Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

20150620 110730На 20 юни своя храмов празник тържествено отбеляза храм „Св. Наум”, който се намира край езерото в столичния квартал „Дружба-1” и е единственият храм в града, посветен на свети Наум - единия от светите Седмочисленици, ученик на св. Кирил и Методий, работил рамо до рамо със св. Климент в югозападните предели на България през втората половина на 9 в. и до 910 г.

Тържествената света литургия по този повод беше отслужена от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Участие в празничното богослужение взеха още протосингелът на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, дякон Васил Танев и свещениците от храма свещ. Владимир Дойчев и свещ. Радослав Трайков. По време на светата литургия песнопенията бяха прекрасно изпълнени от певци, разделени на два клира, ръководени съответно от Андрей Касабов и от дякон Любомир Янъков.

През цялото време на празничното служение в олтара беше в молитва и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който след светата литургия поздрави по случай празника изпълнилите храма и двора му миряни, дошли от различни краища на града. Негово Светейшество припомни, че светци като св. Наум са предали живота си за вярата и знанието за Бога и пожела на младите да възпитават в себе си православния дух, любов, мир, радост и дълготърпение. От своя страна председателят на храма ик. Христо Пудин благодари на Светейшия патриарх за оказаното внимание и от името на енорията му подари икона с лика на света Богородица-Троеручица, под чийто покров преди 40 години той е станал монах в Троянския манастир.

20150620 103905

Браницикият епископ Григорий също се обърна с тържествено слово към християните в храма, което започна с думите на св. Апостол Павел „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и като имате пред себе си свършека на техния живот, подражавайте на вярата им” (Евр. 13:7). Както изтъкна архиереят, благодарение именно на наставниците ни ние стъпваме на спасителната пътека на православната вяра. Еп. Григорий разясни, че да помним нашите наставници означава да четем техните жития и трудове, да отправяме молитвите си към тях, да участваме в богослуженията в дните, в които честваме тяхната памет, и да подражаваме на делата им. Епископът посочи св. Наум като такъв наставник, истински пример за вяра и благочестие, и припомни части от неговото житие.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hu36 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]