Мобилно меню

4.36 1 1 1 1 1 Rating 4.36 (50 Votes)
Имотите на Зографския манастир у нас са в помощ на българската обител на Атон

5.jpgТова заяви в интервю за Двери.бг проф. Иван Желев Димитров, председател на Управителния съвет на Ефория „Зограф”. Той беше запитан за ефективността от стопанисването на имотите на Зографския манастир в границите на България по повод на интервю пред агенция „Фокус” на д-р Павел Павлов, главен асистент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

- Проф. Желев, излезе в Агенция „Фокус” интервю на Ваш колега от БФ, който твърди, че имотите на Зографския манастир у нас са повече в тежест на обителта, отколкото да й носят доходи. Така ли е наистина положението?

- Преди всичко трябва категорично да заявя, че това е безотговорно твърдение. Съжалявам, че колегата се е изказал неподготвен. Ние работим под един покрив и винаги той може да попита, как стоят нещата с имотите на Зографския манастир. А този манастир, основан от българи и останал през вековете вече над хиляда години като българската обител на Атон, даряван от български и чужди владетели с пари, земи и други имоти, отдавна е имал много имоти извън територията на Света Гора. За съжаление имотите му в някогашните руски земи вече са безвъзвратно загубени, същото е станало и с огромната част от недвижимите му имоти в територията на днешна Гърция. Единствено в България тези имоти са сравнително добре запазени, дори и през комунистическия период. Още през 1926 г. цар Борис ІІІ издава указ, с който се учредява държавният орган, наречен Ефория за подпомагане на Българския манастир “Св. вмчк. Георги Зограф” в Света гора – Атон. Условията тогава у нас са били много трудни. След Първата световна война отношенията ни с Кралство Гърция, в чиято територия остава Света Гора и съответно Зографският манастир, са крайно затруднени. Затова държавата в грижата си за нашите монаси в Атон е стигнала до това решение: да се основе държавен орган (което и става с указа на царя), който отговорно да се грижи за имотите на манастира. В управителния съвет на Ефорията (думата означава „надзор”) са включени министри, висши държавни служители, които да са гаранти за правилното стопанисване на имотите.
Оттогава са минали много десетилетия, сменили са се различни режими, различно е било и отношението към Зографския манастир, в това число и към стопанисването на имотите му. Но определено мога да кажа, че сегашният управителен съвет, който ръководя вече точно осем години (от 29 април 2002 г.), е много успешен. А това най-добре се вижда от финансовите резултати.

- Ще ви попитам и за финансовите резултати, но кажете най-напред които са членове на УС?

- Както е по променения през 70-те години на миналия век указ за Ефория „Зограф”, УС се състои от трима души (председател, заместник-председател и представител на манастира) и се назначава от министъра на външните работи. С негова заповед – а това беше министър Соломон Паси от правителството на Н. В. Симеон Сакскобургготски – бяхме назначени заедно с г-н Константин Тодоров за председател и заместник-председател. Манастирът определи Неврокопския митрополит Натанаил за свой представител, с което той стана член на УС. След четири години г-н Тодоров си подаде оставката и МВнР назначи г-н Иво Петрунов, икономист, а сега и директор на производствения комплекс на БПЦ за църковни стоки в Илиянци. Още от самото начало се съгласихме членовете на УС да работим на обществени начала, тоест без никакво възнаграждение. Предишни УС си бяха разпределяли някакви месечни възнаграждения, което не е достойно. В УС се назначават хора с положение, разбирай и с добри заплати (грях ми на душата, ако кажа, че ми е малка заплатата като професор, щом знам какви заплати взима мнозинството от работещите у нас), така че да работят в ефорията за благото на манастира, а не за своето.

- А какви са финансовите резултати от дейността на сегашния УС?

- Ние започнахме от нулата, когато поехме ръководството на ефорията. За предната, 2001 г., печалбата беше на нулата! Започнахме малко по малко да възстановяваме собствеността, погрижихме се за по-доброто й стопанисване, постарахме се, доколкото зависеше от нас, да довършим започнатите дела в полза на ефорията, заведохме и нови, преди всичко за възстановяване на разпиляната през десетилетията собственост. Съкратихме до възможния минимум чиновническия апарат. Остана един-единствен служител в канцеларията на ефорията - изпълнителният директор; отначало беше г-н Първан Първанов, а сега е г-н Стоян Динков. И двамата се отличават с голям опит и доказана честност. За съжаление много им се увеличи работата със съкращаването на двете счетоводителки, домакини пр., за които просто нямаше работа в ефорията, а и тяхното съкращаване значително намали разходите за така наречената институционална издръжка на ефорията. Сега г-н Динков е и изпълнителен директор, и шофьор, и снабдител за нуждите на Зографския манастир и т. нат. Но всичко това си има своя добър резултат. За тези осем години се увеличиха неколкократно приходите и при сведените до минимум разходи се получи чиста печалба за миналата година 203 000 лв, което е нашият пореден рекорд. Това са средства, които се превеждат по сметката на Зографския манастир, а също така от тях се правят покупки на стоки за манастира. Например всяка година оттам поръчват, а ние им закупуваме и изпращаме легла, матраци, одеала и чаршафи за постоянно нарастващия брой поклонници в манастира, особено за неговия празник, когато там се събират над 500 души поклонници (отделно са стотината постоянни населници - 32 монаха, от които 11 йеромонаха, 4 дякона и 17 монаха без сан, 8 послушника и близо 50 работници по ремонта на манастирския комплекс).

- Това изглежда наистина добра сума за една година.

- Зографският манастир има и свои приходоизточници, основно от наеми от техните имоти в Гърция. Така че тукашните манастирски имоти осигуряват само една част от годишните им приходи. Но през последните години се разгърна широка строително-ремонтна работа в манастира, в стопанските му сгради, на пристанището. Всичко това иска много средства, много повече от техните приходи. И тук вече идват на помощ държавата ни, европейски проекти, частни дарители (фирми и физически лица). Затова е важна всяка помощ, насочена към финансова подкрепа на историческата българска Зографска обител, за да продължи тя да бъде средище на духовен живот за наши сънародници, избрали именно там да се посветят на своя монашески подвиг.

- Какви задачи предстоят в дейността на УС на Ефория "Зограф"?

- Задачите са по-скоро ежедневни и те са почти едни и същи. Имаме заведени десетки дела за възстановяване на раздадени от комунистическата държава имоти на граждани, които можем да си върнем за жалост само по съдебен път. Има сериозни трудности и с наемателите на недвижимите имоти. Някои напускат без да са се издължили, завеждаме дела, но те закриват фирмите си и тези дългове на практика остават несъбираеми. Поради кризата други наематели съвсем добросъвестно си приключват отношенията с ефорията и напускат, а нови трудно се намират. Това са твърде неприятни неща, но в материалната сфера винаги е така. 

Други задачи са постепенното ремонтиране на сградите на предоставения от Софийска митрополия на Зографския манастир преди повече от 80 години Германски манастир, Софийско, та от неговите приходи да се подпомага нашата атонска обител. Най-сериозният ни проблем е така нареченото "доходно здание" в Пловдив, което трябва да бъде основно ремонтирано и да дава доходи на Зографския манастир. Но за там са нужни милиони, които ефорията не може да събере и сега търсим друго финансиране, което никак не е лесно в днешните условия. Все пак не се отчайваме. С игумена на манастира архимандрит Амвросий и братята имаме чудесно взаимодействие, те ни подкрепят напълно и ни помагат преди всичко с молитвите си - и то не само на нас, но и на целия български народ. Затова и работата ни не е лесна, но не ни тежи.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dp 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж