Мобилно меню

4.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (22 Votes)
1266.jpgВъпрос на о. Борислав: Уважаеми господа редактори, братя и сестри в Христа Бога, Христос воскресе! Моля Ви да отговорите: как да разбираме написаното в църковния календар за помените за починалите - не се разрешава извършване на панихиди - от Лазаровден до Томина неделя. На самия Лазаровден разрешава ли се поменът или трябва да се извърши най-късно предишната събота (понеже се практикува - помени и на Лазаровден и на Томина неделя).

Отговаря Иван Димитров:
Христос воскресе!
Въпросът ти е прост - дали споменаваните крайни дни се включват или изключват от сметките. Свещениците предпочитат да ги изключат, за да печелят eдин ден повече помени! Но мене също ме е занимавал простичкият въпрос: след като на Лазарова събота честваме победата на живота над смъртта, защо да не го приложим и в паметта си към близките ни сродници?

Но сега погледнах в календара на Цариградската патриаршия за 2006 г. Там на вечернята за Лазаровден има бележка, че от този ден включително и до Томина неделя включително ПОМЕНИТЕ ЗА ПОКОЙНИЦИ СЕ ПРАВЯТ БЕЗ КОЛИВО! Ето това е всичко!

В Руската православна църква, в Грузинската църква и другаде първият ден след Великден, тоест Светли понеделник, е ден на починалите. Задължително всички отиват на гробищата, отслужват се панихиди, заупокойни литургии. Те уважават този ден повече от задушниците през годината. И това е съвсем логично - нима ще изключим починалите от пасхалната радост?

Как можем да забраняваме молитвата (а някои забраняват дори и паленето на свещи!!) за умрелите, сякаш е забранено да се молим за душите им. Че това си е чист протестантизъм. Ти спираш ли да поменаваш умрелите на литургията? Едва ли! Но помен не правиш, не слагаш трапези и т. нат. Идеята на забраната е да не се правят софри на живите по повод умрелите, но никой не може да забрани молитвата за умрелите. Бележката в календара на Цариградската патриаршия за пръв път я виждам, но от богословско гледище тя е абсолютно права! Няма време забранено за молитва. Но в ограничени периоди трябва да се ограничаваме от софрите по повод помените.

Христос възкръсна от мъртвите и за умрелите стана начатък!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xwux 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum