Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_49.jpgОсновател на учението на сциентолозите е американският писател фантаст Лафайет Роналд Хъбард (1911-1986). През 1949 г. той заявява публично: "Да пишеш за едно пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия." И през 1954 г. официално регистрира своята Сциентологическа църква.
Според Хъбард човекът не e човек, а титан. Титанът е духовно същество, което съществувало около 300 трилиона години, прекарвайки времето в различни тела и след като те умирали, влизало в друга форма на живот. Във всеки живот те са имали анормални преживявания, наречени енграми. Именно енграмите са причина индивидът да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота. Ето защо енграмите трябва да бъдат открити и премахнати. За да бъдат премахнати, Хъбард предлага да се извърши "прослушване" в организирани от него курсове. Самото прослушване струва доста скъпо - понякога десетки хиляди долара. След "изчистването" последователите се намират в състояние на "действащи титан нива", които са осем на брой. Намиращите се в това състояние могат да контролират себе си, материята, енергията, пространството и времето. Следващият етап на еволюция след тетана е т. нар. хомо новос - богоподобен човек.

Хъбард твърди, че довършва делото на Буда на Запад. Той отхвърля християнското учение за единствения Бог и смята, че има много богове, някои от които са по-висши от другите.

Кратката история на Сциентоложката църква е изпълнена със скандали и конфликти с държавните власти. В САЩ са водени редица дела срещу високопоставени последователи на сектата, откраднали секретни военни и разузнавателни документи. Водачите на сектата смятат, че светът ще бъде спасен само ако се разкрият тайните на държавите. В последните години сциентолозите нашумяха и покрай скандалите в Германия и Франция. Оказа се, че те изграждат свои тайни служби в тези страни, за което в Европа са прехвърлени около 3 млрд. долара. Точно преди година те откриха огромен център в Берлин. Сциентолози са осъждани за изнудване на хора. Сектантите искали от тях да им дадат цялото си имущество и пари.

Днес крепост на сциентолозите е Холивуд. Списъкът на звездите, принадлежащи към сектата, далеч не се изчерпва с Том Круз и Джон Траволта. Ето какво заяви по този повод актрисата Ан Арчър, партнирала на Харисън Форд в "Патриотични игри" и на Майкъл Дъглас във "Фатално привличане": "Ако искаш да успееш в Лос Анджелис, задължително трябва да имаш за помощник сциентолог, това е."

В България през 1991 г. е направен опит за регистрация на сциентологията като вероизповедания или като сдружение. Дирекция "Вероизповедания" им отказва два пъти.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kqu3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики