Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)
Тази вечер в Народното събрание завърши при безспорен успех необичайната за такова място конференция на религиозна тема. Тя беше организирана във връзка със заседанието на секретариата на Интерпарламентарната асамблея по православие в София.

Тази асамблея всъщност е една световна организация на народни представители от страни, където има православни християни и съответно - православни депутати. И тя не е "по православие", както я пишат източниците от НС, а по-скоро на "православни депутати". В ръководството й от 2 години вече е и народният представител от ДПС Йордан Цонев, завършил успешно магистратура в БФ на СУ и сега приет за задочна докторантура по Стар Завет.

Всъщност депутатите от ИПАП бяха само сутринта при откриването на конференцията, а после оставиха учените да се занимават с темата на конференцията. Само Пламен Славов от КБ и полският депутат Евгений Чиквин проследиха целодневната работа на конференцията.

В следобедните заседания огромен интерес предизвикаха докладите на професорите Д. Гонис, И. Желев и Св. Николова относно ползването на родния език в православното богослужение в древност (Гонис) и днес (Желев и Николова). Бяха изказани най-различни становища, но общо взето всички се обединиха около основната теза: верността към апостолската и кирилометодиевската традиция изисква да не се придържаме към криворазбрани схващания за "свещени езици", а да се стремим като светите Братя да доведем Христовото благовестие до всеки наш съвременник "на език разбран".

Вечерта в криптата на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" за участниците в конференцията световноизвестният камерен вокален ансамбъл "Преп. Йоан Кукузел - Ангелогласният" с диригент доц. Димитър Димитров изнесе концерт от източноцърковни и хорови църковни песнопения. На гостите беше подарен новоизлезлият компактдиск с изпълнения на източноцърковни песнопения от дългогодишния преподавател по това пеене в БФ на СУ и отличен църковен певец Иван Праматаров. На концерта присъстваха и архиереи на БПЦ.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33h94 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]