези области, за съжаление, чрез мъченичеството. Нека заедно подадем ръка на съвременния човек, ръката на единствения, който може да го спаси чрез Своя Кръст и Възкресение”.

В заключение Вселенският патриарх подчерта добрите връзки до момента между двамата и необходимостта те да бъдат развити. „Нашият дълг не се изчерпва в миналото, но се разпростира и в наши дни, в бъдещето. За какво ни е хвалбата с това, което сме получили, ако то не достига до живота на човека и света днес и утре? Църквата съществува заради света и човека, а не заради себе си”, подчерта патриархът.

В общото изявление, което папата и патриархът подписаха веднага след края на литургията се подчертава тяхната готовност за тясно сътрудничество и за в бъдеще, както и за продължаването на богословския диалог между двете църкви.

„Готови сме да подкрепим богословския диалог, който бе започнат точно преди 35 години от Вселенския патриарх Димитрий и папа Йоан Павел II тук във Фенер, и който се занимава с най-трудните въпроси, белязали историята на разделението ни и които изискват внимателно и подробно изучаване. За тази цел свидетелстваме за своята непрестанна и гореща молитва като пастири на Църквата, призовавайки и вярващите да се обединят в молитвите си с нас”.

Двамата се спират и на положението на християните в Близкия Изток, изразявайки желанието си в тези райони да се установи мир.

„Изразяваме общото си безпокойство за настоящето положение в Ирак, Сирия и целия Близък Изток. Единни сме в желанието си за мир и стабилност”. Двамата призовават и другите религиозни лидери да обединят усилията си за постигането на тази цел: „Като християнски водачи призоваваме религиозните лидери да се стремят и подкрепят междурелигиозния диалог и да положат всяко усилие за изграждането на цивилизация на мира и взаимната подкрепа между хората и народите”.

Снимки: Amen.gr


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9daqd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]