Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

58 1200x661С благословението на Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, от 19 до 24 август Сдружение за социални и културни инициативи (ССКИ) организира и проведе детски дневен лагер. Това е вторият градски лагер, който се провежда това лято на територията на семинарията, след организирания от Богословския факултет на СУ в началото на юли лагер за български и украински деца.

Децата на възраст от седем до петнадесет години, организирани от членовете на Сдружението, в рамките на тези шест дни пяха, рисуваха под диктовка, изработваха восъчни свещи, умело връзваха възли в макраме, спортуваха, забавляваха се, приемаха от всичко с пълни шепи и отворени сърца. Без боязън, а с онази чиста детска наивност задаваха своите въпроси на отците и еп. Пахомий, които бяха близо до тях и предоставиха обновената и модерна база на единствено по рода си училище в София. Всички бяха ободрени от радостта да общуват помежду си, да играят заедно, да се състезават, да побеждават, а понякога заедно и да преглътнат загубата. Впуснаха се в незабравимо приключение – да търсят кораба на Ной в отборната игра, създадена от ССКИ специално за терена на Семинарията. Съобразяваха отговорите си, решаваха бързо за време различни ребуси, които бяха ключ към всяко следващо ниво и стъпка до целта на играта.

Готвиха заедно, а кулинарното ателие даде своите изненадващо-вкусни и красиви резултати, макар и постни – торти, плодови кораби и питки. Насищащите обеди, приютени в семинарската трапезария, и следобедните закуски бяха любими моменти за много от лагеруващите.

Поразсъждаваха върху добро и зло и потърсиха отговори по време на запомнящите се беседи, изнесени от Светослав Костарев, притежаващ дългогодишен опит в провеждането на детски лагери.

Оптиците от „Friends Optics“ със свойствената за тях отзивчивост им направиха зрителна диагностика под формата на забавна игра.

92С подкрепата на Poklonnik.bg участваха в пешеходен тур по древна Сердика, а събитията за отминалата епоха оживяха в завладяващия разказ на г-жа Нина Колева. Успяха да се насладят на спиращата гледка от камбанарията на „Св. Александър Невски“ – едно незабравимо преживяване. Отново с подкрепата поклонническия център към Софийска св. митрополия посетиха Германския манастир, където бяха топло посрещнати и приветствани от игумена йером. Пимен. Пътуваха и до Рилския манастир, където се поклониха на чудотворните мощи на небесния закрилник на България св. Йоан Рилски.

Посещението на Аквапарк „Възраждане“ им донесе радостни и дъждовни емоции, но все пак всички се докоснаха до разнообразните съоръжения и атракции.

През цялото време членовете на Сдружението, всички семейства и родители, хора с различни дарби и таланти, бяха с децата, организираха ги, напътстваха ги, учеха ги и се забавляваха с тях.

Богатата и разнообразна програма се осъществи благодарение на щедростта на анонимен дарител, който изцяло пое разходите за лагера.

31

141414

2222

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cupp 

Разпространяване на статията: