Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

3334На 13 март, третата петъчна вечер от Великия пост, в столичния храм „Покров Богородичен” по предварително обявената програма беше прочетена поредната статия от акатиста на св. Богородица. Християни не само от енорията, но и от целия град се стекоха на молитвеното последование. Храмът не успя да побере дошлите богомолци и някои проследиха богослужението от притвора.

Малкото повечерие оглави Браницкият еп. Григорий. Молитвено участие в богослужението взе и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митр. Неофит. Еп. Григорий прочете третата статия на Богородичния акатист, а песнопенията по време на молитвеното последование изпълняваше хорът на софийските свещеници, ръководен от прот. Кирил Попов.

433

В словото си към богомолците епископът напомни, че св. Богородица е нашата най-голямата застъпница пред Бога.

След прочитането на акатиста беше отслужено петохлебие. Във вечерното богослужение участие взеха също Маркианополският еп. Константин, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство, начело с предстоятеля ик. Николай Танев.

След края на богослужението богомолците имаха възможност да получат благословение от Негово Светейшество, който с усмивка благослови всички.

Текст и снимки: Соня Спасова

Неврокопският митрополит Серафим оглави малкото повечерие и прочете третата част Богородичния акатист в храм „Въведение Богородично” в Благоевград.

11073276 616441991790684_8366757900529734365_nРусенски митрополит Наум прочете третата част на Богородичния акатист в разградския храм „Св. Николай Мирликийски”, се съобщава на фейсбук страницата на епархията. Малкото повечерие беше отслужено от архиерейския наместник ик. Георги П. Георгиев, а на клира пяха свещеници от митрополитския хор „Св. Димитрий Басарбовски”.

На богослужебното последование присъстваха всички свещенослужители от Разградска духовна околия, както и десетки християни. В края митрополитът произнесе прочувствена проповед за застъпничеството на Божията майка и нейната закрила над всички християни.

Снимка: Милен Бакалов

DSCN3176-700x525На 13 март с благословението на Видинския митр. Дометиан Белоградчишки еп. Поликарп прочете третата част на акатиста на света Богородица в храма „Св. ап. Петър и Павел” в гр. Кула.

Молението беше прочетено пред чудотворната икона на св. Богородица – Млекопитателница, се съобщава на фейсбук-страницата на Видинска епархия. В молитвеното последование взеха участие: архим. Гервасий, архиерейски наместник на Кулска духовна околия, йером. Максим, свещ. Митко Костов и протод. Александър Нешев.

След прочитането на акатиста епископ Поликарп произнесе слово за св. Богородица, като подчерта радостта, която всеки християнин изпитва при благодатното си общение с небесната ни закрилница и молитвеница. Той призова богомолците да й подражават в смирението, кротостта и доверието към Бога и тогава ще усетим великата сила на Божията благодат, ще усетим колко е благ Господ и ще се докоснем до Неговата сила и бащинска любов към нас.

Снимка: Видинска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94afu 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата