Мобилно меню

4.9908256880734 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (327 Votes)

1 Klisura 2022„Оставете децата да дохождат свободно при Мене
и не им пречете,
защото на такива е Царството Божие“
(Лука 18:16)

„Но как ще призоват Оногова, в Когото не са повярвали?
Как пък ще повярват в Оногова, за Когото не са чули?
А как ще чуят без проповедник?“
(Рим. 10:14)

От 20 до 26 август за трета поредна година с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, храм „Рождество Христово“ в гр. София и евангелското гостоприемство на игумения Таисия и сестрите от Клисурската света обител се проведе ставащата вече традиционна лятна творческа ваканция за децата от Северозапада. Инициатива, символизираща братското в Христа общение на две епархии – Софийска и Видинска. Голямата сестра помага на по-малката. „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно! То е като драгоценен елей върху глава, … като роса ермонска, която пада на планините Сионски, защото там Господ изрече благоволение и живот навеки“ (Пс. 132).

2 Klisura 2022Архимандрит Антим и сестрите от манастира изнесоха на децата беседи за православното отношение към храната, молитвата и благодарността, изповедта, прошката и общението с Господа чрез светото Причастие.

Събитието е подготвено и се случва с безрезервните усилия на педагозите от Софийска епархия – Велина Тонева, Диана Хаджиангелова, д-р Надежда Панайотова, Христина Христова и Маргарита Генчева, преподавателите от НСА Стела Ненова, Йоанна Дочевска и Ивайло Здравков, Владимир Спасов – с уроци по китара, Данила Иванова от Неделното училище при храм „Св. Петка“, с. Медковец, г-жа Георгиева, директор на училището в с. Расово, Ломско, и г-жа Кръстева, директор на училището в гр. Брегово, Видинско.

3 Klisura 2022Дяконисите като чин формално вече не съществуват в Православната църква, но значението им е подчертано още от св. ап. Павел в  16 глава на Послание до римляни – поздравите и препоръките до Фива, Акила, Мариам, Юния (четири жени в седем стиха)! Дяконисите, за чието съживяване говори Тиранският и на цяла Албания архиепископ Анастасий (Янулатос). Дяконисите, които съществуват и в протестанството. Още през 1836 г. в Германия Теодор Флиднер и неговата съпруга отварят първата институция за дякониси в Кайзерсвет на Рейн.

От тези дякониси и от манастирските сестри децата научиха за ролята на спорта за здравето, дисциплината и „калокагатията“, за изкуството на месенето на просфори и приготвяне на коливо, за иконописта, молитвата.

4 Klisura 2022На св. Литургия децата се причастиха с приготвените от тях просфори.

На 28 август в храм „Св. Петка“, с. Медковец, беше отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Видински митрополит Даниил, в съслужение с архим. Антим, йером. Нестор и прот. Иван Иванов. В проповедта си Негово Високопреосвещенство говори за пагубната роля на отричането на Бога и разединението между хората не само върху духовния живот, но и върху църковния и обществения живот. Той призова всички миряни да засилят вярата си в тези времена на изпитания и акцентира, че спасението и вечният живот ни се дават само тогава, когато ги пожелаем от цялото си сърце.

1 Slivovik 2022През същия ден беше осветен възпоменателен комплекс с кръст, посветен на разрушения манастир в с. Сливовик. На службите присъстваха и миряни от Украйна, Сърбия и Италия.

На това място се е намирал манастирът „Св. пророк Илия“, основан още в предосманския период. Той е бил един от петте най-големи манастири, строени у нас през деветото-единадесетото столетие. Манастирският комплекс, който е включвал храм, стопански постройки, килийно училище и зидана камбанария, е разрушен при потушаването на Белоградчишкото въстание през 1850 г. Тогава мъченически загиват игуменът йером. Висарион и още седем братя от обителта (Григорий, Михаил, Пахомий, Павел, Галактион, Николай и Теодосий). Главата на игумена, набучена на прът и разнасяна за назидание, е откупена за десет жълтици от родолюбивия сливовчанин Младен Тонов (син на Тоно и Вела) и съпругата му Аница и е погребана в старите селски гробища, където сега се намира новата църква на селото „Св. Николай“, построена през 1881 г. Престолният камък на манастира се пази в двора на храма заедно с още каменни артефакти.

Инициативата беше осъществена с незаменимото съдействие на кмета на община Медковец инж. Венцислав Куткудейски, г-н Стефан Иванов – координатор и изпълнител на проекта, г-н Цветомир Иванов от гр. Мездра, Дамян Буковски, направил историческата справка, както и на останалите братя и сестри от с. Сливовик и помощта на приснопаметния свещ. Петър от гр. Берковица.

5 Klisura 2022Светлината се състои от малки частици. Възраждането започва с малки инициативи. А забравата е проклятие. Забравянето на Бога, забравянето на мъчените заради Него, забравянето и на „обикновените“ герои, пострадали за нас. Тя ни отнема не само вечния живот, но прави и съществуването ни тук на земята жалко.

Само ако осъзнавахме и помнехме Христовата жертва на Голгота, само ако помнехме върху какво стъпваме тук, на земята, всичко щеше да е по-различно!

Да издигнем сърцата си нагоре!

Амин.

2 Slivovik 2022


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cw9w 

Разпространяване на статията: