Мобилно меню

2.96875 1 1 1 1 1 Rating 2.97 (32 Votes)
1_16.gifВ София, в хотел Шератон, започна международната конференция "Религията в полза на човека". Според организатора Димитър Куцаров, идеята се е зародила миналата година по време на среща в САЩ на Atlantic council, на която среща са присъствали висши духовници от БПЦ и те са подкрепили тази идея. Димитър Куцаров заяви в интервю за БНР, че инициативата на неговата фирма "Бългериан файнълтъч кансълтинг" е получила благословия за конференцията от Българския патриарх Максим. От страна на БПЦ участват Варненският митрополит Кирил, духовници от Видинска епархия и други. Българските мюсюлмани са представени от главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Участват също представители на Католическата църква у нас, на организацията на евреите "Шалом", на Арменската апостолическа църква у нас. От чужбина за участие са поканени духовници от Русия, Турция, Израел, Румъния, Гърция, Кипър, Грузия и други. От православните йерарси присъстват митрополитът на Орестиада Дамаскин, на Ксанти Пантелеймон, на Констанца Теодосий (Румънска православна църква), Тикибулски митр. Георги (Грузинска църква), Неаполски митр. Порфирий от Кипърската архиепископия. Организаторите съобщават, че Богословските факултети в София и Велико Търново също са представени на конференцията.

Очаква се в края на срещата религиозните водачи да излязат с обща декларация, която да бъде послание към целия свят за мир и толерантност.

Според организаторите, целите на конференцията са "помиряване на религиите", "противодействие на фундаментализма", за което България давала пример с модела си на етническа толерантност.

"Трагедията в Осло, убийството на Яна Кръстева, боят пред софийската джамия "Баня башъ", употребата на наркотици сред младите и агресията в обществото ни са само част от проблемите, които налагат да се обсъди ролята на религията във възпитанието на подрастващите и възстановяването на традиционните ценности в семейството и училището, обясняват още организаторите. Няма да присъства нито един политик, за първи път такъв сериозен форум се прави без участието на нито една държавна институция".

На откриването на форума днес Варненският митрополит Кирил прочете приветствие от Негово Светейшество Патриарх Максим. Той поиска Божията помощ за оздравяване на обществото и изтъкна, че призванието на духовниците е да помагат за проблемите на душите на хората. "Ние сме в една лодка в бурното житейско море", допълни той, цитиран от агенция КРОСС и се обяви за мирно съжителство на религиите и хората, които ги изповядват. "Обществото ни се нуждае от морални личности, а не от маса народ", допълни духовникът. В доклада му бе отбелязана и историята на мирно съжителство между религиите на територията на България. Варненският митр. Кирил пожела здраве и дълъг живот на патриарх Максим.

"България е една от малкото европейски страни, в които не е осигурено задължително образование по религия. Време е държавата да поеме своя дял във връзка с религиозното образование, както е в много страни на Европейския съюз", каза също представителят на Българската православна църква.

Организаторът Димитър Куцаров е частен детектив от повече от 20 години. За фирмата - организатор "Bulgarian Final Touch Consulting" не е известна никаква информация. Самият Димитър Куцаров има опит с организирането на "международни прояви" от такъв мащаб в Шератон. През 2007 г., например, неговата фирма Bodyguard-Fire-K организира "първия международен форум по сигурността и борбата с престъпността". Тогава на него пак присъства Варнеският митрополит Кирил, който разказа за разбиването на църкви в България (тук). Любипитна подробност е съвпадението на абревиатурите на организациите-организатори на "международните прояви" в Шератон - и през 2007 и през 2011 г. организаторът е представен като "президент на БФК".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a43au 

Разпространяване на статията: