Мобилно меню

4.8983050847458 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (59 Votes)

755864620704459Все по-голям е броят на заразените с коронавирус православни клирици и свещенослужители, но информацията за това е оскъдна. Единствено Старозагорският митрополит Киприан обяви, че е заразен и в резултат цялата митрополия беше поставена под карантина, а контактните лица – карантинирани. В началото на седмицата Белоградчишкият епископ Поликарп съобщи за шестима болни свещеници в Софийска епархия, в това число и игумен на манастир, но техният брой се увеличава. В социалните мрежи християните отправят призиви за молитва за техни боледуващи пастири, като от тези апели става ясно, че боледуващи православни свещеници има в почти всички български епархии. За разлика от другите поместни църкви обаче тези храмове и манастири не се поставят под карантина за предпазване на миряните.

По неофициална информация има и други заразени митрополити и епископи, както и болни служители на митрополиите. В Софийската духовна семинария огнището на коронавирус продължава да е активно, а за Пловдивската няма никаква информация.

Болни от коронавирус има и сред преподавателите и служителите в Богословския факултет на Софийския университет. Там обучението се провежда дистанционно. Има болни и сред студентите и докторантите.

Още от самото начало на пандемията беше ясно, че духовниците са изложени на висок риск от заразяване заради всекидневното си тясно общуване с множество хора. Те бяха поставяни в една група на риск заедно с медици, шофьори и учители. За съжаление, в началния период на слабо разпространение на вируса, се допусна сред вярващите да се затвърди идеята, че Църквата е защитено от болестта пространство. Немалко хора вярват, че там не могат да се заразят и всички мерки са по-скоро от уважение към властта, отколкото осъзната необходимост, а сред клириците имаше такива, които целенасочено подхранваха това внушение. Някои свещеници демонстративно залепиха на храмовете си бележки „Зона свободна от Ковид“. Така много хора станаха безотговорни към своето здраве и това на другите, което в настоящия период на истинска епидемия доведе до голям брой заболели.

Нека всички усилим молитвите си Бог да ни помилва, да прости нашето самомнение и да дари на всички боледуващи бързо възстановяване!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/64cy3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]