Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (30 Votes)

„Ядат бедните и ще се наситят; ще възхвалят Господа, които Го търсят, и ще бъдат живи сърцата им во веки”. Амин!

P1270185

В столичния квартал „Дружба - 2” неделните дни не са като всички останали. Сред ежедневната сивота на квартала на много от живеещите прави впечатление, че в неделя около храм „Св. прор. Илия” настъпва оживление. То е породено както от миряните, идващи да участват в неделната св. Литургия, така и от доброволците в устроената към храма социална кухня и от нуждаещи се, на които всяка неделя тук се раздава топла храна.

В продължение на петнадесет години всяка неделя в социалната кухня към храм „Св. прор. Илия” се раздава обяд на социално слаби, пенсионери, безработни и бездомни от цяла София. За неговата подготовка се грижат доброволци, някои от които започват своята работа в 8 ч. сутринта.

НАЧАЛОТО

То е поставено през далечната 1999 г., когато група черкуващи се към храма решават, че след св. Литургия освен да ходят на кафе могат да правят нещо по-полезно. Така ентусиастите започват подготвителни действия по стартирането на социалната кухня. Събират дърва за горене, пари и продукти, с които да се осъществи целият процес по изхранване на нуждаещите се. Обръщат се и към общината, която им предоставя списъци на социално слаби хора от квартала. В началото на съществуването на кухнята да получат обяд идват около 35 души, сега техният брой е почти 400. Средствата за работата на кухнята се събират както от членовете на нейния екип, така и от дарения.

ДОБРОВОЛЦИТЕ

Дейността на кухнята се осъществява с помощта на доброволци, които имат своите функции: едни помагат в готвенето, други в раздаването на храната, а трети – в спазването на ред на опашката от чакащи. Екипът на кухнята включва около двадесет доброволци. Те са хора на различна възраст, с различни професии и различни характери. Различен е и пътят, който всеки от тях е извървял, докато стигне до Църквата, но всички те са обединени от нещо много силно: желанието си да помагат и да вършат добро.

ЧУДОТО НА БЛАГОСЛОВЕНИЕТО

P1270183Още със своето стартиране инициативата получава благословението не само на свещениците при храма, но и на Траянополския епископ Иларион (по-късно Доростолски митрополит, починал 2009 г.), който лично присъства на първото приготвяне на храната на 9 януари 2000 г. Мони Маринов, който е един от основателите на кухнята, споделя, че никога никой не е връщан. Дори и да се е налагало да докупуват нещо дребно за някой закъснял. И така е вече петнадесет години, всяка неделя. Той самият трудно си го обяснява по човешки. Навремето обаче дядо Иларион му разказал следната случка: Когато били в манастира на малоазийската планина Олимп, св. Кирил и св. Методий всяка неделя раздавали храна на бедни хора. Веднъж обаче нямали никаква храна, а имало огромна опашка от чакащи пред манастира. Хамбарите били празни! Св. Методий изпаднал в малодушие и се обърнал към брат си, питайки го какво да правят. Св. Кирил му казал уверено, че те двамата няма нужда да правят каквото и да било, защото Бог всичко ще нареди. В този момент видели да се задава керван със зърно.

В Божията помощ е и упованието на всички участници в екипа на кухнята, защото те знаят, че не са сами. През годините винаги се е намирала храна за всеки дошъл при тях. Случаите, в които Мони се е убеждавал в това, са многобройни. Един от тях обаче е много ярък: веднъж в кухнята разполагали само със 7 лв. С тях купили три пакета ориз и коприва и нахранили всички чакащи, които били около 100 човека.

БРАТСТВОТО

Социалната кухня е само едно от направленията на активния енорийски живот в храм „Св. пророк Илия. Екипът на кухнята е в основата на новосформираното братство при храма. От 2014 г. функционира Духовно-просветен център, чийто екип от доброволци работи за катехизацията както на черкуващите се енориаши, така и на идващите за безплатен обяд в храма. Специални занимания по вероучение, музика, игри се организират за децата на майките, които идват за безплатен обяд. Екипът на Духовно-просветния център изготвя и Енорийския вестник „Благовестие, а също е зает с обновяването на електронната страница на Православен храм „Св. прор. Илия”.

Постоянно растящият брой бедни хора, които идват в храма, водят до развиване на дейностите на братството и до увеличаване на броя на хората, които искат да помагат за осъществяването на неговите дейности. Днес доброволците, заети с многобройните инициативи на братството, са около седемдесет, като постоянно се присъединяват и нови желаещи.

Един от най-скорошните проекти е Центърът за работа с хора. В него се проявява лично отношение към всеки нуждаещ се, дошъл в храма. Търсят се възможности за помощ от различно естество. Участниците в проекта имат идея да направят пункт в двора на храма, който ще работи всяка неделя по няколко часа и където всеки дошъл за обяд ще може да разговаря с някого, на когото да сподели своето мнение, нужди, проблеми и пр. Целта е създаването на още по-близък контакт и изразяването на нужното уважение към хората. Част от доброволците, работещи в Центъра за работа с хора, са заети със сортирането, съхраняването и раздаването на многобройните дарения от дрехи (употребявани, а понякога и нови), които получава братството към храма.

Ето как за някои столичният квартал „Дружба - 2 може да изглежда само като сив и еднообразен жилищен комплекс, с високи и еднакви, почти неразличими един от друг блокове, а за други да бъде мястото, където се намира техният храм, към който бързат в неделната утрин, за да влязат, да се помолят и да започнат своето служение, посветено на техния ближен и на Бога. А други да намерят в храма топла храна, човешко съчувствие и да усетят истинска християнска любов.

 P1270186

P1270184

P1270188

P1270191P1270193

P1270195

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9df39 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]