Мобилно меню

4.6521739130435 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (46 Votes)
PA290225.JPGДнешният ден, 29 октомври 2010 г., ще остане паметен в живота на родната ни Православна църква. От личен празник на предстоятеля на БПЦ, Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, той стана голям празник за цялата Църква с ръкоположението на нов епископ в обителта, край която се е родил и расъл патриархът.

Както Двери съобщи в предишните дни, в Троянската света обител вчера, 28 октомври 2010 г., по покана на председателя на Св. Синод се проведе извънредно изнесено заседание на върховното ръководство на БПЦ с основен въпрос от дневния ред: по предложение на Негово Светейшество да се проведе избор и наречение на нов епископ – неговия протосингел архимандрит Григорий (Цветков). Това стана вчера, като с единодушие членовете на Св. Синод избраха отец Григорий за Браницки епископ – титла, която мнозина носиха през последните десетилетия, включително и сегашният Доростолски Амвросий, но допреди 50 години тя беше епископската титла на Негово Светейшество, преди той да бъде избран за Ловчански митрополит през 1960 г. (точно на 30 октомври!). А тази сутрин в старопланинската обител се започна в централния храм с полунощница и утринна, в края на която архимандрит Григорий даде епископската си клетва пред събора на архиереите на БПЦ. После на светата литургия, след песента „Святий Боже…” се извърши ръкоположението (хиротонията) му в епископска степен.

PA290221.JPGВ богослужението участваха петнайсет митрополити и епископи: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Маркианополски Константин, Деволски Теодосий, Адрианополски Евлогий, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Драговитийски Даниил, Агатоникийски Борис. Негово Светейшество остана на молитва в светия олтар, но не участва непосредствено в богослужението. Любопитното беше, че до хиротонията службата се водеше не от старшия от служещите архиереи, Сливенския, а от Неврокопския, който е духовен старец на ръкоположения: той го е постригвал за монах, ръкополагал го е за йеродякон и йеромонах, въздигнал го е в архимандритство, учил го е на монашеско послушание, духовен подвиг, клирическо служение, пастирска саможертва. Вероятно затова и патриархът отстъпи той да първенствува в тайнството Свещенство, което се проведе в първата част на светата литургия, затова и петимата по-старши от него му отстъпиха предимството да ръководи хиротонията. В богослужбата участваха представителите на Руската и на Румънската църква в България, архимандрити, свещеници и дякони. За тържеството бяха дошли игуменът на Зографския манастир на Света Гора архимандрит Амвросий с двама от братята на българската атонска обител, прот. Андрей от храма „Св. Пантелеймон” в кв. Каламаки, Атина, който се е грижил за нашите студенти в Атина, когато еп. Григорий е учил там, дякон Ангел Златев от Кипърската православна църква и другите атински състуденти на епископа. Така днешният празник доби и междуправославен характер.

PA290222.JPGХрамът беше изпълнен с много богомолци: свещеници, монаси, монахини, миряни от Софийска, Ловчанска и най-вече от Неврокопска епархия, където еп. Григорий служи 11 години преди Светейшият патриарх да го вземе за софийски протосингел преди 3 години.

На лявата певница се беше събрал мъжки хор от добри църковни певци, умело ръководени от учителя в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” Любомир Игнатов, а на лявата се изяви неврокопският смесен епархийски хор за източно пеене под ръководството на известния гръцки музикоучител Йоан Папахронис.

В края на литургията митрополит Натанаил поздрави новоръкоположения Браницки епископ Григорий от името на Светейшия предстоятел и Св. Синод на БПЦ, като отправи напътствия и пожелания за по-нататъшно усърдие в апостолското дело. Защото, изтъкна Неврокопският архиерей, „където действа благодатта, там няма място за нерадението” (тоест за „нищо-правенето” на съвременен разговорен български език). Еп. Григорий отговори с думи на признателност към патриарх, духовен старец, архиереи, родители, колеги, приятели и изпроси молитвите на всички, за да може да изпълнява и занапред послушанието на родната ни Църква.

След това беше отслужен и молебен за рождения ден на Негово Светейшество патриарх Максим, предстоятелстван от самия него. Тогава Русенският митрополит Неофит поздрави от името на Св. Синод бележития рожденник, а патриархът благодари на всички за братската и синовна обич, за сътрудничеството, за молитвите им.

По време на молебена в храма дойде председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и поднесе на Негово Светейшество поздравленията си за неговия рожден ден. Тя се срещна с него и след богослужението в игуменарницата на манастира.

Биографични данни за Браницки епископ Григорий

Браницки епископ Григорий (Цветков) е роден на 19 септември 1970 г.  в Ботевград. Израства в с. Врачеш. Завършва Окръжната природоматематическа гимназия в Ботевград. Постриган е за монах на 17 ноември 1996 г. в Хаджидимовския манастир от Неврокопския митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през 1997 г. – за йеромонах. Става архимандрит на Игнажден 1998 г. През 1995 г. завършва паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". От 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.Полунощница в притвора на храма

Даване на епископските обети

Започва ръкоположението в епископство

"Божественная благодат..."

Новият епископ Григорий поменава Светейшия патриарх

Браницки епископ Григорий пред св. престол

Снимките горе:
1) Обща снимка след хиротонията.
2) Митрополит Натанаил приветства новия епископ.
3) Новоръкоположеният епископ Григорий Браницки отговаря на поздравленията.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a66ph 

Разпространяване на статията: