Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)
1_108.jpgДнес официалният сайт на БПЦ разпространи писмо от името на митрополит Симеон до Вселенския патриарх за преминаване към неговата юрисдикция. Писмото носи подписите на свещениците, подкрепящи митрополит Симеон. То е придружено от патетичен увод, който внушава на читателите, че митрополит Симеон и западноевропейските свещеници са предали Българската патриаршия точно в юбилейната 150-а година от извоюването на свободата на Българската църква.

Веднага след това редакционните ни телефони буквално "прегряха" и редакционната поща се препълни от протестни писма. Възмутени канонични свещенослужители от Западно- и Средноевропейската ни епархия изразиха острото си огорчение от методите, чрез които, според тях, заинтересовани лица манипулират Св. Синод на БПЦ и дори Св. Синод на Цариградската вселенска патриаршия. Защото представеното писмо на митр. Симеон и двадесет свещенослужителя, според посочените като подписали писмото, е чист фалшификат, който показвал, на какво са способни отчаяни за кариерата си клирици. Митр. Симеон не бил писал подобно писмо за преминаване към Вселенската патриаршия, а само поискал среща с патр. Вартоломей. Митрополитът също не бил предлагал на Вселенския патриарх въпросните двама клирици - бившия архим. Харалампи и архим. Дионисий за свои викарни епископи, понеже те не са от неговата епархия (дори да я наречем доскорошна, според решението на Св. Синод на БПЦ), а единият от тях има и наказание в низвержение. При това стилът на въпросното писмо-фалшификат определено не е стилът на митр. Симеон, който винаги сам пишел писмата си.

Свещениците са поискали от митр. Симеон да ги събере другата седмица и да се разгледа този въпрос, като се потърси и сметка от фалшификатора/ите. "Ние тук, в сърцето на Европа, отстояваме православната си вяра и националната си идентичност много повече от някои колеги-кариеристи, които с лъжите си петнят не нас, а името на българския клирик!" - заяви духовник от немскоезичния регион.

Текстът на писмото с лъжливите подписи може да прочетете на официалния сайт на БПЦ тук.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrupx 

Разпространяване на статията: