Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (30 Votes)
000.jpgЕдин от най-интересните манастири в България, девическият „Въведение Богородично” в Казанлък тъне в разруха. От близо три години е паднала стената на една от сградите, но нищо не се прави за възстановяването й, алармира общинската съветничка от ГЕРБ арх. Теменужка Папазова.

Манастирът е основан през далечната 1828 г. от послушницата в калоферската света бител „Въведение Богородично” Сусана Генчева, която била родом от Казанлък. Сусана сънувала св. Богородица, която й заръчала да се върне в родния си град и да основе там манастир.

Монахинята и още осем послушници решили да изпълнят напътствието и се завърнали в подбалканското градче. Там те живели в невероятна бедност, като сами изработвали шаеци и ръкавици, за да набират средства за градежа.

Самото строителство е започнало през 1857 г., като архитектурният план на църквата бил изготвен от руски архитект по поръчка на Петербургския митрополит Исидор – глава на руския Св. Синод, а самият храм е бил граден 9 години от Дебърски майстори – майстор Козма и строителите Даниил, Захари и Йосиф.

Храмът е уникален по рода си в България, като представлява кръстокуполна сграда без нито една колона. Иконостасът също бил поръчан и платен от митрополит Исидор. Вътрешността на храма е богато изографисана от трима български възрожденски майстори – поп Павел от Шипка, който изработил олтарната част, Георги Данчев от гр. Чирпан, пръв приятел на Васил Левски, който изработил куполната живопис, и Петко Илиев Ганин от гр. Казанлък, който изографисал корабната част с 51 сюжета от Новия Завет. По-късно се изработва и камбанарията към храма.

По време на Руско-турската освободителна война отстъпващите войски на Сюлейман паша правят опит да го подпалят, но по случайност се разминало само с опушване на стенописите и иконите. После там е настанен руски военен лазарет, част от починалите там войници и офицери са погребани в двора му. Обявен е за паметник на културата и естествено е собственост на Старозагорската митрополия.

Веднага след рухването на стената казанлъшки миряни започват акция за набиране на средства, но собственикът по никакъв начин не е проявил интерес към инициативата, припомнят запознати.

Същата година пенсионерката Недялка Костова дори написала писмо до експрезидента и настоящ премиер на Русия Владимир Путин с молба да помогне със средства за ремонт и реставрация на сградата, което връчила на тогавашния посланик, но и доднес няма отговор.

„Не зная нищо по тая тема, аз съм само един свещенник, питайте игуменката Епифания, тя би трябвало да има повече информация”, оправда се отец Димитър Димитров, който служи в черквата.

„Нямаме пари за такъв ремонт, господине. Падналото е част от работилниците, където преди години се изработваха богослужебни одежди, но на практика не ги ползваме от много време. Има далеч по-належащи нужди, всички покриви в спалните помещения текат при дъжд, същото е и с покрива на черквата, ама никой не помага”, сподели игуменката Епифания, която от 3 години управлява обителта и петте монахини.

По думите й безуспешни останали опитите да бъдат привлечени за каузата частни фирми, от Старозагорската митрополия я посъветвали сама да се оправя.

„Какво биха могли да сторят няколко възрастни жени, след като липсва вярата”, тъжно коментира Христовата невеста, която е загубила надежда, че някоя от институциите ще се намеси.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xkupa 

Разпространяване на статията: