Мобилно меню

3.9347826086957 1 1 1 1 1 Rating 3.93 (46 Votes)
saints_nikolaos.jpgВъпрос на Петър: Ако можете, кажете ми кои са тези светци, които са се спасявали в новостилния календар?
На въпроса отговаря Венцислав Каравълчев: Здравейте, в календара не се спасява никой. Спасяваме се в Църквата. Много са новопросиялите в новостилната църква и този факт достатъчно красноречиво говори сам по себе си срещу всяка старостилна демагогия. Ето ви няколко имена на новостилни светци и чудотворци, просияли във Вселенска патриаршия и Гръцката църква.
Св. Антим Хиоски Чудотворец (1869-15/2/1960)
Св. Николай Плана (1851-2/3/1932) (на иконата)
Св. Арсений Кападокийски (1840-10/11/1924)
Св. Сава Нови (Калимнойотис) (1862-25/03/1948)
Св. Хризостом Смирненски (1868 - 1922)

Към този списък могат да бъдат добавени още много, доста много имена, в които старостилните твърдения и обвинения безпочвено увисват. Тук задължително трябва да спомена и името на старец Порфирий (1991), за когото старецът Паисий казва, "че такъв светец се ражда на 400 години веднъж". Поради сериозни здравословни проблеми и по Божи промисъл старецът Порфирий е принуден да напусне Атон и последните 20 години от живота си служи в болничната църква св. Герасим, в центъра на Атина. Сам се досещате, че в "Св. Герасим" старецът Порфирий е нямало как да служи по стария стил.

Тук няма да спомена имена на приснопаметните светогорски старци, чиято  святост някои старостилци обясняват с това, че на Света Гора се служи по стария календар, въпреки че те споменават името на Вселенския патриарх в службите си и са в евхаристийно общение с него. Само че тези тълковници няма как да обяснят, че всички светогорски съвременни светци в света, тоест извън Св. Гора, са се причастявали в новостилни църкви. Всички те категорично са изобличавали разколите, образувани заради календара и не са имали никакви връзки с тези хора.

Има толкова по-важни и неотложни неща, върху които всеки от нас трябва сериозно да се замисли и опита да изправи. Календарът, колкото и да им се иска на някои, не е от тях. Той няма сотирологична функция и никога не е имал. Сам по себе си въпросът ви "има ли спасили се в новия календар" показва дълбоко изместване на истинските стойности в Църквата и издигането на нещо второстепенно на мястото на най-важното. Когато застанем пред Христа и трябва да дадем отговор за делата си, Той няма да ни пита кой календар сме ползвали, а изпълнявали ли сме заповедите Му. А добре ви е известно, че календарна заповед няма и не може да има.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xwua 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж