Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

44442Куполите на катедралния храм „Св. вмчк Димитър” във Видин при земетресение могат се срутят заради окаяното състояние на постройката, предупреди Белоградчишкият еп. Поликарп, който е предстоятел на храма.

Той разказва, че основен ремонт не е правен от създаването и освещаването на храма през 1926 г. Видинският катедрален храм е третият по големина у нас след Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и Варненския катедрален храм „Успение Богородично”. През 90-те години на миналия век величествената постройка беше ремонтирана по проект „Красива България” и фасадата бе обновена, но според владиката всички правени до сега ремонти са били частични. Това е довело до сериозни повреди, които изискват цялостно строително решение. Под въздействието на атмосферните условия вътрешната и външната покривна конструкция на храма са повредени, медната ламарина на облицовката на куполите и покрива е прогнила и на много места вече я няма.

При земетресение има реална опасност куполите да паднат, алармира епископ Поликарп. Те се нуждаят от сериозен ремонт, за да се спрат течовете и ерозията на стенописите. Скоро храмът може да се окаже опасен за богомолците.  

Още през 2012 г. части от храма бяха изолирани за посещения, тъй като състоянието на югозападната част на наоса е определено като „предаварийно”. Тогава дирекция Вероизповедания отпусна 15 000 лв. за обезопасяване на храма (тук).

През последните няколко години епископ Поликап продължава да настоява за необходимостта от спешни ремонтни дейности, но средствата са непосилни за бюджета на най-бедната епархия в БПЦ. Събиране на средства от бизнеса в града и миряните е също невъзможно, тъй като градът е със затихващи функции и с всяка изминала година се обезлюдява все повече.

Епископ Поликарп е изпращал проекти за финансиране на ремонта до дирекция Вероизповедания към МС и други институции, но отговор няма. Последно духовникът е подал документи до комисията „Бедствия и аварии” с искане за 240 000 лв. Те са недостатъчни за цялостен ремонт, но ще помогнат поне да бъдат спрени течовете, казва предстоятелят на храма.  

Средства за ремонт на видинската катедрала се събират на банковата сметка на храма:

Църква „Св. Димитър Солунски” – Видин

Ул. „Екзарх Йосиф” № 2

БАНКА ДСК – ЕАД

BG51STSA93000022409276

STSABGSF


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94kr6 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.