Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)
1_44.jpgВъпрос на В. Николов: Според Писанието и Светите Отци, Бог е създал човека, за да бъде човекът бог по благодат. Преди грехопадението Адам и Ева са имали общение с Бога, имали са божията благодат, но защо не са били богове по благодат и в какво се различава тяхното състояние от състоянието на светиите които са постигнали обожение чрез Христос?

Здравейте, на въпроса Ви може да се отговори и с много думи, и с малко. В този случай е по-добре да изберем втория вариант. В самия въпрос, който поставяте, се съдържа и отговорът - обожението е възможно само чрез Христос. 
 
Въплъщението на Словото не е обусловено от грехопадението на Адам. Погрешно е да смятаме, че Христос е дошъл заради това. Със или без грехопадението на Адам истинско ставане-Бог-по-благодат е възможно само чрез Христос, така че Въплъщението е било заложено в предвечния план на Бога за човека. Неслучайно човекът е сътворен по образа на Христос. Кой може да е божият образ (образец) и по чия икона е сътворен човекът, ако не по образ на самия Христос? Кой друг, ако не Христос, е образецът, на който трябва да се уподобяваме? 
 
Христос е единственият път, средство и гарант за нашето спасение и обожение, така че райското блаженство на човека и общението с Бога, което Адам и Ева са имали в Едем, по нищо не може да се сравни с това, което Бог е обещал на светиите. В единия случай Бог дава на Адам Едемската градина, дава му да владее природата и възможността евхаристийно да общува с Твореца, но единствено в Христос Бог дава вече Самия Себе Си и то изцяло, без остатък. 
 
Невъзможно е без Христос, т.е. без Бог да съедини двете природи - божествената и човешката - в една Личност, да говорим за истинско богоуподобяване, обожение и божество по благодат. Можем да говорим само за подготовка, предобраз и предвкусване на това, което ни се дарява вече чрез Христос - въплътения Бог. 
 
С една дума, не би могло човекът да стане Бог, преди Самият Бог да е станал човек.
 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/acxx 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари