Мобилно меню

4.625 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (16 Votes)
1_51.jpgСлед 550 години упадък християнството в Турция се възражда

За първи път след близо 550 години християнството в Турция увеличава членовете и влиянието си. Но това възраждане днес се заплаща с висока цена: от февруари 2006 г. до сега радикални ислямисти убиха пет християни - нещо, което не се е случвало от десетилетия.

Днес република Турция има население от 73 милиона, 98% от които са мюсюлмани (голям процент, който не е официално зарегистриран, изповядват различни форми на суфи-ислям, доста различен от официалния ортодоксален суни-ислям). Страната полага големи усилия да подобри икономическите си показатели, както и тези на зачитането на човешките права като условие за присъединяване към Европейския съюз. Отношенията със САЩ през последните години са доста обтегнати поради войната в Ирак и признаването на арменския геноцид от страна на Конгреса. Граничните спорове с Гърция относно прилежащата територия около островите в Егейско море и нестихващите кървави сблъсъци с кюрдските бунтовници са причина огромната турска армия да поддържа високо ниво на бойна готовност.

Това е контекстът, в който шепа радикализирани ислямисти са обявили християните за „врагове на страната” поради погрешната асоциация със Запада и подкрепата, която той оказва на кюрдското освободително движение. Петимата християни, жестоко убити през последните две години в Турция, са:
- Андреа Сантоно, католически свещеник, убит през февруари 2006 г. Шестнайсетгодишен младеж го застреля, докато той се молеше в църквата "Св. Богородица" в град Трабзон. 

- Хрант Динк, турски гражданин от арменски произход, медиен издател. През януари 2007 г. тийнейджър застреля Динк заради „обида на турската нация” две години по-рано.
- Трите жертви от Малатия: Неджат Айдин, турски пастор, Тилман Геск, мисионер от Германия, и Угур Юксел, наскоро приел християнството, изоставяйки исляма. През април 2007 г. група младежи, изповядващи радикален ислям, преряза гърлата на жертвите си в издателска къща в Югоизточна Турция, оставяйки пет деца сираци.

През ноември 2007 г. се състоя първото съдебно дело срещу убийците от Малатия. Съдът иска доживотна присъда, след като и петимата заподозрени са признали вината си. Подсъдимите обвиняват християните в „склоняване към проституция на местни момичета” и подкрепа за кюрдските бунтовници. Междувременно Обединените протестантски църкви в Турция, чиито членове се явяват жертвите, призоваха пасомите си към пост и молитва всеки четвъртък до окончателното произнасяне на присъдите.

В интервю за Compass Direct News Иса Караташ от Обединените протестантски църкви заявява, че „от направените изявления на обвиняемите става ясно, че имат поддръжката на много влиятелни групи в турското общество, които се опитват да представят християните като врагове на турския народ”. Същевременно, добавя той, „убийците се опитват да спечелят симпатиите на хората, обвинявайки протестантите в липса на морал (много важен елемент от традиционната култура), с което да оправдаят убийството”.

Само преди дни беше съобщено, че турската полиция е предовратила опит за убийство на друг християнски свещеник, Рамазан Аркан, от 25-годишен екстремист в курорта Анталия. "Ройтерс" съобщава, че той е православен свещенослужител, "Риа-новости" твърди, че е католик, а  според други източници е лутеран.

Малко са страните, които могат да се похвалят с такава богата християнска култура като Турция. Тук са местата, където ап. Павел основава едни от първите църкви, включително тази в Ефес. Седем църкви, намиращи се исторически на територията на днешна Турция, са споменати в „Откровението” на ап. Йоан. Кападокия, Константинопол, вселенските събори, Византия... всичко това е част от територията на днешна република Турция.

С падането на Константинопол през 1453 г. се слага край на християнската хегемония в региона. С годините започва и упадъкът на християнството под натиска на сунитската Османска империя. Мюсюлманите все повече и повече увеличават броя си за сметка на местното християнско население. Последните 100 години от историята на Османската империя, трансформирала се в последствие в Република Турция, са едни от най-трагичните за християнството по тези земи. През 1900 г. християнското население на империята наброява 22%. Днес и най-оптимистичните прогнози сочат малко над 200 000 християни, което съставлява 0.3% от населението на република Турция.

По Christianity Today

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kquk 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин