Мобилно меню

4.9375 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (16 Votes)
Театралният режисьор Николай Поляков пак е мишена на ревностни миряни в Ловеч. Премиерата на последната му постановка "Плейбоят от джендема" от ирландеца Джон Милингтън в местния Драматичен театър в края на м. г. отприщи сред част от местните християни гневни реплики и писания в ловешки вестници, че от сцената "той целенасочено петни вярата, хули Църквата, проповядва нравствен декаданс."
Николай Поляков, който е син на свещеник белогвардеец, гневи за трети пореден път част от православното братство в 50-хилядния град на р. Осъм. През 1994 г. спектакълът му "Ловчанския владика" също бе посрещнат на нож, а през 2001-а се стигна дотам, че заради постановката му "666" в Ловеч той беше "разследван" по същите обвинения от спецкомисия, в която беше дори един негов колега - Крикор Азарян. Разбира се, като краен резултат от нейната работа се получи "много шум за нищо".

Днес атаката срещу Поляков се отличава най-вече с масовото включване на медии от различен калибър в нея. Всичко започна от едно писмо в ловешки вестник, подписано от "група християни от Ловеч: Наталия Хумбаджиева, Милена Воденичарова, Георги Пърликов, Цветослав Ковачев". Според него  в "Плейбоят от джендема" "бунтът срещу Бога и Неговия нравствен закон (един от фундаментите на който е заповедта да не се убива) се представя и пропагандира като геройство, като качества на развилата се, израснала човешка личност, като неотменими атрибути на човешкото достойнство." Пак според същия текст Поляков бил поставил духовенството на църквата под същия знаменател на фалша и фарисейството. "Праведниците са виновни за всичкото зло на този свят" - тази крилата "мъдрост" е лапидарен израз на богоборческия дух на постановката, която умело представя и афишира психологическата мотивация за антихристиянското светоусещане", заявяват още групата миряни.

Ловчанският митрополит Гавриил подкрепи борческите усилия на миряните си. Той обаче отрече категорично да е анатемосвал постановката или режисьора й. "В позицията ни целта е да се видят нещата от гледната точка на истината, а тя е - Христовото благовестие", добави вчера дядо Гавриил, който вярва, че Св. Синод е единомислещ с него в този спор.

Н. Поляков няма обяснение за православните негодуванията срещу постановката му. "Очевидно е, че част от църковния ни елит симулира повишена гражданска активност. Жалко, че аргументите са комични, тук няма сериозни мотиви, не се получава сериозен разговор. Всичко това е недалновидно, тягостно, но, донякъде и забавно, заради жалкото поведение на хората, с които споря!", добави режисьорът.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33yq3 

Разпространяване на статията: