Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
Храм Сливенският митрополит Йоаникий тържествено днес освети новата църква "Св. Пимен Зографски" в бургаския квартал Крайморие, като това е първият храм на името на този голям български светец в страната. В началото на строителството в основите на храма бяха положени камък и пръст от българския атонски манастир. Гост на освещаването бе игуменът на Зографския манастир "Св. Георги" архим. Амвросий, който присъства и на полагане на основния камък.  Директорът на НИМ Б. Димитров подари на храма частица от кръста, открит преди няколко години във фондовете на музея, както и икона на св. Тривелий. Според Божидар Димитров е особено важно да се разпространява почитта към хан Тервел по Южното Черноморие, тъй като той има заслуги за неговото завоюване.

В църквата вече има иконостас, дело на дърворезбаря Динко Григоров от Дряново. Иконите за него ще бъдат дарени също от манастира „Св. Георги Зограф” в монашеската република.

Кръстовете на покрива  на храма са от неръждаема стомана, а покривната конструкция е от специална некорозираща ламарина, обработена и предоставена с голяма отстъпка от български завод.

Храмът е с 4 бронзови камбани, монтирани на висока камбанария, от която се открива гледка към бургаския залив. Камбаните са с автоматична компютъризирана система за биене, която може да програмира звук, сила и мелодии за години напред. По проект е предвидено в двора на църквата да бъде построено православно неделно училище с 2 класни стаи и експозиционна зала. За тази сграда църковното настоятелство е решило да поиска средства от правителството и вече имало обещание от страна на министър Дянков за 100 хил. лева, съобщава бургаското издание Фактор online.

Един ден по-рано, в събота, беше официално открита и църквата „Рождество Богородично” в село Твърдица. Тя е на обща площ 140 кв. метра, дворът към нея е два декара. Сливенският митрополит Йоаникий отслужи тържествена св. литургия. Проектът за храма е безвъзмезден, той е изграден с доброволен труд и дарения на жителите на Твърдица, допълва Дарик. Значително дарение беше направено и от Дирекция "Вероизповедания" на МС преди повече от 3 години.

Снимка на храм "Св. Пимен Зографски": Фактор

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a68q9 

Разпространяване на статията: