Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Митрополит Йосиф причастява народа Днес в митрополитската катедрала “Св. Неделя” св. Литургия за празника отслужи Негово Високопреосвещенство митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. В богослужението взеха участие протосингелът на Софийска митрополия архимандрит Григорий и храмовото духовенство. За тържествеността на св. Литургия допринесе величественият глас на протодякон Стефан Марков. Множество богомолци бяха изпълнили храма и мнозина от тях приеха причастие.

В словото си в края на богослужението митрополит Йосиф отбеляза, че едно от задълженията на духовниците е да поощряват все повече вярващи да пристъпват към св. тайни Христови. За окайване е свещеник, който подготвя причастието само за себе си, а няма причастници сред миряните, които са дошли на св. Литургия, каза архиереят.

Вдъхновеното слово на митрополит Йосиф прикова вниманието на многобройния богомолен народ в храма. Архиереят посочи светлия пример на св. Николай Мир-Ликийски Чудотворец както за младите хора, така и за тези, които са вече в края на жизнения си път. Митрополит Йосиф наблегна, че светият архиепископ на гр. Мира може да послужи като вдъхновяващ образ и образец за миряни и духовници, за бедни и богати. Той разказа за успеха на Православието зад океана и за любовта, която неговите епархиоти там имат към България. Накрая преподаде и благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим към всички християни.

На този ден митрополит Йосиф отбелязва не само празника на св. Николай, но и един свой личен празник- рождения си ден. През тази година архиереят чества 65–годишнина. Пръв за празника го поздрави предстоятелят на митрополитската катедрала “Св. Неделя” ставроф. ик. Мина Минчев. Той благодари на Негово Високопреосвещенство за тържествената богослужба и за това, че архиереят е уважил празника в техния храм и му пожела още дълги години архипастирско служение. Накрая го поздрави и от името на Светейшия патриарх и Софийски митрополит Максим, който беше заръчал на о. Мина да поздрави д. йосиф пред целия богомолен народ

Митрополит Йосиф получи поздравителен адрес от президента на Република България Георги Първанов. Лично беше дошъл да го поздрави и директорът на Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет проф. Иван Желев.

Много миряни поздравиха архиерея с юбилея му и с вдъхновеното слово, което отправи към тях. За тях празникът ще остане незабравим.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/auca3 

Разпространяване на статията: