Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

tablo 02Събират се средства за разширяване на храм „Св. Трисветители” в Горна Оряховица. Това каза за Радио „Фокус” – Велико Търново енорийският свещеник о. Зоран Мамучевски. Първоначалният проект предвижда построяване на две камбанарии от двете страна на храма, с което ще се разшири наосът на църквата. По думите на отец Зоран, храмът в момента е малък и не успява да събере всички богомолци. След построяването на двете камбанарии ще се изгради инфраструктура, която ще улесни достъпа на хора с увреждания. В двора ще бъде построена чешма и детски кът. За осъществяването на разширението ще са необходими между 50 и 70 000 лв, в зависимост от това какви материали ще бъдат използвани.

От началото на февруари в храма е поставена касичка за набиране на средства. Отворена е и банкова сметка в полза на „Св. Трисветители”. „Надявам се и вярвам, че ще успеем да съберем тези средства, защото храмът се намира в най-големия квартал в Горна Оряховица – „Пролет”. Квартал, който е млад и в който живеят една голяма част от жителите на града. Смятам, че ако всеки по малко откликне, ще успеем да съберем нужните пари и колкото се може по-скоро ще започнем самото строителство”, заяви отец Зоран. Той посочи, че ще се търси помощ и от местния бизнес, който може да помогне освен със средства, също така и с материали и работна ръка. Няма възможност храмът да кандидатства за финансиране по различни програми, тъй като той е новопостроен. По Програмата за развитие на селските региони също не може да се очаква финансиране, тъй като Горна Оряховица не влиза в т. нар. „селски региони”.

2013-11-24 10.31.16Храмът „Св. Трисветители” е най-новият в Горна Оряховица. Изграждането му започва още през 2006 г. Разположен е в кв. „Пролет” в близост до наскоро реконструирания парк. Поради липса на средства за известен период от време строежът на църквата е в застой. От 2012 г. за енорийски свещеник в храма е назначен о. Зоран Мамучевски. Под негово ръководство, с помощ от Великотърновска митрополия, общината и дарители, църквата е доизградена. Младият свещеник ежеседмично организира беседи и срещи със своите енориаши извън редовните богослужения. От две години към него функционира и неделно училище, а в процес на изграждане е и социална кухня. Очаква се тя да заработи след два месеца. Храната ще се приготвя от доброволци към храма, а продуктите ще се осигуряват от дарители, разказа за Двери от. Зоран.

Своите дарения за изграждане на камбанарията на храма може да изпратите на следната банкова сметка:

 
Банка: СИБАНК ЕАД
 
BGN: BG76BUIB98881042231100
 
BIC: BUIBBGSF
 
Основание: Строеж на камбанария

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dyfx 

Разпространяване на статията: