Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (58 Votes)
Йерусалимски патриарх ТеофилЙерусалимската патриаршия разпространи днес съобщението за прекъсване на църковното общение с Румънската църква. В решението на Йерусалмския Св. Синод се казва:

Св. Синод на Йерусалимската патриаршия, който заседава на 9 май 2011 г., разгледа и въпроса за неканоничното строителство на храм на Румънската патриаршия в Йерихон. Св. Синод, след като е разгледал в дълбочина проблема, със съжаление е решил да прекъсне споменаването на Румънския патриарх Даниил и да низвергне неговия представител в Йерусалим архим. Йероним Кречу. Причините за взимането на това решение, се казва в официалното съобщение на Йерусалимската патриаршия, са, че в края на 90-те години Румънската патриаршия започна и завърши изграждането на храм в района на Йерихон без каноничното разрешение на Йерусалимската патриаршия, в чиято юрисдикция е Светата земя. Това постави Йерусалимската патриаршия в затруднено положение, виждайки своите канонични граници, потвърдени от вселенски и поместни събори, да бъдат нарушавани произволно и открито.

Йерусалимската патриаршия обясни на Румънската патриаршия, че твърдението, че тази църква се строи за нуждите на румънските поклонници по Светата земя, ако бъде възприето, ще превърне юрисдикцията на Йерусалимската патриаршия в отворено поле за всички православни църкви, които ще пристъпят към изграждането на свои храмове, а някои вече са и искали това.

И понеже въпреки това Румънската патриаршия не реагира по подобаващия църковен начин, Йерусалимската патриаршия отлъчи от евхаристийно общение изпълнителя на тази инициатива архим. Йероним Кречу, представител на Румънската патриаршия в Св. Земя. А след това Йерусалимският патриарх Теофил изпрати следното писмо до Румънския патриарх Даниил с надеждата, че то ще допринесе за решаването на проблема, като в това писмо разгледа подробно всички детайли на проблема и изясни позицията на Йерусалимската патриаршия. В писмото, което е адресирано до "патриарха на Православната румънска църква, наместник на Кесария, Кападокия, митрополит на Унгровлахия и архиепископ на Букурещ Даниил", се казва:
 
"По времето на нашия предшественик Йерусалимския патриарх Диодор и блаженопочиналия патриарх на Румъния Теоктист Румънската патриаршия поде инициатива за построяването на храм в Йерихон без да разполага с необходимото одобрение и канонично разрешение на поместната църква на Св. Земя - Йерусалимската патриаршия. Протестите и възраженията на нашата Патриаршия не успяха да преустановят строежа на споменатия храм. Храмът беше завършен и днес е действащ. Ваше Блаженство, който е добре образован и запознат с богословието, знае добре, че нашето действие е резултат от нарушаването на евангелския принцип, издигнат от апостола на народите Павел: "При това считах за чест да проповядвам Евангелието не там, дето името Христово беше вече известно, за да не зидам върху чужда основа" (Рим. 15:20), както и на 31-о правило на св. Апостоли, 5-о правило на Антиохийския събор и 10-о правило на Картагенския събор, които осъждат изграждането на друг олтар без разрешението на местния епископ. Аргументът, че Румънската църква желае да има свой храм в Св. Земя, не е меродавен, защото тя има свой храм в Йерусалим и понеже Св. Земя е предадена за обгрижване на Йерусалимската патриаршия от отците на Първия вселенски събор, които определиха в 7-о правило "Почитайте епископа, пребиваващ в Йерусалим, и му отдавайте дължимата чест"; от Четвъртия вселенски събор и от Пето-шестия събор, който определя в 36-о правило мястото на Йерусалимския престол между първенствуващите патриаршии.

Ако и други православни църкви последват този пример на Румънската православна църква, тогава ще имаме в Св. Земя 13 представителства на автокефални православни църкви, което ще стане пример за православно разногласие и многовластие, ще затрудни административното им обгрижване и ще влезе в противоречие със споразумението, което постигнаха всички православни църкви на IV-о предсъборно съвещание в Женева през 2009 г.

Йерусалимската патриаршия с дълбоко съжаление, но в същото време с търпимост и сдържаност се отнесе към създаденото в нейната територия антиканонично положение, като се ограничи да отлъчи от евхаристийно общуване само предстоятеля на този храм, архим. Йероним, без да го низвергва и без да прекъсва споменаването на Румънския патриарх в диптисите, както имаше право да направи. Подбудени сме от фактите да повдигнем този въпрос, така че без никакво повече забавяне да бъде излекувана и затворена тази отворена рана в църковното тяло, съгласно божествените и свещени канони, за да не стигнем до нежеланато низвержение на архим. отец Йероним Кречу или до прекъсване на споменаването на сестрата православна Румънска църква". ( писмото е от 27 януари 2011 г.)

В отговор Румънският патриарх Даниил изпрати свой представител на 15 април 2011 г., епископа на Кампиняу Киприян, предавайки чрез него своя отговор. В този отговор нямаше и следа от желание да се разреши канонично проблема и да се съхрани единството в Христа, а към невъзможните и необоснавани аргументи се прибави и опитът да се узакони така създалото се положение.

За да защитити и запази каноничните пастирски права на Йерусалимската патриаршия в Св. Земя, Св. Синод стигна до това болезнено, но необходимо решение, надявайки се същевременно, чрез уважение към църковния ред, църковното общение да бъде възстановено. Уточняваме, че въпреки прекъсването на църковното общение, благочестивите румънски поклонници са добре дошли в св. поклоннически места и манастири на патриаршията.

От секретариата на Йерусалимската патриаршия


 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x3xpr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]