Мобилно меню

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
DSC01095.jpg
На 7 и 8 октомври т. г. гр. Мелник стана домакин на научна конференция в чест на 130-та годишнина от смъртта на народния будител Неофит Рилски. В научния симпозиум на тема "Отец Неофит Рилски. Епохата и наследството му в град Мелник" взеха участие богослови, преподаватели, докторанти от България и Гърция, както и деканът на Софийския богословски факултет доц. д-р Александър Омарчевски. 

Уникалното в това събитие беше съчетаването на академичния дискурс с певческата хорова традиция, съхранена в музикалното наследство на о. Неофит Рилски. Хоровите изпълнения илюстрираха нивото на музикално майсторство на Рилската книжовна школа.

Докторантът Иво Янев от Софийския богословски факултет запозна участниците с пастирската дейност и педагогоческите постижения на о. Неофит Рилски. Докладът на д-р Екатерина Комлиду на тема "Дейци на Българското възраждане, завършили Мелнишкото висше училище" впечатли присъстващите с огромния брой наши възрожденци, получили подготовка си именно в Мелник. Стана известно, че преди Балканската и Междусъюзническата война (1912-1913) в библиотеката на Мелнишкото висше училище е имало над 4000 тома стари книги, кодекси, пергаменти и папируси, които дотогава били съхранявани грижливо.

Архимандрит Нектарий Парос, професор по Източна музика към университета "Македония" в Солун запозна присъстващите с данните от неговото изследване за музикалната и певческа реформа на  Цариградския патриарх Йоаким ІІІ. Интересното е, че тази реформа съвпада с пребиваването на о. Неофит в Богословското училище в Халки.

Проф. д-р Константин Нихоритис от Университета във Флорина (Лерин) направи паралел между дейността на о. Неофит Рилски в Мелник, в училищата в Габрово и в Цариград.

Младият учен Стойко Стойков от Сандански представи свое тълкувание на една Мелнишка народна песен от началото на ХІХ век "Ние сме сину, християни", свързвайки го с духа на Православието и времето на о. Неофит. 

Накрая лекторите отговориха на зададените им въпроси и първата част от симпозиума беше закрита с благодарност към Бога.

Вечерта на 8.10.2011 г. в разрушената каменна църква "Света Троица", позната днес като "Света Варвара", беше отслужена възкресна вечерня. На певницата бяха три хора: от дясната страна г-н Димитрис Манусис с неговия хор "Филоатос", а от лявата страна - хор "Св. Роман Сладкопевец" от София с ръководител ас. Симеон Генов и хор "Фенер" от гр. Сандански с ръководител отец Владко Тасков. Слаби са думите, с които може да се опише това великолепие.

Из вечернята, хор "Филоатос" (Гърция) и сборна формация от хор "Св. Роман Сладкопевец" и хор "Фенер" (mp3 audio)

DSC01175.jpgВечерта в хотел "Мелник" се състоя концерт на трите хора, които се представиха с песнопения от творчеството на о. Неофит Рилски. Концертът завърши с Велико славословие на 8 глас от о. Неофит Рилски в изпълнение на трите формации. Всички се чувстваха сякаш е настъпила Петдесетница. Накрая псалтите и протопсалтите се поздравиха и си пожелаха да се видят и следващата 2012 година в гр. Мелник.

Инициатор на съвместната българо-гръцка научна конференция е сдружение "Фенер", а тя се проведе с финансовата подкрепа на г-н Любомир Живанкин.
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/auuww 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.